Při pěstování zeleniny musíte střídat její druhy. Už teď je čas na to myslet
Každý zeleninový druh má rozdílné nároky na výživu a když ho neustále pěstujete na jednom místě, potřebné živiny zcela odčerpáte. Dochází tak k únavě půdy, která ztrácí úrodnost a stále častěji se v ní vyskytují stejní škůdci a choroby. Proto má pravidelné střídání plodin svůj význam.

zelenina 1 Zdroj: istockphoto.com
Zeleninu si z hlediska nároků na živiny rozdělíme na tři základní skupiny:
- Druhy, které vyžadují hnojení čerstvým chlévským hnojem – hlávkové zelí, květák, hlávková kapusta, salátové okurky, pór, melouny, brokolice, růžičková kapusta či čínské zelí
- Druhy náročné na živiny z dobře rozloženého hnoje nebo kompostu – rajčata, papriky, baklažány, okurky nakládačky, celer, kedlubny, dýně, kukuřice cukrová nebo rané brambory
- Druhy, které nesnášejí hnojení a vyžadují živiny ve staré síle (půda byla pohnojena chlévským hnojem před rokem) – cibule, česnek, červená řepa, mrkev, karotka, petržel, pastinák, špenát, salát, luskoviny nebo kopr.
Zásady střídání plodin
- Střídáme širokolisté druhy, které mají příznivý vliv na odplevelování půdy (špenát, brambory), s úzkolistými (mrkev, cibule), dále hlubokokořenící (petržel, celer) s mělce kořenícími (salát, špenát)
- Do osevného plánu zařazujeme i plodiny se schopností regenerovat půdu (hrách, fazole), které zeminu obohacují o dusík
- Střídáme také druhy náročné na vláhu (květák, raná kapusta, kedlubny, celer, salát, ředkvička a okurka) s druhy, které intenzivní závlahu nepotřebují (mrkev, petržel, cibule, česnek a pór)
Mohlo by vás zajímat: