10. června 2019 04:44
Markéta ZídkováMáte velkou úrodu třešní? Udělejte domácí třešňovou marmeládu bez chemie
Je zbytečné do domácí marmelády přidávat chemii. třešňovou marmeládu připravíte snadno a jen z přírodních surovin. K třešním přidejte rybíz, který má dostatek pektinu, a zajistí tak hustší konzistenci. Postupujte podle našeho návodu a udělejte si marmeládu, která se bude hodit po zbytek roku...klidně i na vánoční pečení!
Třešně jsou báječné ovoce plné zdravých látek s jedinou nepatrnou nevýhodou: nedají se dlouho skladovat. Už jste zkusili třešňovou bublaninu, knedlíky, koláč? Tak tedy přišel čas udělat si třešňovou marmeládu.
Třešně mají poměrně nízký obsah pektinů, aby marmeláda z nich zhoustla, musíme si pomoci želírovacím cukrem, případně přidáním ovoce, které má pektinů dostatek. Pokud se chystáte na třešňovou marmeládu a rádi byste se vyhnuli želírovacím prostředkům, přidejte červený nebo černý rybíz.
třešňová marmeláda Zdroj: unsplash.com
Třešňová marmeláda
Suroviny
- 70 % vypeckovaných třešní
- 30 % obraného rybízu
- na 1 kg ovocného protlaku 600 až 700 g cukru
Postup
Třešně a rybíz v kastrolu podlijeme trochou vody a dusíme. Změklou směs prolisujeme přes síto nebo použijeme mlýnek na ovoce. Odvážíme 1 kg ovocného protlaku a zahříváme v širším kastrolu bez pokličky tak dlouho, dokud se jeho objem nezmenší zhruba o třetinu. Pomalu přisypáváme cukr a odebíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Vaříme do potřebného zhoustnutí, nakonec marmeládu nalijeme do čistých sklenic, které pořádně zašroubujeme a obrátíme dnem vzhůru. (Převzato z knihy Domácí konzervování ovoce a zeleniny)
Pecky z třešní, které jste přidali do bublaniny nebo jste je zavařili, nevyhazujte, jsou ideální surovinou pro výrobu relaxačního a hřejivého polštářku.