30. října 2019 10:37
Markéta ZídkováDobrali jste antibiotika? Tak se doléčte kysaným zelím
Především v zimních měsících patří zelí mezi hlavní zdroje vitaminů. Po tom, co dobereme antibiotika, nám kysané zelí pomůže obnovit mikroflóru ve střevech a blahodárně tak zapůsobí na náš imunitní systém. Kysané zelí si navíc můžete připravit doma. Tradiční česká lahůdka je opravdu zdravá!
Taková obyčejná hlávka zelínení na první pohled nic zvláštního. Ale pod listy se skrývá hotový balzám pro naše zažívací ústrojí. Byla by věčná škoda, kdybychom zelí nechali vytlačit ze svého jídelničku jinými exotickými potravinami.
Jedinečné kysané zelí
Kysané zelí vděčí za svou chuť bakteriálnímu kvašení. Užitečné mikroorganismy, které zde působí, podporují zdraví. Bakterie mléčno-kyselého kvašení pomáhají udržet zdravá střeva. Například po dlouhodobém užívání antibiotik pomáhá kysané zelí obnovit zeslabenou střevní flóru. Lepší trávení přispívá i k lepší imunitě a zároveň i k prevenci proti nádorům zažívacího traktu.
Pokud jste si zelí vypěstovali sami na zahrádce a nebo si ho koupili v prodejnách zeleniny, doporučujeme, abyste si z něj pro nadcházející zimní období připravili jedinečné kysané zelí. A věřte, domácí je nejlepší. Pro průměrnou čtyřčlennou rodinu máme následující recept.
Jednoduchý recept na kysané zelí
Budeme potřebovat:
- 10 kg krouhanky (nastrouhaného bílého zelí)
- 400 g cibule
- 200 g soli
- 40 g celého kmínu
Postup:
Vše dokonale zamícháme a upěchujeme do porcelánového nebo kameninového soudku o obsahu 10 litrů. Zatížíme poklopem (nebo deskou a kamenem) a necháme kysat na chladném a tmavém místě zhruba dva týdny. Tento jednoduchý a velmi chutný recept pochází z Hané, která proslula výrobou kysaného zelí.
(paw)
Mohlo by vás zajímat: