Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

ZELÍ: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si zelňačku

Bílé i červené hlávkové zelí je oblíbená a hojně používaná zelenina. Nezbytná součást tradiční české kuchyně nabízí minimum kalorií a maximum zdraví. Obyčejná hlávka zelí je doslova vitaminovou bombou, která přirozeně posiluje imunitu a pomáhá proti stresu. V teplé i studené kuchyni je využití zelí takřka nekonečné. Poradíme, jak bílé a červené hlávkové zelí pěstovat a co si z něj uvařit.
Vydáno: 16.05.2019
Zelí: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si třeba zelňačku
Autor: istock.com Zelí: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si třeba zelňačku
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Zelí hlávkové (Brassica oleracea convar. Capitata) je bezesporu důležitým zdrojem vitaminu C. Ten hraje významnou roli pro zachování imunity. I když naši předkové o imunitě moc nevěděli, konzumací zelí měli jistotu, že budou zdravější a odolnější vůči nemocem. V zelí jsou také vitaminy A, B, z minerálů především železo, zinek, selen, draslík, sodík a mangan. Obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin a aminokyselin. Červené zelí obsahuje také důležité vitaminy K, E a flavonoidy, které působí jako antioxidant, je výrazným zdrojem selenu, který přispívá k dobrému fungování imunitního systému. Bílé zelí je naopak zásobárnou kyseliny listové, což ocení všichni, kteří jsou vystaveni stresové zátěži. Zelí snižuje vysoký krevní tlak, uklidňuje náš nervový systém a léčí nespavost, nervozitu a napětí. Nejvíce léčivých účinků vykazuje čerstvá zelná šťáva. Hojí vředy a záněty v trávicím ústrojí, zejména v žaludku a dvanácterníku, skvělý je i její účinek detoxikační. Krájené zelné listy zmírňují otoky.

Už 200 g kysaného zelí pokryje celodenní potřebu vitaminu C
Autor: istock.com Už 200 g kysaného zelí pokryje celodenní potřebu vitaminu C

Kysané zelí pro zdraví

Kysané zelí obsahuje zvýšené množství vitaminů B12 a B6, které pomáhají zlepšovat náladu, jeví se proto jako ideální potravina pro dlouhé zimní dny, kdy trpíme nedostatkem světla a depresemi. Obsah vitaminu C je v kysaném zelí vyšší než v čerstvém - 200 g kysaného zelí dokonce pokryje celou denní potřebu vitamínu C! Je to důsledek činností bakterií mléčného kvašení. Žvýkání kysaného zelí je skvělou prevencí před paradontózou.

Pěstování zelí:  důležité je mít zdravou, dostatečně silnou sadbu
Autor: istock.com Pěstování zelí: důležité je mít zdravou, dostatečně silnou sadbu

10 pravidel pěstování hlávkového zelí

  1. Hlávkové zelí prospívá na světlém a slunném místě. Potřebuje hlubokou, propustnou půdu dostatečně zásobenou živinami, pH by se mělo pohybovat v rozmezí 6 až 7.
  2. Zelí pěstujeme každý rok na jiném místě a na záhoně, kde nebylo nejméně minulé dva až tři roky. To samé platí i o květáku, kapustě, brokolici, ředkvičkách a kedlubnách. Zelí si na záhonu rozumí s celerem, mangoldem, brutnákem a nevadí mu ani blízkost brambor. Vůni zelí vylepšuje přítomnost heřmánku a koriandru. Naopak se vyhýbáme sousedství s cibulí, česnekem, hořčicí a řepkou. Dobře uděláme, když zelí vysadíme na záhon po luštěninách nebo po salátu.
  3. Na záhon pro výsadbu sadby zelí přidáme kvalitní kompost a necháme několik dní odpočinout, aby se rozležel. Uhrabeme.
  4. Rané odrůdy zelí vysazujeme do sponu minimálně 35 x 45 cm  od poloviny května; sklízíme od července do srpna.  Polopozdní a pozdní odrůdy zelí pro podzimní sklizeň od září do listopadu vysazujeme na záhon od června do srpna do na vzdálenost nejméně 50 x 60 cm. Pozdní můžeme vysévat také přímo na záhon.
  5. Zdravé sazenice zelí mají rovný, krátký a pevný stonek a 5 až 7 pravých listů. Je důležité mít zdravou, dostatečně silnou sadbu vhodných odrůd.
  6. Pro každou sazeničku uděláme sázecí lopatkou důlek, nalijeme do něho vodu a sazenici vložíme do mokré půdy. Osázený záhon důkladně zalijeme. Zelí v počátku růstu potřebuje dostatek vláhy, jinak zasychá a podléhá nemocem. Půda by měla být vlhká do hloubky 20–30 cm. Dobře přitlačíme.
  7. Osvědčenou ochranou před škůdci je překrytí průsvitnou netkanou textilií hned po výsadbě. Folii postupně uvolňujeme, ale můžeme ji na záhoně až do doby uzavírání hlávek.
  8.  Osázený záhon důkladně zalijeme. Zelí v počátku růstu potřebuje dostatek vláhy, jinak zasychá a podléhá nemocem. Zelí zaléváme vydatně a pravidelně ráno a večer. Ale pozor, zelí nesnáší jak nedostatek vody, tak i nadbytek!
  9. Správné hnojení je předpokladem dobré úrody. Zelí potřebuje chlévský hnůj (4 až 5 kg/m²) nebo kvalitní kompost  ( až 6 kg/m²). Použít se dá také speciální hnojivo pro košťáloviny, které nesmí obsahovat mnoho dusíku, ten zelí nemá rádo.
  10. Během vegetace musíme záhon se zelím povrchově kypřit a pečlivě odplevelovat.
Hlávkové zelí zaléváme vydatně a pravidelně ráno a večer
Autor: istock.com Hlávkové zelí zaléváme vydatně a pravidelně ráno a večer

