reklama

Jak poznat zralou meruňku a jak udělat sladký i slaný koláč? Využijte sezónu meruněk naplno

Lenka Valjentová
22. července 2020
Meruňky jsou oblíbené letní ovoce v barvě žhavého slunce. Příjemně osvěží, skvěle zasytí a báječně chutnají, navíc krásně vypadají, neodolatelně voní a taky jsou hodně zdravé. Prozradíme, jak se pozná, že jsou správně zralé, jak mohou prospět našemu zdraví i kráse a co s nimi dělat v kuchyni. Kdo miluje jejich jedinečnou, jemně navinulou chuť, může si z nich udělat spoustu dobrot.
reklama

Meruňky jsou ovoce plné zdraví, protože obsahují spoustu prospěšných látek.Oranžová barva meruněk signalizuje obsah betakarotenu, což je přírodní antioxidant účinný mj. v prevenci většiny nádorových onemocnění.Meruňky jsou jedním z nejlepších zdrojů přírodního organického železa, křemíku a draslíku. Díky kyselině listové snižují riziko demence, posilují nervový systém a prospívají těhotným ženám. Posilují imunitní systém, snižují krevní tlak, pozitivně působí na krevní oběh a srdeční činnost. Meruňky také povzbuzují činnost jater, zlepšují zrak a mají protirevmatické účinky. Výrazně zpomalují stárnutí, dodávají energii, posilují vlasy, nehty a pokožku.

Jak se pozná, že je meruňka zralá

Meruňka obecná(Prunus armeniaca)patří spolu střešní, broskvoní nebo švestkou k širokému roduslivoní(Prunus). Plody, kulaté plstnatépeckovice o průměru 4 až 7 cm se žlutě oranžovou až načervenalou barvou,obvykle dozrávají odčervence až do září. Se sklizní meruněk je vhodné začít, když jsou plně vybarvené, ale stále na dotek pevné.Optimální dobu sběru zjistíme mírným pootočením meruňky směrem k větvičce. Pokud se snadno oddělí, ovoce je připraveno na sběr. Zralé plody jsou hodně náchylné k mechanickému poškození, Čím hruběji budete s meruňkami zacházet, tím snadněji dojde k otlakům a následnému rychlému kažení ovoce. Chceme-li meruňky využít na džemy, šťávy a pálenky, necháme je na stromě přezrát, aby měly výraznější aroma a vyšší cukernatost.

Kdy a jak sklízet zralé plody a jak se správně starat o stromy se dozvíte zde

Meruňky v kuchyni

Meruňky můžeme zavařovat, mrazit, sušit (sušené meruňky dokonce obsahují více železa než čerstvé). Z čerstvých meruněk se dělají nejčastěji džemy, kompoty, dřeně, šťávy, sirupy nebo pálenky. Jsou výborné do koláčů, bublanin a dalších moučníků, uplatní se při přípravě pohárů, jogurtů, koktejlů a salátů. K tradičním meruňkovým pokrmům patřímeruňkové kynuté i bramborové knedlíky. Hodí se ale také ktučnějším masům, jako je třebakachna, kotlety čikrkovička.

Meruňkový džem smandlemi a skořicí

Ingredience

  • 1 kg vyzrálých meruněk
  • 1 skořicový cukr
  • 1 lžička mleté skořice
  • mandlové lupínky podle chuti (zhruba 2 lžíce)
  • 500 g želírovacího cukru 2:1 Labeta

Postup

Meruňky očistíme, vypeckujeme a pokrájíme na kousky nebo rozmixujeme. Přidáme skořicový cukr,skořici, mandlové lupínky, želírovací cukr a vše důkladně promícháme. Za stálého míchání pomalu přivedeme směs k varu a vaříme asi 4 minuty. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme vychladnout. Meruňkové džemy se velmi rády připalují, proto je potřeba kvalitní hrnec, mírná teplota a nepolevovat v míchání po celou dobu vaření.

