Stromy

31. října 2022 08:00

Simona Sedláčková

Znáte duběnky? Kuličky na dubových listech jsou komůrky pro hmyzí miminka

Během podzimu se objevují na zelených listech dubu letního a později, v zimě, je můžete najít pod stromy na opadaných listech. Řeč je o duběnkách, malých či větších kuličkách, které jakoby vyrůstají z dubových listů.

Hálka nebo duběnka

Při procházce podzimním lesem, v době, kdy je listí ještě na stromech, se objevují na dubech letních zelené, později nažloutlé kuličky, které na osluněných plochách získávají až načervenalou barvu. Nejedná se o žádné plody, ale o komůrky pro vývoj malé mušky, žlabatky dubové, které se někdy říká i žlabatka listová. Lidově se těmto kuličkám říká duběnky, ale správně jsou to hálky. Duběnky bývají velké 10–20 mm.

Žlabatka dubová naklade vajíčka na spodní stranu dubového listu. Vylíhlá larva spolu s obrannou reakcí listu pak vytvoří hálku, tedy duběnku, ve které larva přežívá, dokud se nezakuklí. Na jaře se vylíhne malá muška, která duběnku opustí.

Žlabatka dubová (Cynips quercusfolii)

Blanokřídlý hmyz, u nás velmi běžný, který se vyskytuje i v celé Evropě. Dospělec má červenohnědou až černou barvu.

Žlabatky jsou v našich smíšených lesích velmi běžné, ale nepředstavují pro stromy žádné vážnější riziko. Duběnky, které tyto mušky vytvářejí, jsou pouze estetickým kazem, i když i o tom bychom mohli polemizovat.

Duběnky a středověký inkoust

Ve středověku se z duběnek vyráběl inkoust na psaní. Usušené duběnky se rozemlely na jemný prášek, který se smíchal s vodou, síranem železnatým a arabskou gumou. Tato směs vytvořila inkoust, do kterého se namáčel seříznutý, nejčastěji husí brk.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Dub%C4%9Bnka; https://www.magazinzahrada.cz/halky-dubenky-a-jine-utvary/

Sdílejte článek

Přečtěte si také