reklama

Jedete k moři? Natrhejte si a naložte vlastní kapary

zidkovm
30. července 2014
Při procházce kolem moře i ve městečkách si všimněte plazivých keříků s bílorůžovmi květy. Jmenují se kapara trnitá.
reklama

A jejich nerozkvetlá poupata jsou to, co si za drahý peníz kupujete ve sklenici jako delikatesu - kapary. Pokud budete v Chorvatsku, Řecku, Francii, můžete u Středozemního moře narazit na keře, které nerostou příliš do výšky, spíše se plazí do šířky. Najdete je na skaliscích přímo nad mořem, ale porůstají i kamenné zídky ve starobylých městečcích.

Další poznávací znamení? Srdčité listy a krásné květy se čtyřmi korunními plátky v bílé nebo světle růžové barvě. Z nich trčí mnoho fialových tyčinek.

Zkuste si natrhat jejich ještě nerozvinutá poupata - ideálně z keřů hned u moře, slaný vzduch a voda jim dodá lepší aroma než keřům ukrytým uprostřed městeček.

U kapar se sbírají jak nerozkvetlá poupata (zadní ruka), tak nezralé květy (ruka vpravo), Foto: Thinkstock

Jak je naložit? 1. Pokud to chcete zkusit, natrhejte si kapary z počátku dovolené. Dejte je do nádoby a nechte sedm dní louhovat ve vodě. Vodu musíte denně vyměnit. Během této doby kapary ztrátí nepříjemnou chuť a vůni.

2. Sůl nebo ocet a sůl. Kapary můžete naložit buďto jen do soli nebo do soli s octem.

Slaná verze: Pokryjte dno nádoby solí, dejte kapary, ty zase zakryjte solí. Pět dní dávejte na sluníčko. Pak přendejte od ledničky, kde vám kapary dlouho vydrží nebo je dejte do sklenice a dobře uzavřete. Kapary budou velmi slané, dobré je je před použitím propláchnout vodou.

Verze s octem a solí: Vše jako v předchozím bodě, ale po pěti dnech kapary přendejte a zalijte bílým vinným octem, dobře uzavřete.

(mar)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama