12. června 2016 18:55
Markéta ZídkováJak mít pažitku po celý rok
Pažitka je skromná cibulovina. Na rozdíl od česneku, cibule nebo pórku je to však trvalka.
V kuchyni ji považujeme spíše za koření než zeleninu. Při správné péči ji můžeme sklízet na záhonu od jara do podzimu.
Vyséváme ji na jaře, už koncem března a v první polovině dubna, do kypré půdy. Za několik týdnů vytvoří hustý zelený koberec. Sběr listů pak můžeme několikrát opakovat.
Na konci léta nebo na podzim po skončení vegetace listy odumřou a v půdě zůstanou jen kořenové části. V tomto období si vybereme vhodné trsy na rychlení. Před rychlením musíme pažitku nechat promrznout. Stačí, když teplota pod bodem mrazu působí na rostliny dva až tři dny.
Podobné články
Pak trs dáme do květináče (nejlépe s průměrem 10 až 12 cm), zalejeme vodou a přeneseme do místnosti s pokojovou teplotou. Postavíme na dobře osvětlené místo. Po vyrašení, obvykle za 3 až 4 týdny, můžeme začít sklízet. Postupným rychlením si zajistíme čerstvou nať pažitky v průběhu celé zimy.
(mw)
Mohlo by vás zajímat: