30. října 2019 05:56
Markéta ZídkováJak uskladnit zelí na zimu plus přehled nejlepších odrůd
Zelí si můžete vypěstovat sami a dokonce si z něj i sami můžete udělat kysané zelí. Tahle zelenina je vděčným souputníkem české kuchyně a přinese vám i v nejchladnějších zimních měsících dostatek vitamínu C. Podívejte se, jak zelí uskladnit a také na to, proč by se mělo stát pevnou součástí vašeho jídelníčku.
Zimní období kromě mnoha radovánek často přináší i méně vítané události – nachlazení a chřipky. Hodně maminek dává svým dětem syntetické vitaminy nebo polyvitaminové tablety. Zapomínají, že především přírodní vitamin C je nejlepší prevencí před útokem nemocí. Takovými zásobárnami vitaminu C jsou citrusy, kiwi, jablíčka nebo paprika. Existuje však jeden nenápadný zázrak, který využívali už naši předkové – zelí, v zimě zvláště kysané.
Odkud pochází zelí
Původní domovinou zelí je nejspíš Evropa, v některých přímořských částech našeho kontinentu můžeme stále ještě nalézat plané předky této zeleniny. U nás se pěstuje už po staletí, takže doslova zdomácnělo a stalo se neodmyslitelnou součástí domácí tradiční kuchyně. V minulosti bylo jednou z hlavních potravin, a to po celý rok, hlavně v podhorských oblastech s tuhou a dlouhou zimou se každý rok nakládalo zelí do sudů. Tím byl zajištěn pro každého člena rodiny pravidelný přísun důležitých vitaminů a minerálů.
Zelí čistí střeva
O zelí se říká, že „čistí střeva“. A opravdu, zelí má schopnost navázat na sebe jedovaté látky – těžké kovy – usazené v trávicím traktu, především ve střevech, a následně je odvést z těla ven. Rovněž ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní flóry, mikroorganismů, které se starají o správné trávení a vylučování.
Zelí je známé i jako bojovník proti zácpě, a to především díky vysokému obsahu vlákniny. Je tedy více než vhodné jako součást léčby neduhů jako jsou hemeroidy a chronická ochablost střev. Lidoví léčitelé doporučují konzumaci zelí a užívání zelné šťávy lidem trpícím vředy žaludku a dvanácterníku. Obsažené látky totiž dokážou urychlit proces hojení a zacelování postižených sliznic.
Méně se ale ví, že zelí snižuje také vysoký krevní tlak, uklidňuje náš nervový systém a léčí nespavost, nervozitu a napětí. Také lidé trpící nedostatečnou funkcí štítné žlázy by měli tuto zeleninu zařadit do svého jídelníčku, protože jim pomůže s obnovou její správné funkce.
Jak zelí skladovat
Na běžnou spotřebu lze zelí pěstovat i na zahrádce. Rostliny vyžadují půdu výživnou, tedy již na podzim dobře prohnojenou a hluboko zrytou. Sazenice se vysazují od dubna do května na vzdálenost 35 až 45 cm od sebe. Čím více se rostlinky zalévají, tím větší hlávky vyrostou. Budou také jemnější, s menšími listovými žebry.
Vyzrálé, pevné a suché zelí vyřežeme dříve než namrzne. Optimální termín pro sklizeň je konec října – začátek listopadu, v době suchého a chladného počasí. Pokud možno hlávky sklízíme odpoledne. Tehdy má nižší obsah cukru a tím i lepší skladovatelnost.
Optimální hmotnost hlávek na skladování je 2 až 2,5 kilogramů. Před uskladněním je necháme ve studené, intenzivně větrané místnosti, kde venkovní listy oschnou, čímž se sníží riziko vzniku hniloby. V místnosti se zelím je potřeba ze začátku větráním dodržovat dostatečnou cirkulaci vzduchu a teplotu okolo 0 ˚C. Pro dlouhodobé skladování používáme odrůdy Trvalo F1, Holt, Pourovo červené nebo Unikát F1.
Perspektivní odrůdy zelí
Unikát – je jedna z novějších odrůd zelí. Je to víceúčelová, raná malohlávková odrůda určená především na přímý konzum. Hlávky jsou kulaté, pevné, 0,9 až 1,5 kg těžké a tvarově i raností velmi vyrovnané. Mají jemnou vnitřní strukturu s nízkým košťálem. Hlávky jsou odolné vůči praskání.
Korino F1 – jedná se o poloraný hybrid pro letní sklizeň, s raností 90 dní od výsadby. Je určené zejména pro přímý konzum a rané krouhání. Rostlina je středně vysoká s krátkým vnějším košťálem. Hlávka je středně velká o váze 1,5 až 2 kg. Vyniká jemnou konzistenci a chutí krouhanky.
Trvalo F1 – ideální odrůda pro dlouhodobé skladování. Vyznačuje se mohutnějším vzrůstem, vyšším košťálem a větší manžetou. Vejčité, 2,5 až 3 kg těžké hlávky jsou velmi pevné.
Pourovo červené – výnosná a přizpůsobivá odrůda pro podzimní sklizeň. Hlávka je velká, o hmotnosti 3 kg a více. Má červenofialovou barvu i na řezu. Je to odolná odrůda k praskání. Vhodná k přímé spotřebě i ke skladování až do ledna.
Marta Pawlicová
Mohlo by vás zajímat: