5. února 2016 05:46
Markéta ZídkováČočka, pšenice, sója nebo mungo aneb Jak dlouho klíčit různé druhy zrní a semínek?
Vitamínový poklad z misky za pár dnů.
Chtěli jste už dlouho klíčit klíčky, jen jste nějak neznali správný postup? Tady je:
1. Semena je třeba nejdříve zbavit nečistot. V nádobě je vypereme, co není vhodné k dalšímu zpracování, vyplave na hladinu (špatná semena, slupky apod.).2. Abychom nastartovali klíčicí proces, necháme po několik hodin máčet semena v převařené vodě (většinou okolo 12 hod., u vojtěšky a řeřichy kolem 6 hod., dýni se slunečnicí nechejte máčet cca 8 hod. a pohanku jen okolo 20 min.).3. Pak opět semena vyjmeme a propláchneme.4. Nyní už je můžeme rozložit na plato nakličovací misky. Tu následně zakryjeme víkem a dáme na teplé místo (kolem 20 °C). 5. Semena 2x denně propláchneme – jednoduše nalijeme vodu na plato se semeny tak, aby v první moment byla pod hladinou vody, a vodu necháme protéct dolů. Misku vespod po protečení vody vylijeme. 6. Po naklíčení semen vitamínový poklad z misky vyjmeme, propláchneme pod tekoucí vodou a můžeme konzumovat. V ledničce nám vydrží v uzavíratelné nádobce nebo v plastovém sáčku cca týden.
Továrna na zdraví - Obrázek 4 Zdroj: hometownseeds-com
Orientační doba klíčení v dnech:
1 mandle1–2 pohanka, dýně1–3 slunečnice2–3 pšenice, proso, cizrna, hrách3–5 čočka, sója4–5 mungo, adzuki, řeřicha, vojtěška (alfa-alfa)7 ředkvička
Rady na závěr
Dobré je nechat klíčit semínka ve tmě a teprve poslední den před vyjmutím je nechat na denním světle. Klíčky budou křehčí a prospěšný chlorofyl se také stačí probudit. Pokud ale tmavé místo nemáte, nevadí, klíčky i tak budou skvěle stravitelné. I přesto, že jsou klíčky vynikající potravina, pokud na ně ještě nejste zvyklí, začněte je konzumovat v malých dávkách.
Připravit se z nich dá cokoliv od salátů až po kaše a pečivo. U zpracování naklíčených luštěnin navíc nehrozí známý problém s následným nadýmáním. Výhod je tedy mnoho a za trochu námahy určitě stojí si doma zdravou dobrotu připravit. Přejeme vám, ať vás práce s klíčky baví, chutnají vám a hlavně ať prospívají vašemu zdraví.
Jak vybrat chytré vychytávky na klíčení zrní? Čtěte Zde:
(fis)
Mohlo by vás zajímat: