Vypadají jako miniaturní šišky, ale jsou to hálky, úkryty pro hmyzí miminka

Na větvích smrků můžete občas vidět maličké útvary podobné šiškám. Se skutečnými šiškami však nemají nic společného. Jedná se o hálky, tedy útvary, vzniklé jako následek sání larev korovnice smrkové. Tyto hálky smrky nijak nehyzdí a většinou jim dokonce ani neškodí.

Pokud patříte mezi vnímavé pozorovatele naší přírody, jistě vám neunikly drobné, 1,5–3 cm dlouhé, šišticové útvary na větvích smrků. Většina lidí je považuje za malé šišky, ale ve skutečnosti se jedná o hálky.

Hálky, tedy úkryty pro hmyzí potomky, najdete i na jiných rostlinách a mají i různé tvary. Jistě znáte duběnky na dubových listech. Méně známé jsou hálky žlabatky růžové, která vytváří rozčepýřené chomáčky na větvičkách šípkových, ale někdy i zahradních růží.

Korovnice smrková (Sacchiphantes abietis, ale užívány jsou i názvy Adelges abietis nebo Chermes abietis)

Korovnice jsou mšice z čeledi korovnicovití, které patří mezi savý hmyz a vyskytují se na smrku. Stejně tak na smrku můžete objevit i korovnici zelenou, která střídá pobyt na smrku a modřínu, ale jejich rozlišení není úplně jednoduché a pro laika by bylo i zbytečné.

Korovnice smrková patří mezi běžné druhy hmyzu a vyskytuje se nejen u nás, ale téměř v celé Evropě. Její přítomnost na smrku prozradí bílé chomáčky vláken, které korovnice vylučuje, později i šišticovité hálky.

Tělo korovnice měří jen asi 2 mm, je tedy velmi malá. Korovnice smrková má úplný, tedy dvouletý generační cyklus.

Proti korovnici můžete bojovat chemickým postřikem, ale většinou je to úplně zbytečné, stačí třeba jen ostříhat napadené větve menšího stromku, vzrostlý smrk si poradí sám. Případný postřik se provádí od konce září v zimních měsících.

Zdroj: ttps://www.magazinzahrada.cz/halky-dubenky-a-jine-utvary/; https://cnn.iprima.cz/vite-co-jsou-korovnice-kde-skodi-a-jak-se-proti-nim-branit-27719

Sdílejte článek
Štítky les příroda smrk korovnice modřín hálka

Přečtěte si také