Super nápady na originální zdobení kraslic. Přírodní styl, žádné divoké barvy

Vajíčka, obarvená na vesele červenou, žlutou nebo zelenou barvu samozřejmě k Velikonocům a jarní náladě patří. Pokud však dáváte raději přednost umírněné barevnosti, připravili jsme pro vás 6 nápadů, jak nazdobit kraslice s pomocí přírodních materiálů, jako jsou ovesné vločky, koření, lístky petrželky nebo provázky z bavlny, vlny nebo konopí.

Na výrobu velikonočních kraslic si připravíme několik vyfouknutých vajíček. Skořápky po vyfouknutí pečlivě omyjeme a odmastíme jarem. Přírodní materiály, které budeme dnes na zdobení kraslic využívat, mají často světle béžovou barvu, proto si nejprve některá vyfouknutá vajíčka obarvíme. Samozřejmě zvolíme přírodní barvení. Nejjednodušší je barvení cibulovými slupkami, ale můžeme využít i červenou řepu nebo kopřivy. S cibulí však syté barvy dosáhneme nejsnáze.

Při barvení vyfouknutých skořápek narazíme na malý problém. Vyfouknuté, tedy duté skořápky se samozřejmě nechtějí jen tak ponořit. Proto sloupec vody v hrnci se slupkami musí být trochu vyšší, než je výška skořápky. Tu pak vidličkou přidržíme pod vodou, v kolmé poloze, dokud vzduch nevybublá ven a skořápka nezůstane celá pod vodou. Pokud by vykukoval kousek skořápky nad hladinu, vytvořil by se v místě vynoření barevný flíček, barva by nebyla celistvá.

Připravíme si i vajíčka s bílou nebo béžovou skořápkou. I ta se nám budou při zdobení kraslic hodit.

Co potřebujeme na kraslice v přírodním stylu

  • vyfouknuté skořápky (bílé, béžové i obarvené v cibulových slupkách)
  • tyčinkové lepidlo
  • univerzální tekuté lepidlo
  • nůžky
  • misky
  • špejle
  • štětec
  • vyšší sklenici
  • ovesné vločky
  • dětskou krupičku nebo krupici
  • čerstvé listy petržele
  • koření (kmín, sušené oregano nebo majoránku)
  • provázky z přírodních materiálů (konopný nebo bavlněný provázek či provázek vlněný)

INSPIRUJTE SE: Jak obarvit velikonoční vejce bez chemie? Zkuste přírodní modrou, oranžovou i růžovou

Kraslice zdobené ovesnými vločkami

Připravíme si ovesné vločky, ale použít můžeme třeba i vločky pohankové, a vybereme si z nich jen pěkně tvarované a nerozlámané kousky. Ty pak nalepujeme obyčejných tyčinkovým lepidlem na vyfouknuté vajíčko, nabarvené cibulovými slupkami na tmavě hnědou barvu, aby světlé vločky na skořápce pěkně vynikly.

Kraslice zdobené mozaikou ze skořápek

Tentokrát využijeme různě barevná vyfouknutá vajíčka. Bude nám stačit jenom bílé a béžové, ale pro větší kontrast můžeme použít i obarvené cibulí.

Jedno vyfouknuté vajíčko rozbijeme a opatrně skořápku rozlámeme na větší i menší kousky. Ty pak nalepujeme tyčinkovým nebo tekutým lepidlem na vajíčko v kontrastní barvě. Můžeme použít i větší kus skořápky, asi jednu třetinu, a tu nalepit na jinak barevnou skořápku. Musíme však pečlivě vybrat vajíčka s podobným tvarem, a také skořápka, která bude nahoře, by měla být z o trochu většího vajíčka, aby vše na sebe dobře sedlo.

Kraslice malované krupicí

Na malování krupicí použijeme tekuté lepidlo, které je opatřeno úzkou tryskou pro nanášení lepidla. Tou na vajíčko namalujeme lepidlem různé tvary, například jednoduché kvítky. Vajíčko pak rychle ponoříme do misky s krupicí. Krupice se na skořápku jednoduše nalepí.

Kraslice s nalepenou petrželkou

Lístky petržele, ale klidně i menší listy fialek nebo listy sedmikrásek, si musíme den předem utrhnout a vložit vylisovat v papírovém ubrousku mezi listy silnější knihy. Nenecháme je však v knize déle, než 12–24 hodin, aby nám zcela neuschly a zůstaly ohebné.

Na skořápku vajíčka naneseme štětcem tekuté lepidlo, na které položíme lístky a opět přetřeme lepidlem. Kraslici pak navlékneme na špejli a necháme stát ve sklenici nebo v hrnku, dokud lepidlo nezaschne.

Kraslice s vůní koření

Opět vezmeme na pomoc lepidlo s úzkou tryskou. Tou pak na skořápku naneseme lepidlo do různých tvarů. Nejjednodušší budou drobné puntíky, ale můžeme vyzkoušet i malování různých smyček a vlnovek. Nebo lepidlo naneseme po celé ploše skořápky a vajíčko vyválíme v misce s drobným kořením, například v kmínu.

Hotové kraslice navlékneme na dlouhé špejle a postavíme do hrnku, kde necháme zaschnout lepidlo. I po zaschnutí lepidla budou jednotlivé kousky koření snadno opadávat, proto s kraslicemi zacházejte opatrně.

Kraslice zdobené provázky z přírodních materiálů

Na zdobení kraslic použijeme jakýkoliv provázek z bavlny, lnu, konopí nebo klidně i bavlněnou pletací přízi. Provázky můžeme jen jednoduše omotat kolem skořápky a zavázat. Mnohem lépe však bude provázek na hladké skořápce držet, když si do dlaně nalijeme trochu lepidla, provázek budeme dlaní protahovat a hned namotávat na skořápku a pak si rychle umyjeme ruce, dokud lepidlo nezaschne. Používejte skutečně jen tekutá univerzální lepidla, která se snadno z rukou odstraní vodou a mýdlem. Nikdy takto nepoužívejte lepidlo vteřinové!

Zdroj Simona Sedláčková, https://rosallia0.webnode.cz/

Sdílejte článek

Přečtěte si také