Výlety

18. července 2022 08:43

Radka Wallerová

Vydejte se na magická místa Vysočiny, objevte je díky Santiniho šifrovací hře

Chcete si užít Vysočinu, její zákoutí a unikátní architekturu trochu jinak? Bez davů a podívat se na místa, kam vás zatím nenapadlo se vydat? Máme pro vás tip na hru Santiniho šifra, která vás zavede za šesti díly geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela a bavit bude jak děti, tak jejich rodiče.

Hledejte na Vysočině symboly, tvary, písmena, čísla nebo šifry, které zde zanechali naši předkové na fasádách kostelů, pod vytesanými sochami nebo v lesních zátiších. Na konci vašeho putování vás čeká magická a pozoruhodná stavba, která je plná nejrůznějších symbolů, tvarů a čísel. Tam najdete vzkaz, který ukrývá Santiniho šifra.

Symboly, tvary, písmena, čísla nebo šifry se ukrývají na šesti místech v srdci Vysočiny propojených díly Jana Blažeje Santiniho Aichela. „Šifrovačka zavede hráče do Zvole, Bobrové, Obyčtova, Ostrova nad Oslavou, Pohledu a Žďáru nad Sázavou. Fasády kostelů, kamenné sochy nebo lesní zátiší pomůžou k vyluštění 27 úkolů a na jejich konci se skrývá vzkaz Santiniho šifry,“ vysvětluje David Štěpánek z destinační společnosti Koruna Vysočiny, která za hrou stojí.

Hra Santiniho šifra cílí na malé i velké. Luštitelé budou moct obdivovat kostel sv. Václava ve Zvoli, nebo barokně přestavěný kostel v Bobrové, který zaujme opačnou orientací kostelní věže, než je obvyklé. V Obyčtově uvidí kostel na půdorysu želvy jako symbolu stálosti ve víře, v Ostrově nad Oslavou zase zájezdní hostinec ve tvaru W. Klášter cisterciaček přestavěný na zámek a areál poutního místa Svatá Anna čeká na hráče v Pohledu a celou šifru uzavírá památka UNESCO poutní kostel sv. Jana Nepomuckého.

Po trase šifry můžete putovat na kole, pěšky, veřejnou dopravou nebo autem. Zúčastnit se může jak jednotlivec, tak skupina jakéhokoli věku. Úspěšní luštitelé vymění řešení šifry s průvodcem v kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře nebo v informačním centru Zámku Žďár nad Sázavou za drobnou odměnu.

Tištěný průvodce hrou je k dostání v turistických informačních centrech v Bystřici nad Pernštejnem, Novém Městě na Moravě, Nedvědici, Žďáře nad Sázavou, Zámku Žďár, Sněžném a Šiklandu a také na pokladně Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Zdroj: www.korunavysociny.cz, autorský text

Sdílejte článek
Štítky kostel Žďár nad Sázavou Jan Nepomucký Světové dědictví UNESCO Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře Jan Blažej Santini-Aichel David Štěpánek Ostrov nad Oslavou Obyčtov Zvole nad Pernštejnem

Přečtěte si také