Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Jak uskladnit zelí na zimu plus přehled nejlepších odrůd

Zelí je ideální potravina domácí kuchyně.
Vydáno: 10.11.2014
Zelí, odrůda Korino
Zelí, odrůda Korino Autor: SEMO
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Zimní období kromě mnoha radovánek často přináší i méně vítané události – nachlazení a chřipky. Hodně maminek dává svým dětem syntetické vitaminy nebo polyvitaminové tablety. Zapomínají, že především přírodní vitamin C je nejlepší prevencí před atakem nemocí. Takovými zásobárnami vitaminu C jsou citrusy, kiwi, jablíčka nebo paprika. Existuje však jeden nenápadný zázrak, který využívali už naši předkové – zelí, v zimě zvláště kysané.

Odkud pochází zelí

Původní domovinou zelí je nejspíš Evropa, v některých přímořských částech našeho kontinentu můžeme stále ještě nalézat plané předky této zeleniny. U nás se pěstuje už po staletí, takže doslova zdomácnělo a stalo se neodmyslitelnou součástí domácí tradiční kuchyně. V minulosti bylo jednou z hlavních potravin, a to po celý rok, hlavně v podhorských oblastech s tuhou a dlouhou zimou se každý rok nakládalo zelí do sudů. Tím byl zajištěn pro každého člena rodiny pravidelný přísun důležitých vitaminů a minerálů.

Zelí čistí střeva

O zelí se říká, že „čistí střeva“. A opravdu, zelí má schopnost navázat na sebe jedovaté látky – těžké kovy – usazené v trávicím traktu, především ve střevech, a následně je odvést z těla ven. Rovněž ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní flóry, mikroorganismů, které se starají o správné trávení a vylučování.

Baví vás zahradničení? Inspirujte se v naší Encyklopedii. Zelí je známé i jako bojovník proti zácpě, a to především díky vysokému obsahu vlákniny. Je tedy více než vhodné jako součást léčby neduhů jako jsou hemeroidy a chronická ochablost střev. Lidoví léčitelé doporučují konzumaci zelí a užívání zelné šťávy lidem trpícím vředy žaludku a dvanácterníku. Obsažené látky totiž dokážou urychlit proces hojení a zacelování postižených sliznic.

Méně se ale ví, že zelí snižuje také vysoký krevní tlak, uklidňuje náš nervový systém a léčí nespavost, nervozitu a napětí. Také lidé trpící nedostatečnou funkcí štítné žlázy by měli tuto zeleninu zařadit do svého jídelníčku, protože jim pomůže s obnovou její správné funkce.

Jak zelí skladovat

Na běžnou spotřebu lze zelí pěstovat i na zahrádce. Rostliny vyžadují půdu výživnou, tedy již na podzim dobře prohnojenou a hluboko zrytou. Sazenice se vysazují od dubna do května na vzdálenost 35 až 45 cm od sebe. Čím více se rostlinky zalévají, tím větší hlávky vyrostou. Budou také jemnější, s menšími listovými žebry.

Vyzrálé, pevné a suché zelí vyřežeme dříve než namrzne. Optimální termín pro sklizeň je konec října – začátek listopadu, v době suchého a chladného počasí. Pokud možno hlávky sklízíme odpoledne. Tehdy má nižší obsah cukru a tím i lepší skladovatelnost.

Skvělé recepty na pečené zelné klínky či na zelné závitky najdete v novém časopise Prima FRESH. Na stáncích už 12. listopadu 2014.

Časopis Prima FRESH

PŘEKVAPENÍ! Vydáváme časopis Prima FRESH

Optimální hmotnost hlávek na skladování je 2 až 2,5 kilogramů. Před uskladněním je necháme ve studené, intenzivně větrané místnosti, kde venkovní listy oschnou, čímž se sníží riziko vzniku hniloby. V místnosti se zelím je potřeba ze začátku větráním dodržovat dostatečnou cirkulaci vzduchu a teplotu okolo 0 ˚C. Pro dlouhodobé skladování používáme odrůdy Trvalo F1, Holt, Pourovo červené nebo Unikát F1.

Perspektivní odrůdy zelí

Unikát – je jedna z novějších odrůd zelí. Je to víceúčelová, raná malohlávková odrůda určená především na přímý konzum. Hlávky jsou kulaté, pevné, 0,9 až 1,5 kg těžké a tvarově i raností velmi vyrovnané. Mají jemnou vnitřní strukturu s nízkým košťálem. Hlávky jsou odolné vůči praskání.

Zelí, odrůda Unikát
Zelí, odrůda Unikát
SEMO

Korino F1 – jedná se o poloraný hybrid pro letní sklizeň, s raností 90 dní od výsadby. Je určené zejména pro přímý konzum a rané krouhání. Rostlina je středně vysoká s krátkým vnějším košťálem. Hlávka je středně velká o váze 1,5 až 2 kg. Vyniká jemnou konzistenci a chutí krouhanky.

Zelí, odrůda Korino
Zelí, odrůda Korino
SEMO

Trvalo F1 – ideální odrůda pro dlouhodobé skladování. Vyznačuje se mohutnějším vzrůstem, vyšším košťálem a větší manžetou. Vejčité, 2,5 až 3 kg těžké hlávky jsou velmi pevné.

Zelí, odrůda Trvalo
Zelí, odrůda Trvalo
SEMO

Pourovo červené – výnosná a přizpůsobivá odrůda pro podzimní sklizeň. Hlávka je velká, o hmotnosti 3 kg a více. Má červenofialovou barvu i na řezu. Je to odolná odrůda k praskání. Vhodná k přímé spotřebě i ke skladování až do ledna.

Zelí, odrůda Pourovo červené
Zelí, odrůda Pourovo červené
SEMO

Marta Pawlicová

Mohlo by vás zajímat:

Kysané zelí

Dobrali jste antibiotika? Tak se doléčte kysaným zelím

Stačí pár věcí. Vyrobil truhlář Jakub Repper

Také milujete „recy věci“?

Gerbery

Aby gerbery dlouho vydržely ve váze, potřebují savo


Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama