Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Nasušte si listy maliníku a ostružiníku. Proti nachlazení či průjmu

Teď je pro to ideální doba.
Vydáno: 10.06.2015
Maliníkové i ostružinové listy je nejlepší sbírat těsně před tím, než keře rozkvetou. Vybírejte mladé, čerstvé lístky

Listí maliníku a ostružiníku můžete sbírat a sušit vlastně kdykoliv od jara do podzimu. Nejlepší je to ale během června, tedy ještě před tím, než keře úplně rozkvetou, v té době totiž jejich listy obsahují nejvíce účinných látek. Narazíte-li na keře maliníku a ostružiníku v následujících dnech během vycházky do přírody, neváhejte a dejte se do trhání.

Nemusíte se bát, že maliník nebo ostružiník nenajdete, tyto trnité keře u nás rostou opravdu hojně, daří se jim hlavně na slunných místech, objevit je můžeme například na lesních mýtinách nebo podél polních cest. Většina z nás je obléhá hlavně v době, kdy dozrávají jejich lahodné plody, tedy maliny a ostružiny – mimo jiné výborné do zavařenin nebo do dezertů. Právě červen je ale ideální dobou pro sběr maliníkových a ostružiníkových listů, jejich nasušením získáme na celý následující rok podpůrný léčebný prostředek při nachlazení, průjmových onemocněních nebo při zánětech ústní dutiny. Dříve se nálev z fermentovaných listů běžně pil jako náhražka čínského čaje. I dnes se některé nastávající maminky inspirují starými babskými radami a před porodem pravidelně pijí čaj z maliníkového listí jako přírodní prostředek, který by měl tělo připravit na hladký porod.

Listy maliníku i ostružiníku nahrazovaly černý čaj z Číny
Listy maliníku i ostružiníku nahrazovaly černý čaj z Číny
FTV Prima

Sušte pomalu

Nezapomeňte, že v červnu můžete sbírat také například:
Bez černý – květ
Heřmánek pravý – květ
Jitrocel kopinatý – list
Lípa srdčitá – květ
Mák vlčí – květ

Při sběru si vybírejte spíše mladší, svěže zelené maliníkové a ostružiníkové listy. Trhejte je bez stonků, později lépe proschnou. Maliník a ostružiník sušte pomalu, ideální je to ve stínu (venku nebo v dobře větrané místnosti) v tenkých vrstvách. Sušení můžete urychlit přemístěním na slunce, ale jenom na krátkou dobu. Při sušení v sušičce nebo troubě se vyvarujte teplotám nad 50 ºC. Před uskladněním drogu ještě proberte a vyházejte zahnědlé listy. Skladujte nejlépe v papírových sáčcích na suchém a chladnějším místě. Pokud máte v oblibě bylinné čaje, nasbírejte a nasušte ještě listy jahodníku a dle chuti je k maliníku a ostružiníku přidávejte. Jestliže jste se nechali zlákat a chystáte se na sběr voňavého léčivého listí, můžete také vyzkoušet některý z následujících receptů:

Čaj při nachlazení

Lžičku sušených lístků ostružiníku, maliníku a případně jahodníku zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte pět minut stát. Poté sceďte, přidejte citron a sladidlo a popíjejte třikrát denně.

Na plody ostružiníku si budeme muset ještě chvilku počkat, ale na jeho listy se můžeme vypravit už v těchto dnech
Na plody ostružiníku si budeme muset ještě chvilku počkat, ale na jeho listy se můžeme vypravit už v těchto dnech
FTV Prima

Čaj při střevních obtížích

Lžíci sušeného ostružiníkového listí povařte pod pokličkou deset minut ve čtvrt litru vody. Odvar pijte neslazený třikrát denně.

Kloktadlo

Lžíci sušených listů maliníku a ostružiníku nasypte do studené vody, přiklopte pokličkou a mírně povařte zhruba deset minut. Poté sceďte a nechte vychladnout. Několikrát během dne používejte jako kloktadlo při zánětech v krku nebo na proplachování ústní dutiny.

(bras)

Mohlo by vás také zajímat:

Z květů černého bezu, citrónu a cukru můžete připravit výbornou limonádu nebo sirup

Nenechte si odkvést černý bez. Smažte, sušte nebo zkuste výborný sirup

Jahodová polévka

Už máte na zahrádce jahody? Co zkusit jahodovou polévku?


Reklama
Článek je zařazen v: maliník, ostružiník
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama