Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Jak mít pažitku po celý rok

Pažitka je skromná cibulovina. Na rozdíl od česneku, cibule nebo pórku je to však trvalka.
Vydáno: 12.06.2016
Pažitka se používá spíše jako koření než zelenina

V kuchyni ji považujeme spíše za koření než zeleninu. Při správné péči ji můžeme sklízet na záhonu od jara do podzimu.

Vyséváme ji na jaře, už koncem března a v první polovině dubna, do kypré půdy. Za několik týdnů vytvoří hustý zelený koberec. Sběr listů pak můžeme několikrát opakovat.

Na konci léta nebo na podzim po skončení vegetace listy odumřou a v půdě zůstanou jen kořenové části. V tomto období si vybereme vhodné trsy na rychlení. Před rychlením musíme pažitku nechat promrznout. Stačí, když teplota pod bodem mrazu působí na rostliny dva až tři dny.

Pažitka

Pažitka je královnou jarní kuchyně

Pak trs dáme do květináče (nejlépe s průměrem 10 až 12 cm), zalejeme vodou a přeneseme do místnosti s pokojovou teplotou. Postavíme na dobře osvětlené místo. Po vyrašení, obvykle za 3 až 4 týdny, můžeme začít sklízet. Postupným rychlením si zajistíme čerstvou nať pažitky v průběhu celé zimy.

(mw)

Mohlo by vás zajímat:

Vlastní ředkvičky mají sílu

Už chystáte další vlnu zeleniny? Co lze v červnu vysázet?

I na balkoně můžete mít úrodu

Chcete mít jahody a nemáte zahrádku? Stále můžete osadit truhlíky

Reklama
Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama