Vyznáte se v bublinkách? Jak poznat perlivé víno, kvalitní sekt a pravé šampaňské

Vyznáte se v bublinkách? Jak poznat perlivé víno, kvalitní sekt a pravé šampaňské Zdroj: iStock
Jak se vyznat v bublinkách? Kromě kvality použitého vína je hlavní rozdíl mezi šumivými víny právě v charakteru perlení. Odráží způsob, jakým víno získává bublinky. Pokud se na etiketě nedočtete nic o postupu, jaký byl při výrobě vína použit, zeptejte se, nebo si vyberte něco jiného.

Sváteční setkávání a oslavy konce roku jsou ideální příležitostí nabídnout hostům přípitek plný bublinek Zdroj: iStock

Sváteční setkávání a oslavy konce roku jsou ideální příležitostí nabídnout hostům přípitek plný bublinek Zdroj: iStock
Perlivé víno
Vína s označením perlivá jsou vyrobená z tichého vína, které jsou dodatečně sycené oxidem uhličitým podobně jako limonády. „A stejně jako z limonád z nich bublinky rychle vyprchají. Do levných perlivých vín jsou navíc přidávána ovocná vína a mošty, například z jablek,“ uvádí someliér Jan Pánek. Najdou se i produkty prodávané v lahvích připomínajících vinné, ale ve skutečnosti žádné víno neobsahují.
Sekt
Bohatým, jemným a dlouhotrvajícím perlením se vyznačují šumivá vína, která získala bublinky kvašením. Pro výrobu většiny běžných šumivých vín se používá metoda zvaná charmat, při níž ve víně vznikají bublinky kvašením v nerezovém tanku. Poté se stáčí do lahví a prodává pod označením sekt.

Nejvyšší stupeň kvality představují šumivá vína, která získala bublinky kvašením v lahvi. Tradice tohoto postupu má kořeny ve francouzské oblasti Champagne Zdroj: iStock

Nejvyšší stupeň kvality představují šumivá vína, která získala bublinky kvašením v lahvi. Tradice tohoto postupu má kořeny ve francouzské oblasti Champagne Zdroj: iStock
Pravé šampaňské
Nejvyšší stupeň kvality představují šumivá vína, která získala bublinky kvašením v lahvi. Tradice tohoto postupu má kořeny ve francouzské oblasti Champagne, odtud název Méthode Champenoise. Stejný postup se sice používá i ve vinařstvích v jiných koutech světa, ale označení vína Champagne (tedy pravé šampaňské) přísluší výhradně vínům z tohoto regionu. U takto vyrobených šumivých vín z jiných z jiných oblastí mohou vinaři použitý postup označovat jako Méthode Traditionelle.
„Takzvaná ročníková Champagne označená rokem sklizně obsahují pouze víno z daného ročníku. Jejich vytříbená chuť se rozvíjí několikaletým zráním, tedy archivací, a teprve poté je vinař pustí na trh. Proto jsou také dražší. Champagne bez označení ročníku jsou většinou cuvée – vznikají mísením vína různých ročníků. Jde také o skvělá vína, určená k dřívější spotřebě, prodávají se za příznivější cenu a jsou ideální vstupenkou do světa Champagne,“ vysvětluje Jan Pánek a dodává: „Méthode Traditionelle používají i někteří špičkoví čeští vinaři. Vyrábějí tak sekty vysoké kvality, jejichž charakter perlení je pro většinu spotřebitelů nerozeznatelný od pravého šampaňského, a to při výrazně nižší ceně už kolem pětistovky.“
Obsah cukru v sektu
Pokud také u tichého vína preferujete sladší chuť, s největší pravděpodobností vás extra suchý sekt neosloví. Volte tedy čistě podle toho, co máte rádi. Obsah zbytkového cukru, který udává chuťovou sladkost vína, se uvádí v gramech na jeden litr:
- Brut nature: přírodně tvrdé, do 3 g/l
- Extra brut: zvlášť tvrdé, 0–6 g/l
- Brut: tvrdé, do 12 g/l
- Extra sec / Extra dry: zvlášť suché, 12–17 g/l
- Sec: – suché, 17–32 g/l
- Demi-sec: polosuché, 32–50 g/l
- Doux: -sladké, více než 50 g/l

Malinové mimosa je lahodný kotejtl ze sektu a čertvých malin Zdroj: Víno z archivu
Malinová mimosa
Ingredience
- 50 g čerstvých malin
- 1 lžička cukru
- citronová šťáva
- vychlazený suchý sekt
- maliny na ozdobení
Příprava
Rozmixujte maliny s cukrem. Směs rozdělte do dvou vysokých sklenic na šampaňské, zakápněte citronovou šťávou a dolijte vychlazeným sektem. Podávejte ozdobené malinami. Důležité upozornění: nemíchejte, o to se postarají bublinky!!!

Bellini je koktejl z Benátek si zamiloval i Ernest Hemingway Zdroj: Víno z archivu
Bellini
Ingredience
- 100 ml broskvového džusu
- vychlazený suchý sekt
- broskve na ozdobení
Příprava
Původní recept používá italské šumivé víno prosecco, ale skvěle jej nahradí suchý sektem. Do vysokých sektových sklenic rozdělte kvalitní broskvový džus a dolijte vychlazeným sektem. Nemíchejte! Pokud máte broskve, koktejl jimi ozdobte.