návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Recepty s vůní levandule: Připravte si ovocné džemy doplněné levandulovými květy

Simona Sedláčková , Vydáno: 15.07.2021
Meruňkový džem s levandulí
Autor: Labeta Meruňkový džem s levandulí
Není nad domácí zavařeniny! Určitě máte své vlastní osvědčené recepty, ale uvidíte, že džemy ovoněné trochou báječné levandule se rychle mezi stálice vaší letní kuchyně zařadí. Vsadíte na džem borůvkový, ostružinový nebo meruňkový?

reklama

Na džemy si připravte sklenice. Ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka. Ta můžete navíc potřít lihem/čistým alkoholem, a tak je sterilizovat.

Ostružinový džem s levandulí

Co budete potřebovat

  • 500 g ostružin
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 citron
  • 2-4 snítky levandule
  • 2 lžičky ovocného pektinu Labeta
OSTRUŽINY: Jak pěstovat černé ovoce a používat ho jako sladký přírodní lék

OSTRUŽINY: Jak pěstovat chutné ovoce a udělat z něj přírodní lék pro muže

Ostružiník/Rubus fruticosus

Jezte ostružiny a přestanete stárnout

Jak budete postupovat

1. Ostružiny omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Rozmixované ostružiny propasírujte, ať je zbavíte zrníček, ale pokud vám zrníčka v džemu nevadí, můžete tento krok vynechat.

2. Propasírované ostružiny s cukrem přiveďte k varu. Přidejte zbývající cukr, levanduli a šťávu z citronu. Na mírném plameni nechte chvilku povařit. Stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí. Poté přidejte ovocný pektin, smíchaný s lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5-10 minut společně povařit, ale nevařte celkově déle než 20-30 minut, protože po dvaceti minutách už se ničí v ovoci vitaminy.

3. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru. Skleničky můžete na závěr ještě i klasicky zavařit v horké vodě nebo v troubě, ale nemusíte.

Ostružinový džem s levandulí
Autor: Labeta Ostružinový džem s levandulí

Borůvkový džem s levandulí

Co budete potřebovat

  • 0,5 l borůvek
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 citron
  • 3-5 snítek čerstvé levandule
  • 2 lžičky ovocného pektinu Labeta
Když borůvky hrají hlavní roli: Kynuté borůvkové knedlíky, muffiny džem a ostrá salsa

Když borůvky hrají hlavní roli: kynuté knedlíky, muffiny, džem a ostrá salsa

Chcete udělat pro své zdraví něco dobrého? Tak šup do lesa na borůvky!

Borůvky zrají! Zajděte si pro ně do lesa a udělejte si léčivý čaj

Jak budete postupovat

1. Borůvky omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Pokud chcete úplně hladký džem, rozmixované borůvky ještě propasírujte a zbavte se tak slupek.

2. Rozmixované borůvky přiveďte k varu, přidejte levanduli, zbývající cukr a šťávu z citronu a na mírném plameni nechte chvilku povařit. Stačí jen pár minut, aby se cukr rozpustil. Pokud jste použili celé snítky levandule, nyní je vyjměte. Poté přidejte pektin, smíchaný s lžící cukru a v džemu důkladně promíchejte. Nechte ještě 5-10 minut lehce povařit.

3. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.

Borůvkový džem s levandulí
Autor: Labeta Borůvkový džem s levandulí

Meruňkový džem s levandulí

Co budete potřebovat

  • 1 kg meruněk
  • 1 balení BIO třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta
  • kůru a šťávu z 1-2 citronů
  • lístky citronové verbeny
  • levandulové květy
Zrající meruňky

Jak meruňky pěstovat a jak poznat, že jsou plody zralé

Meruňky krásně voní, prospívají zdraví, dobře vypadají a skvěle chutnají. Upečte si sladký dort i slaný koláč

Jak poznat zralou meruňku a jak udělat sladký i slaný koláč? Využijte sezónu meruněk naplno

Jak budete postupovat

1. Vypeckované, na čtvrtky pokrájené meruňky vložte do hrnce a smíchejte s želírovacím cukrem a přiveďte k varu. Nechte lehce probublávat, aby se některé kousky rozvařily. Pokud chcete, můžete ovoce rozmixovat.

2. Pro zvýraznění a vyladění chuti přidejte citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou, což zároveň podpoří i samotné želírování. Jakmile má džem požadovanou hustotu, přidejte nasekané lístky citronové verbeny, nastrouhanou citronovou kůru a květy levandule.

3. Horký džem nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Meruňkový džem s levandulí
Autor: Labeta Meruňkový džem s levandulí

Prima tip:

Zkoušku tuhosti džemu můžete udělat tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout a pokud nestéká, je dokonalý. Pokud se vám zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě trochu pektinu.

Levandule je léčivá a krásně voní. Připravte si levandulový čaj i domácí sirup:

4 dobré důvody, proč pít čaj z levandule

Levandulový čaj pomáhá proti stresu a ulevuje při nachlazení. Naučte se ho připravit

Domácí levandulový sirup

Vůni levandule uchová domácí levandulový sirup. Připravte si ho do zásoby

reklama

Článek je zařazen v: džem , marmeláda , levandule , meruňky , borůvky , ostružiny

reklama

Přečtěte si také