Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Dobrali jste antibiotika? Tak se doléčte kysaným zelím

Především v zimních měsících patří zelí mezi hlavní zdroje vitaminů. Po tom, co dobereme antibiotika, nám kysané zelí pomůže obnovit mikroflóru ve střevech a blahodárně tak zapůsobí na náš imunitní systém. Kysané zelí si navíc můžete připravit doma. Tradiční česká lahůdka je opravdu zdravá!
Vydáno: 30.10.2019
Kysané zelí
Autor: Thinkstock Kysané zelí

Taková obyčejná hlávka zelí není na první pohled nic zvláštního. Ale pod listy se skrývá hotový balzám pro naše zažívací ústrojí. Byla by věčná škoda, kdybychom zelí nechali vytlačit ze svého jídelničku jinými exotickými potravinami.

Jedinečné kysané zelí

Kysané zelí vděčí za svou chuť bakteriálnímu kvašení. Užitečné mikroorganismy, které zde působí, podporují zdraví. Bakterie mléčno-kyselého kvašení pomáhají udržet zdravá střeva. Například po dlouhodobém užívání antibiotik pomáhá kysané zelí obnovit zeslabenou střevní flóru. Lepší trávení přispívá i k lepší imunitě a zároveň i k prevenci proti nádorům zažívacího traktu.

Kysané zelí: Domácí vitaminová bomba, která nás provede zimou ve zdraví

Kysané zelí: Domácí vitaminová bomba, která nás provede zimou ve zdraví

Zelí: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si třeba zelňačku

ZELÍ: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si zelňačku

Pokud jste si zelí vypěstovali sami na zahrádce a nebo si ho koupili v prodejnách zeleniny, doporučujeme, abyste si z něj pro nadcházející zimní období připravili jedinečné kysané zelí. A věřte, domácí je nejlepší. Pro průměrnou čtyřčlennou rodinu máme následující recept.

Jednoduchý recept na kysané zelí

Budeme potřebovat:

  1. 10 kg krouhanky (nastrouhaného bílého zelí)
  2. 400 g cibule
  3. 200 g soli
  4. 40 g celého kmínu

Postup:

Vše dokonale zamícháme a upěchujeme do porcelánového nebo kameninového soudku o obsahu 10 litrů. Zatížíme poklopem (nebo deskou a kamenem) a necháme kysat na chladném a tmavém místě zhruba dva týdny. Tento jednoduchý a velmi chutný recept pochází z Hané, která proslula výrobou kysaného zelí.

(paw)

Mohlo by vás zajímat:

PEKINGSKÉ ZELÍ: Jak vypěstovat křehkou zeleninu na salát a udělat korejský poklad kimči

PEKINGSKÉ ZELÍ: Jak ho vypěstovat, uchránit před nenasytnými bělásky a udělat z něj korejské kimči

Zelí jak uskladnit

Jak uskladnit zelí na zimu plus přehled nejlepších odrůd

Článek je zařazen v: zelí , kysané zelí , antibiotika , zdraví

reklama