reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Jak zamrazit houby, aby zůstaly zdravé a plné chuti?

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 06.10.2020
Jak doma bezpečně zmrazit houby
Autor: istock.com Jak doma bezpečně zmrazit houby
Houby pořád ještě rostou! Pokud nejsme zkušení houbaři, kteří najdou jedlé houby vždycky, třeba i o Vánocích, děláme si na zimu zásoby. Nejčastěji houby sušíme a zavařujeme, stále oblíbenější je uskladnění hub v mrazáku. Zmrazené houby mají nejblíže k houbám čerstvým, můžeme je dusit, smažit, hodí se do omáček, polévek i pod maso, stejně jako do nádivek nebo slaných koláčů. Domácí zmrazování hub je dnes naprosto běžné, ovšem má svá pravidla, která se vyplatí dodržovat. Jak doma bezpečně zmrazit houby, aby zůstaly zdravé a plné chuti?

reklama

Každý houbař patrně dobře ví, že nabírané houby musí doma co nejrychleji zpracovat buď k okamžité konzumaci, nebo je vhodně uskladnit. Houby totiž rychle podléhají hnilobě a plesniví, obsahují látky které houbu rozkládají a během tohoto procesu se uvolňují houbové toxiny, škodliviny, které našemu organismu nijak neprospívají a mohou způsobit zdravotní potíže. Obecně platí, že v lese rostoucí houby bychom měli sníst nejpozději do dvou až tří dnů, pěstované do pěti dní po sběru.

Jak doma bezpečně zmrazit houby: nabírané houby musí doma co nejrychleji zpracovat buď k okamžité konzumaci, nebo je vhodně uskladnit
Autor: istock.com Jak doma bezpečně zmrazit houby: nabírané houby musí doma co nejrychleji zpracovat buď k okamžité konzumaci, nebo je vhodně uskladnit

Obecná pravidla bezpečného domácího mražení hub

  • Tento způsob konzervace hub svědčí především všem hřibovitým druhům hub, liškám, žampionům, holubinkám, hlívě ústřičné, mrazit můžeme i klouzky, které nejsou vhodné k sušení.
  • Doporučuje se mrazit houby, které prošly tepelnou úpravou, ale mohou se mrazit i syrové.
  • Vybíráme ty nejlepší, nejpevnější, nejzdravější a nejkvalitnější houby.
  • Na zmrazení používáme zhruba stejně velké kousky. Buď malé celé, nebo větší pokrájené plodnice.
  • Zmrazit do jedné porce můžeme jeden druh hub nebo směs, záleží jen na nás, co preferujeme.
  • Vybrané zdravé jedlé houby pečlivě očistíme a opláchneme.
Jak doma bezpečně zmrazit houby: na zmrazení používáme zhruba stejně velké kousky hub
Autor: istock.com Jak doma bezpečně zmrazit houby: na zmrazení používáme zhruba stejně velké kousky hub

5 kroků, jak zmrazit převařené houby

  1. Připravené houby asi 5 minut povaříme v mírně osolené vodě, prudce je zchladíme (nádobu vložíme do studené vody) a necháme důkladně okapat.
  2. Studené a okapané houby vložíme do plastových sáčků nebo misek či kelímků po jedné porci, pevně uzavřeme a dáme zmrazit.
  3. Po povaření a okapání můžeme také nechat jednotlivé houby na tácku nejdříve zmrazit a teprve pak je dát do vhodné nádobky či sáčku.
  4. Každý sáček nebo kelímek či misku viditelně označíme datem.
  5. Tepelně upravené zmrazené houby jsou v nejlepší kondici tři měsíce, spotřebovat bychom je měli do zhruba šesti až osmi měsíců, pak vymrzají a ztrácejí na chuť.
Jak zpracovat a uskladnit houby na zimu

Jak houby zpracovat a skladovat? Máme pro vás 6 dobrých rad a tipů

Představujeme nejznámější houby našich lesů

Nejznámější jedlé houby našich lesů aneb co Čech, to houbař

Prima tip: dušené houby

Připravené houby dusíme ve vlastní šťávě asi 5 minut, pak přidáme malé množství tuku (oleje, másla). Opatrně promícháme a ještě asi 2 minuty podusíme. Pak je prudce zchladíme. Podušené houby dáme do vhodných sáčků nebo nádob v dávkách pro jedno použití, důkladně uzavřeme a vložíme do mrazáku. 

Jak doma bezpečně zmrazit houby: před kuchyňskou úpravou zmražené houby nikdy nerozmrazujeme
Autor: istock.com Jak doma bezpečně zmrazit houby: před kuchyňskou úpravou zmražené houby nikdy nerozmrazujeme

4 zásady mražení hub za syrova

  1. Čerstvé, tedy syrové, tepelně neupravené houby se mohou zmrazovat, ale výsledky jsou poněkud horší ve vzhledu, chuti a vůni.
  2. Za syrova mrazíme jen houby opravdu kvalitní, zdravé, nesmí být ani sebeméně poškozené a nejlépe bezprostředně, jak je přineseme z lesa. Skvělé je, když máme mrazák s funkcí rychlého zmražení.
  3. Syrové houby musí být v dokonale utěsněném obalu, jinak houbové aroma ovlivní ostatní potraviny, které jsou v mrazáku.
  4. Houby za syrova zmrazené musíme zpracovat do dvou měsíců a vždy důkladně tepelně zpracovat, protože se může se stát, že mykotoxiny, které se v houbách rozkládají ještě několik hodin poté, co dáme houby do mrazáku, zkonzumujeme.
Klouzky: Stoprocentně jedlé a dobré podzimní houby

Klouzky: Bez výjimky jedlé a dobré podzimní houby

Hřib hnědý je nejznámější i nejoblíbenější česká jedlá houba

Hřib hnědý: Nejznámější česká jedlá houba chutná skvěle

Jak s mraženými houbami pracovat

  • Před kuchyňskou úpravou zmražené houby nikdy nerozmrazujeme!  Okamžitě je můžeme smažit, dusit nebo vařit. Rozmrazením ztrácejí svou strukturu a velkou část chuti.
  • Když houby jednou rozmrznou, nové zmrazení už není možné. Jinak bychom si mohli přivodit zdravotní potíže. Pozorní tak musíme být, pokud rozmrazujeme mrazák nebo při výpadcích proudu.
Jak doma bezpečně zmrazit houby: za syrova mrazíme jen houby opravdu kvalitní, zdravé, nesmí být ani sebeméně poškozené
Autor: istock.com Jak doma bezpečně zmrazit houby: za syrova mrazíme jen houby opravdu kvalitní, zdravé, nesmí být ani sebeméně poškozené

Když houby zmrznou v lese

V posledních letech objevily zprávy o jedovatosti hub přešlých mrazem, jak vlastně jdou dohromady houby a mráz? „Najdeme-li dospělou plodnici hřibu, která prošla procesem zmrznutí, existuje poměrně velké riziko, že už předtím byla napadena plísní vytvářející houbové toxiny. Taková houba již po rozmrznutí nevoní, spíše se dá říct, že nelibě páchne. Žádný houbař takovou houbu za zenitem prostě nesebere, stejně jako v plné houbařské sezoně mine plodnice červivé nebo rozpadající se, takže riziko je mizivé,“ vysvětluje zkušený mykolog Jaroslav Vanča a pokračuje: „Kdykoli se mně osobně poštěstí najít v listopadu pěkného, mladého a zdravého hřiba hnědého vyrůstajícího z půdy pokryté sněhovým popraškem a doma po rozmrznutí pěkně houbově zavoní, s radostí jej pak (a zatím bez jakýchkoli následků!) sním."

Penízovka sametonohá  (Flammulina velutipes), přezdívaná vánoční houba k vývoji mráz přímo potřebuje
Autor: istock.com Penízovka sametonohá  (Flammulina velutipes), přezdívaná vánoční houba k vývoji mráz přímo potřebuje

 „Rád bych ještě připomněl, že existuje skupina hub, které k vývoji svých plodnic mráz přímo potřebují coby fyziologický impuls. Právě to je charakteristické pro výtečné zimní houby, které souhrnně nazýváme pomrazky. Jedny z nejlahodnějších jsou šťavnatka pomrazka  (Hygrophorus hypothejus), šťavnatka modřínová (Hygrophorus lucorum) a penízovka sametonohá (Flammulina velutipes), které se říká vánoční houba.“

Vše, co chcete vědět o houbách je v našem speciálu 

Mohlo by vás ještě zajímat:

Kotrč kadeřavý

KOTRČ je chuťově skvělá houba. Co z ní uvařit a jak nám může zdravotně pomoct?

Bílé hřiby alias praváci: Představujeme neznámější hřib smrkový, nejpopulárnější hřib dubový a nejvzácnější hřib borový

Bílé hřiby neboli praváci jsou houbová elita. Nejznámější je hřib smrkový, nejoblíbenější dubový a nejvzácnější borový

Houby podle znamení zvěrokruhu.

Jaká houba se k vám hodí podle hvězd? Bedla je ideální pro Ryby, Panna miluje hlívu

Houby by měly být součástí našeho jídelníčku.

4 houby prospěšné našemu zdraví: Jaké druhy bychom měli pravidelně zařadit do jídelníčku?

Houby zlepšují obranyschopnost a pomáhají i při léčbě rakoviny:

Houby zlepšují imunitu a pomáhají i při léčbě rakoviny. Nejlepší jsou žampiony a shiitake

Vánoční houby: Překvapivě barevná procházka adventním lesem

Hurá na houby! Překvapivě barevná procházka zimním lesem

 

reklama

Článek je zařazen v: betonové houby , jak zpracovat houby , jak zmrazit houby , mražení hub tepelně zpracovaných , mražení hub za syrova , houby a mráz

reklama

Přečtěte si také