30. října 2019 05:42
Markéta ZídkováJe zázvor zelenina, ovoce nebo koření?
Jdete si koupit zázvor a na váze máte v obchodě zmáčknout buď ovoce, nebo zelenina, abyste se dostali k vlastní ikonce zázvoru a mohli pytlíček zvážit?
A přitom zázvor nepatří ani mezi ovoce, ani mezi zeleninu. Zázvor využívaný v kuchyni je totiž oddenek rostliny (pozor, ne kořen) zázvoru pravého (Zingiber officinale) a jako takový je považovaný za koření.
Nicméně v obchodech musíte na váze zmáčknout tlačítko „zelenina", abyste mohli čerstvý zázvor zvážit. Ono to má své opodstatnění. Z definice kořenové zeleniny jako „rostlin pěstovaných pro své podzemní části – kořeny, hlízy nebo bulvy, které jsou využívané jako potrava či krmivo" (Zdroj: Wikipedie), by totiž bylo možné považovat zázvor i za zeleninu.
A zázvor jako ovoce? V krámcích se sušeným ovocem či se zdravou výživou můžete koupit sladký kandovaný zázvor spolu se sušenými meruňkami, ananasem či švestkami. Lehce byste tak zázvor mohli považovat za ovoce. Nicméně to je jen způsob zpracování.
Sušený mletý zázvor naši kuchyni obohacoval už ve středověku, kdy ho lidé používali stejně často jako pepř (pokud na to měli peníze). Odtud jeho místo v perníčcích či zázvorkách.
Proč je zázvor tak zdravý?
Čerstvý zázvor se k nám do Česka začal vozit až po pádu komunismu a má své nezastupitelné místo v kuchyni. O blahodárných účincích zázvoru lze napsat mnoho stran. Zázvor skvěle posiluje imunitu, ideální je v situacích, kdy na vás něco leze a vy ještě máte možnost to ustát, neb má antibakteriální a protizánětlivé účinky – uvařte si čaj z čerstvého zázvoru s citronem a medem (citron i med přidejte do čaje, až když bude jen teplý, ne horký, abyste nezničili vitamín C a enzymy obsažené v medu). Zázvor ale podporuje také trávení a pomáhá při hubnutí, při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech, snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh, díky tomu působí i jako afrodiziakum.
V kuchyni ho můžete využít jako koření, čerstvý nakrájet na kousky a přidat k masu, vyrobit si domácí zázvorovou limonádu.
Pěstování zázvoru
A napadlo by vás, že zázvor můžete pěstovat i doma ve skleníku nebo na parapetu? Zázvor potřebuje teplo a stálou teplotu. Kupte si v obchodě mladý kořen, který už má naklíčený pupen, a dejte ho do hlíny pupenem nahoru. Denně zalévejte, pravidelně přihnojujte a můžete se dočkat rostliny vysoké až 70 cm. Po nějaké době rostlina zvadne – to je normální, oddenek vyndejte, část můžete zkonzumovat a zbytek zase zasaďte a dejte si nové kolo.
(mar)