Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Máte velkou úrodu třešní? Udělejte domácí třešňovou marmeládu bez chemie

Je zbytečné do domácí marmelády přidávat chemii. třešňovou marmeládu připravíte snadno a jen z přírodních surovin. K třešním přidejte rybíz, který má dostatek pektinu, a zajistí tak hustší konzistenci. Postupujte podle našeho návodu a udělejte si marmeládu, která se bude hodit po zbytek roku...klidně i na vánoční pečení!
Vydáno: 10.06.2019
Domácí marmelády jsou opět v kurzu. Proč nezkusit zrovna třešňovou?
Autor: Thinkstock Domácí marmelády jsou opět v kurzu. Proč nezkusit zrovna třešňovou?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Třešně jsou báječné ovoce plné zdravých látek s jedinou nepatrnou nevýhodou: nedají se dlouho skladovat. Už jste zkusili třešňovou bublaninu, knedlíky, koláč? Tak tedy přišel čas udělat si třešňovou marmeládu.

Třešně mají poměrně nízký obsah pektinů, aby marmeláda z nich zhoustla, musíme si pomoci želírovacím cukrem, případně přidáním ovoce, které má pektinů dostatek. Pokud se chystáte na třešňovou marmeládu a rádi byste se vyhnuli želírovacím prostředkům, přidejte červený nebo černý rybíz.

K třešním přidejte rybíz!
Autor: unsplash.com K třešním přidejte rybíz!

Třešňová marmeláda

Suroviny 

  1. 70 % vypeckovaných třešní
  2. 30 % obraného rybízu
  3. na 1 kg ovocného protlaku 600 až 700 g cukru

Postup

Třešně a rybíz v kastrolu podlijeme trochou vody a dusíme. Změklou směs prolisujeme přes síto nebo použijeme mlýnek na ovoce.
Odvážíme 1 kg ovocného protlaku a zahříváme v širším kastrolu bez pokličky tak dlouho, dokud se jeho objem nezmenší zhruba o třetinu. Pomalu přisypáváme cukr a odebíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Vaříme do potřebného zhoustnutí, nakonec marmeládu nalijeme do čistých sklenic, které pořádně zašroubujeme a obrátíme dnem vzhůru.
(Převzato z knihy Domácí konzervování ovoce a zeleniny)

Pecky z třešní, které jste přidali do bublaniny nebo jste je zavařili, nevyhazujte, jsou ideální surovinou pro výrobu relaxačního a hřejivého polštářku.

Mohlo by vás zajímat:

Nálevem ze sušených lipových květů můžete zahnat nejenom nachlazení, ale i migrénu

Nasušte si lipový květ: Uklidní pocuchané nervy i rozjívené děti

Brambory jsou vítaným zdrojem vitamínů a minerálů

Brambory jsou zázrak: Štáva z nich vymačkaná uzdraví žaludek, vyléčí paradentózu a pomáhá při rakovině

Článek je zařazen v: třešně , marmeláda
Reklama