Vyzkoušejte také recept na meruňkový džem s levandulí!

Tvarohový dort smeruňkami

Ingredience na těsto

  • 100 g hladké mouky
  • 25 g jemného bramborového škrobu (Solamyl Dr.Oetker)
  • ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 125 g změklého másla

Ingredience na náplň

  • 500 g vypeckovaných meruněk nebo meruňky z kompotu (po okapání 480 g)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 250 g bílého jogurtu
  • 250 g tvarohu
  • 80 g moučkového cukru + 1 lžíce na poprášení dortu
  • nastrouhaná kůra zjednoho chemicky neošetřeného citrónu
  • 1 balíček želatinového ztužovače Dr.Oetker
  • 100 ml vlažné vody

Postup

Na těsto smícháme vmíse mouku, škrob, kypřicí prášek, vanilkový cukr a sůl. Přidáme vejce, máslo a elektrickým ručním šlehačem vyšleháme dohladka. Těsto rozetřeme do dortové formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 25 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Poté formu a papír odstraníme, korpus podélně rozřízneme a na spodní část nasadíme očištěný okraj formy. Horní část korpusu nakrájíme na 16 stejných dílů.

Na náplň meruňky nakrájíme na menší kousky. Smetanu vyšleháme dotuha. Vmíse smícháme jogurt,tvaroh, cukr a citronovou kůru a vmícháme želatinový ztužovač, který jsme připravili svodou podle návodu na obale. Nakonec vmícháme šlehačku. Dvě třetiny náplně rozetřeme na spodní polovinu korpusu a uhladíme. Na náplň rozložíme meruňky a zakryjeme zbylou náplní. Na povrch položíme 16 nakrájených dílků a dort vložíme asi na 3 hodiny do ledničky. Před podáváním odstraníme okraj formy, dort poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme na kousky.

Celozrnné smetanové muffiny smeruňkami

Ingredience

  • 300 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
  • ¾ balení kypřícího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 250 ml smetany
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 120 g moučkového cukru
  • kůra z1 citronu
  • 6 meruněk

Postup

Vjedné míse smícháme všechny suché ingredience a vdruhé tekuté. Obsahy obou nádob smícháme a vypracujeme hladké těsto, kterým naplníme košíčky vložené do formy na muffiny. Do každého košíčku dáme těsto do dvou třetin. Do středu položíme polovinu nebo dvě čtvrtiny meruňky. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova asi 20 minut.

Slané meruňkové koláče s kozím sýrem a medem

Ingredience natěsto

  • 300 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí Dr. Oetker
  • 1 lžička soli
  • 175 ml teplé vody
  • 2 lžíce oleje

Ingredience nanáplň a ozdobení

  • asi 200 g vypeckovaných meruněk
  • 150 g zakysané smetany
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • ½ lžičky sušeného rozmarýnu
  • 200 g čerstvého kozího sýru
  • 30 g piniových oříšků nebo sekaných mandlí
  • 30 g rukoly
  • 2 lžíce tekutého medu

Postup

Na těsto smícháme v míse mouku sdroždím a solí. Přidáme vodu a olej a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 60 minut kynout. Meruňky nakrájíme na tenké plátky. Smícháme zakysanou smetanu se solí, pepřem a rozmarýnem. Piniové oříšky nebo mandle opražíme na pánvi dozlatova a necháme vychladnout. Rukolu omyjeme a nasekáme.

Na pomoučené pracovní ploše vytvarujeme ztěsta váleček, který rozdělíme na 8 stejných dílů. Zkaždého dílu těsta vyválíme placky (Ø 12 cm), rozložíme je dva plechy vyložené papírem na pečení. Každou potřeme ochucenou zakysanou smetanou. Na povrch rozdrobíme kozí sýr a meruňky. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut (1 plech). Koláče necháme zchladnout. Povrch koláčů dozdobíme rukolou, piniovými oříšky a pokapeme medem.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama