Vytrvalý pórek: Zeleninu, která vám poskytne spoustu vitaminů, vypěstujete snadno

Vytrvalý pórek v prvním roce po výsevu jen těžko rozeznáte od toho klasického, který se pěstuje jako jednoletý až dvouletý. Teprve v dalších letech začne vytvářet další rostlinky a začne se trsovitě rozrůstat. Vzhledem k péči, kterou je nutné každému nově vysetému semínku věnovat, je vytrvalá varianta rostliny vždy skvělá volba.

Klasický pórek (Allium porrum), který většina zahradníků a zahrádkářů běžně pěstuje, patří mezi dvouletky. Prvním rokem se pěstují rostliny na konzumaci a druhý rok přinesou i semena. Původně byl však tento druh pórku vyšlechtěn z póru vytrvalého (Allium ampeloprassum), ke kterému se v současné době někteří pěstitelé navracejí.

Pór vytrvalý (Allium ampeloprassum)

Tento druh pórku pochází z Evropy, ze Středomoří. Chutí se naprosto vyrovná klasickému pórku, který všichni známe, jen se nedají očekávat tak mohutné rostliny. Dceřiné rostlinky, které se začínají objevovat až v druhém roce po výsevu, jsou tenčí, mají tloušťku jen asi 1–2 cm.

Jak pěstovat vytrvalý pórek

Vytrvalý pórek můžete začít vysévat od konce února až do května do výsevních misek doma za oknem nebo ve skleníku či pařeništi. Semena vysévejte asi 0,5 cm pod povrch substrátu. Optimální teplota pro klíčení semen je asi 16–20 °C. Rostlinky můžete po zesílení přepíchat do sadbovačů a ven na záhony se pórek vytrvalý vysazuje v průběhu dubna až června. Sází se do sponu 15 x 30 cm, později se vyjednotí asi na 30 x 60 cm. Vytrhané mladé rostlinky už se samozřejmě hodí i ke konzumaci.

Vytrvalému pórku se nejlépe daří na plném slunci, v dobře propustné půdě s dostatkem humusu. Je však dobře odolný i proti suchu. Je mrazuvzdorný až do −25 °C.

Množení pórku vytrvalého

V dalších letech můžete vytrvalý pórek množit i vegetativně, tedy rozdělením větších trsů na jednotlivé rostliny. V druhém roce po výsevu také začne rostlina kvést, vytváří klasická kulovitá květenství s nafialovělými kvítky. Pokud však nepotřebujete semena k dalšímu výsevu, raději květní stvol včas odřízněte.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3r_zahradn%C3%AD,  https://permaseminka.cz/poradna/jedle-trvalky/jak-se-pestuje-vytrvaly-porek.html


Přečtěte si také