Co asi děláme špatně, že nám hlávkové zelí chřadne

Hlávky jsou zakrnělé: Jednou z příčin může být nedostatek zálivky během vegetace, ale také přelévání, kdy dochází k poškození kořenového systému a rostliny jsou celkově zesláblé. Při zalévání tedy platí zlatá střední cesta.

Vykousané listy a hlávky: Největším škůdcem zelí je bělásek zelný. První generace běláska zelného, létající od konce dubna do počátku června, je méně početná a znatelné škody nepůsobí. Větší problémy přináší teprve druhá, početnější generace, která se vyskytuje v červenci a v srpnu. Můžeme zkusit aromatické byliny, které housenkám ani motýlům nevoní a odpuzují je. Ověřený je výluh ze šalvěje, vratiče nebo máty peprné. Starým zahrádkářským trikem je posypat zeleninu drcenými vaječnými skořápkami. Samičky bělásků si budou myslet, že na zelí již nakladla vajíčka jiná samička a vydají se hledat zeleninovou kolébku pro potomstvo jinam. 

Pěstování zelí: největším škůdcem hlávkového zelí je bělásek zelný
Autor: istock. com Pěstování zelí: největším škůdcem hlávkového zelí je bělásek zelný

Hlávkové zelí v kuchyni

Zelí je možné využít ve studené i teplé kuchyni mnoha způsoby v mnoha pokrmech. Křehké hlávky raných odrůd jsou vhodné k přímé konzumaci, odrůdy pozdní se hodí hlavně pro tepelnou úpravu. Velmi oblíbené je zelí kysané a nakládané. Vyzkoušejte také papriky plněné zelím nebo poctivou zelňačku s klobásou.

Poctivou zelňačku byste měli umět uvařit!
Autor: istock.com Poctivou zelňačku byste měli umět uvařit!

Ve studené kuchyni se z nakrouhaného zelí nejčastěji připravují saláty. V teplé kuchyni se zelí čerstvé i kysané používá jako příloha k masu, základ vydatných polévek, jako náplň knedlíků i závinů, rozumí si s těstovinami, zabijačkovými pochoutkami, uzeninami atd. Ze zelných listů se také dělají závitky s různými náplněmi.

Doporučené odrůdy hlávkového zelí

Juna F1

Velmi rané hlávkové zelí pro nejranější sklizně. Je je nízké se středními, tmavozelenými listy, hlávka je vejčitá, dobře uzavřená.

Hlávkové zelí: velmi raná odrůda JUNA F1
Autor: Jan Prášil Hlávkové zelí: velmi raná odrůda JUNA F1

Minica F1

Rané malohlávkové zelí určené pro přímý konzum, hlávka je kulovitá, mírně špičatá s jemnou vnitřní strukturou a malým vnitřním košťálem.

Megaton F1

Polorané, výnosné a velmi vitální zelí má velké hlávky s jemnou strukturou a krátkým košťálem.

Hlávkové zelí: poloraná odrůda MEGATON F1
Hlávkové zelí: poloraná odrůda MEGATON F1

Mars

Poloraná odrůda červeného zelí pro letní i podzimní sklizeň. Hlávka je kulovitá až slabě zploštělá, pevná, dobře uzavřená, středně fialová, hustá, se středním vnitřním košťálem

Ruby Perfection F1

Poloraná odrůda hlávkového zelí s výborným zdravotním stavem, s vejčitě kulovitými dobře olistěnými hlávkami o hmotnosti až 2 kg.

Hlávkové zelí: poloraná odrůda RUBY PERFECTION F1
Autor: Jan Prášil Hlávkové zelí: poloraná odrůda RUBY PERFECTION F1

Trvalo F1

Pozdní odrůda určená pro dlouhodobé skladování se vyznačuje mohutnějším vzrůstem, vyšším košťálem a větší manžetou, hlávky jsou vejčitého tvaru.

Pourovo pozdní

Výnosné pozdní zelí má velké, kulovité, tmavě zelené hlávky s fialovým nádechem vnějších listů a středním ojíněním, jsou pevné a dobře uzavřené.

Hlávkové zelí: pozdní odrůda POUROVO POZDNÍ
Autor: Jan Prášil Hlávkové zelí: pozdní odrůda POUROVO POZDNÍ
Článek je zařazen v: zelí , červené zelí , bílé zelí , zelí pěstování , zelí a zdraví , kysané zelí , zelí odrůdy , zelí recepty
Speciály: Receptář pro milenialy
Reklama