Balkón a terasa

2. dubna 2016 06:00

Markéta Zídková

5 bylinek, které můžete pěstovat na balkóně nebo za oknem

Tyhle rostlinky nepotřebují zahradu.

Krásně voní, chutnají a dokonce mají léčivé účinky. Prostě je dobré, je mít kdykoliv po ruce. A nemusíte pro ně ani do skleníku, na zahradu nebo do supermarketu či do lékárny. Stačí udělat pár kroků na balkon nebo otevřít okno.

Pro pěstování bylinek vám postačí doslova několik centimetrů čtverečních na místě, kam svítí co nejdéle sluníčko. Založte si na jaře malou bylinkovou zahrádku, nezapomeňte ji pravidelně ale s mírou zalévat a až do pozdního podzimu budete mít zaručený přísun čerstvých bylinek stejně jako šéfkuchař v luxusní restauraci. Druhy bylinek vybírejte podle toho, co rádi a často vaříte i podle podmínek, které rostlinkám můžete poskytnout. Pokud váháte, máme pro vás několik tipů.

Bazalka

Jedná se o jednoletou rostlinu, která dorůstá do výšky zhruba 40 centimetrů. Tuto bylinku (jedna možná stačit nebude) si určitě pořiďte, pokud milujete italskou kuchyni. Její kombinace s rajčaty je prostě nepřekonatelná, báječně se hodí do salátů a samozřejmě na těstoviny nebo na pizzu a do pesta. Bazalka je hojně využívána i v léčitelství – působí proti nadýmání, zevně se osvědčuje proti akné a jako kloktadlo při dráždivém kašli.

Patří mezi středozemní byliny, takže potřebuje opravdu slunné a teplé místo, chraňte ji před větrem a mrazem. Bez problémů ji můžete předpěstovat ze semínek, ale ven ji umístěte nejdříve v půlce května. Při zalévání dávejte pozor na listy, přímý kontakt s vodou jim neprospívá.

Tymián

Další bylinka, která pochází ze Středomoří. Její plazivé stonky s drobnými lístky vytvářejí keříky 20 až 40 centimetrů vysoké. Je silně aromatická, pokud ji přidáte do jídla, zlepšíte samozřejmě jeho vůni a chuť, ale také jeho stravitelnost. Ideálně se hodí například při přípravě mas včetně ryb, ale přidat ho můžete i k zelenině, například lilku, bramborám, rajčatům i paprikám. V léčitelství se používá k usnadnění odkašlávání nebo jako kloktadlo při zánětech v ústech. Působí proti nadýmání a urychluje hojení ran.

Podobně jako například rozmarýn snáší docela dobře sucho, při zalévání mu dávejte méně vody než ostatním bylinkám. Velice snadno ho vypěstujete ze semínek – pouze je vysypte a mírně zatlačte do zeminy.

Rozmarýn

Stejně jako předchozí bylinky bude potřebovat co nejslunnější stanoviště, i on má svoji domovinu ve Středomoří. Je to vytrvalý keřík s dřevnatějícími stonky, na zahradě může dorůst až do výšky dvou metrů. Zimu v pohodě přečká v bytě na okně, venku ho určitě nenechávejte, v našich klimatických podmínkách by nepřežil.

Větvičky čerstvě utrženého rozmarýnu oceníte zejména při přípravě zvěřiny, jehněčího, drůbežího masa a ryb. Perfektní je při grilování nebo na pečené brambory. Lístečky rozmarýnu se používají i v léčitelství – pomáhají při kožních onemocněních a v boji proti lupům, migrénám a depresím. Můžete ho vyzkoušet i proti šatním molům, postačí, když pár větviček rozmarýnu vložíte do skříně.

Lichořešnice

Na tuto bylinku při plánování svojí minizahrádky určitě nezapomeňte. Balkón ale i pokrmy díky ní oživíte nejenom specifickou ostřejší chutí, ale i barevnou škálou květů od žluté po červenou. U nás se pěstuje jako letnička, bez opory vytváří závěsy, případně se začne popínat po okolních bylinkách. Je nenáročná, ale uškodit by jí mohlo přímé polední slunce, takže pro ní vyberte místo spíše v polostínu.

V kuchyni můžete využít čerstvé listy i květy lichořešnice. Ideální jsou do salátů, pomazánek nebo dipů a tvarohů. Poupata naložená do octa silně připomínají kapary. Celé rostliny lichořešnice jsou využívány i v léčitelství, například při léčbě močového a dýchacího ústrojí.

Majoránka

Úžasně voní a asi i díky tomu je jednou z našich nejoblíbenějších bylinek. I ona se výborně hodí na balkón či okenní parapet, vypěstování ze semínek chce ale trochu trpělivosti a zkušeností, takže u majoránky spíše doporučujeme koupit sazenice. K tomu, aby se jí dařilo, vyžaduje teplé a před větrem chráněné stanoviště, pravidelnou zálivku a sestřihávání ještě před tím, než úplně vykvete.

V kuchyni se využívá v čerstvém i sušeném stavu, známe ji samozřejmě jako oblíbenou ingredienci do bramboráků a bramboračky, ale ani guláš by bez ní neměl ten správný říz. Nebojte se jí vyzkoušet ani při přípravě nádivek nebo luštěnin. Tato bylinka je tradičně využívána také v přírodní medicíně – hlavně při nadýmání, nechutenství nebo kašli.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:


Přečtěte si také