Recepty s vůní levandule: Připravte si ovocné džemy doplněné levandulovými květy
Na džemy si připravte sklenice. Ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka. Ta můžete navíc potřít lihem/čistým alkoholem, a tak je sterilizovat.
Ostružinový džem slevandulí
Co budete potřebovat
- 500 g ostružin
- 200 g třtinového cukru
- 1 citron
- 2-4 snítky levandule
- 2 lžičky ovocného pektinu Labeta
Jak budete postupovat
1. Ostružiny omyjte a rozmixujte spolovinou cukru. Rozmixované ostružiny propasírujte, ať je zbavíte zrníček, ale pokud vám zrníčka vdžemu nevadí, můžete tento krok vynechat.
2. Propasírované ostružiny scukrem přiveďte kvaru. Přidejte zbývající cukr, levanduli a šťávu zcitronu. Na mírném plameni nechte chvilku povařit. Stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí. Poté přidejte ovocný pektin, smíchaný slžící cukru a vdžemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5-10 minut společně povařit, ale nevařte celkově déle než 20-30 minut, protože po dvaceti minutách už se ničí vovoci vitaminy.
3. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru. Skleničky můžete na závěr ještě i klasicky zavařit vhorké vodě nebo vtroubě, ale nemusíte.

Recepty s vůní levandule 2 Zdroj: Labeta
Borůvkový džem slevandulí
Co budete potřebovat
- 0,5 l borůvek
- 200 g třtinového cukru
- 1 citron
- 3-5 snítek čerstvé levandule
- 2 lžičky ovocného pektinu Labeta
Jak budete postupovat
1. Borůvky omyjte a rozmixujte spolovinou cukru. Pokud chcete úplně hladký džem, rozmixované borůvky ještě propasírujte a zbavte se tak slupek.
2. Rozmixované borůvky přiveďte kvaru, přidejte levanduli, zbývající cukr a šťávu zcitronu a na mírném plameni nechte chvilku povařit. Stačí jen pár minut, aby se cukr rozpustil. Pokud jste použili celé snítky levandule, nyní je vyjměte. Poté přidejte pektin, smíchaný slžící cukru a vdžemu důkladně promíchejte. Nechte ještě 5-10 minut lehce povařit.
3. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.

Recepty s vůní levandule 3 Zdroj: Labeta
Meruňkový džem slevandulí
Co budete potřebovat
- 1 kg meruněk
- 1 balení BIO třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta
- kůru a šťávu z1-2 citronů
- lístky citronové verbeny
- levandulové květy
Jak budete postupovat
1. Vypeckované, na čtvrtky pokrájené meruňky vložte do hrnce a smíchejte sželírovacím cukrem a přiveďte kvaru. Nechte lehce probublávat, aby se některé kousky rozvařily. Pokud chcete, můžete ovoce rozmixovat.
2. Pro zvýraznění a vyladění chuti přidejte citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou, což zároveň podpoří i samotné želírování. Jakmile má džem požadovanou hustotu, přidejte nasekané lístky citronové verbeny, nastrouhanou citronovou kůru a květy levandule.
3. Horký džem nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Recepty s vůní levandule 4 Zdroj: Labeta
Prima tip:
Zkoušku tuhosti džemu můžete udělat tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout a pokud nestéká, je dokonalý. Pokud se vám zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě trochu pektinu.