reklama

Jak mít pažitku po celý rok

zidkovm
12. června 2016
Pažitka je skromná cibulovina. Na rozdíl od česneku, cibule nebo pórku je to však trvalka.
reklama

V kuchyni ji považujeme spíše za koření než zeleninu. Při správné péči ji můžeme sklízet na záhonu od jara do podzimu.

Vyséváme ji na jaře, už koncem března a v první polovině dubna, do kypré půdy. Za několik týdnů vytvoří hustý zelený koberec. Sběr listů pak můžeme několikrát opakovat.

Na konci léta nebo na podzim po skončení vegetace listy odumřou a v půdě zůstanou jen kořenové části. V tomto období si vybereme vhodné trsy na rychlení. Před rychlením musíme pažitku nechat promrznout. Stačí, když teplota pod bodem mrazu působí na rostliny dva až tři dny.

K tématu

Pak trs dáme do květináče (nejlépe s průměrem 10 až 12 cm), zalejeme vodou a přeneseme do místnosti s pokojovou teplotou. Postavíme na dobře osvětlené místo. Po vyrašení, obvykle za 3 až 4 týdny, můžeme začít sklízet. Postupným rychlením si zajistíme čerstvou nať pažitky v průběhu celé zimy.

(mw)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: jarokvětináčlétočesnekzeleninapodzimzáhontrvalkapažitka pobřežnípór zahradní
reklama