Recepty s vůní levandule: Připravte si ovocné džemy doplněné levandulovými květy
Není nad domácí zavařeniny! Určitě máte své vlastní osvědčené recepty, ale uvidíte, že džemy ovoněné trochou báječné levandule se rychle mezi stálice vaší letní kuchyně zařadí. Vsadíte na džem borůvkový, ostružinový nebo meruňkový?
Na džemy si připravte sklenice. Ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka. Ta můžete navíc potřít lihem/čistým alkoholem, a tak je sterilizovat.
Ostružinový džem slevandulí
Co budete potřebovat
- 500 g ostružin
- 200 g třtinového cukru
- 1 citron
- 2-4 snítky levandule
- 2 lžičky ovocného pektinu Labeta
Jak budete postupovat
1. Ostružiny omyjte a rozmixujte spolovinou cukru. Rozmixované ostružiny propasírujte, ať je zbavíte zrníček, ale pokud vám zrníčka vdžemu nevadí, můžete tento krok vynechat.
2. Propasírované ostružiny scukrem přiveďte kvaru. Přidejte zbývající cukr, levanduli a šťávu zcitronu. Na mírném plameni nechte chvilku povařit. Stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí. Poté přidejte ovocný pektin, smíchaný slžící cukru a vdžemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5-10 minut společně povařit, ale nevařte celkově déle než 20-30 minut, protože po dvaceti minutách už se ničí vovoci vitaminy.
3. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru. Skleničky můžete na závěr ještě i klasicky zavařit vhorké vodě nebo vtroubě, ale nemusíte.
Recepty s vůní levandule 2 Zdroj: Labeta
Borůvkový džem slevandulí
Co budete potřebovat
- 0,5 l borůvek
- 200 g třtinového cukru
- 1 citron
- 3-5 snítek čerstvé levandule
- 2 lžičky ovocného pektinu Labeta
Jak budete postupovat
1. Borůvky omyjte a rozmixujte spolovinou cukru. Pokud chcete úplně hladký džem, rozmixované borůvky ještě propasírujte a zbavte se tak slupek.
2. Rozmixované borůvky přiveďte kvaru, přidejte levanduli, zbývající cukr a šťávu zcitronu a na mírném plameni nechte chvilku povařit. Stačí jen pár minut, aby se cukr rozpustil. Pokud jste použili celé snítky levandule, nyní je vyjměte. Poté přidejte pektin, smíchaný slžící cukru a vdžemu důkladně promíchejte. Nechte ještě 5-10 minut lehce povařit.
3. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
Recepty s vůní levandule 3 Zdroj: Labeta
Meruňkový džem slevandulí
Co budete potřebovat
- 1 kg meruněk
- 1 balení BIO třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta
- kůru a šťávu z1-2 citronů
- lístky citronové verbeny
- levandulové květy
Jak budete postupovat
1. Vypeckované, na čtvrtky pokrájené meruňky vložte do hrnce a smíchejte sželírovacím cukrem a přiveďte kvaru. Nechte lehce probublávat, aby se některé kousky rozvařily. Pokud chcete, můžete ovoce rozmixovat.
2. Pro zvýraznění a vyladění chuti přidejte citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou, což zároveň podpoří i samotné želírování. Jakmile má džem požadovanou hustotu, přidejte nasekané lístky citronové verbeny, nastrouhanou citronovou kůru a květy levandule.
3. Horký džem nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Recepty s vůní levandule 4 Zdroj: Labeta
Prima tip:
Zkoušku tuhosti džemu můžete udělat tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout a pokud nestéká, je dokonalý. Pokud se vám zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě trochu pektinu.