7 důvodů, proč jíst maliny. Jak je vypěstovat a udělat z nich dort nebo džem
Maliny patří k nejvoňavějšímu ovoci, které u nás v létě dozrává. Sladké a šťavnaté maliny jsou moc dobré, ale také zdravé. Ať sbíráme v přírodě aromatické lesní, nebo sklízíme velké zahradní, všechny mají kladný vliv na imunitu. Poradíme vám, jak maliny vypěstovat a udělat z nich třeba dort, topping nebo džem.
Maliny, plody ostružiníku maliníku či maliníku obecného (Rubus idaeus) jsou nejen chutné a lahodné, ale jsou i zdravé a mají léčivé účinky. K léčení můžeme použít všechny planě rostoucí, tedy lesní i běžné pěstované druhy malin, nejvíce účinných látek mají plody červené. Na co jsou dobré maliny?
Maliny, plody ostružiníku maliníku či maliníku obecného (Rubus idaeus) jsou nejen chutné a lahodné, ale jsou i zdravé a mají léčivé účinky Zdroj: iStock
Maliny, plody ostružiníku maliníku či maliníku obecného (Rubus idaeus) jsou nejen chutné a lahodné, ale jsou i zdravé a mají léčivé účinky Zdroj: iStock
Proč jíst maliny
- Maliny jsou silný antioxidant, čím tmavší barva plodu, tím lépe. Pomáhají při horečnatých onemocněních, neboť podporují pocení a tlumí vysoké teploty.
- Jsou osvědčenými pomocníky při zánětlivých infekcích, revmatu, bolestech hlavy i stresu.
- Působí sice mírněji, zato ale dlouhodobě a při pravidelné konzumaci zvyšují imunitu a jsou prevencí proti civilizačním chorobám.
- Maliny pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
- Pomáhají čistit střeva a dostávat z těla přebytečnou vodu. I proto se jejich konzumace doporučuje při hubnutí.
- Muži jistě ocení jejich vliv na zlepšení sexuálních funkcí, zvyšují hladinu testosteronu a celkově velmi příznivě působí při poruchách erekce.
- Pro léčebné účely jsou využívány také listy, které pomáhají především ženám při potížích spojených s menstruaci, působí kladně na hormonální hladinu a plodnost, mají také diuretické účinky.
Jak maliny zpracovat
Čerstvé maliny rychle podléhají zkáze, proto plody, které hned nesníme, co nejrychleji zpracujeme. Vynikající je malinová šťáva, džem, sirup, kompot, ale také víno nebo pálenka. Kromě toho se maliny dají na zimu usušit nebo zmrazit.
Čerstvé maliny se hodí do zákusků, moučníků, zmrzlin, sorbetů, limonád, ovocných i zeleninových salátů, kaší či ovocných polévek a omáček, vyniknou jako svěží ozdoba dortů, pudinků, pohárů, domácích limonád a dalších nápojů.
Čerstvé maliny rychle podléhají zkáze, proto plody, které hned nesníme, co nejrychleji zpracujeme. Zdroj: iStock
Čerstvé maliny rychle podléhají zkáze, proto plody, které hned nesníme, co nejrychleji zpracujeme. Zdroj: iStock
Horké maliny
Ingredience
- 120 g krystalového cukru
- 100 ml vodky
- 600 až 650 g malin
- vanilková zmrzlina podle chuti
- sladká oplatka na ozdobení
Příprava
Na pánvičce rozehřejeme cukr, přilijeme vodku a počkáme až se cukr zcela rozpustí. Přidáme maliny a za občasného opatrného promíchání necháme přejít varem. Horkou směsí přelijeme zmrzlinu, ozdobíme oplatkou a hned podáváme.
Malinový džem s rumem Zdroj: Labeta
Malinový džem s rumem
Ingredience
- 1 kg malin
- 1 balení želírovacího cukru 2:1
- 200 ml rumu
- 1 lžička kyseliny citronové
Příprava
Omyté maliny smícháme s želírovacím cukrem, přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme chvilku vychladnout a přidáme rum a kyselinu citronovou. Znovu prohřejeme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté vyvařené sklenice. Zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.
Malinový topping Zdroj: Dr.Oetker
Malinový topping
Ingredience
- 1 kg malin
- 1 lžička mleté skořice
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 balíček cukru na přípravu sirupu
- 50 ml rumu
- 2 lžičky Gustinu jemného kukuřičného škrobu
Příprava
Maliny se skořicí a vanilínovým cukrem asi 3 minuty povaříme. Odstavíme a necháme vychladnout. Přidáme cukr na přípravu sirupu a důkladně promícháme. Necháme přes noc v ledničce. Druhý den přidáme rum a škrob a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Horký topping nalijeme do vymytých nahřátých sklenic (5 sklenic à 200 ml), uzavřeme víčkem a necháme asi 10 minut stát na víčku. Malinový topping se výborně hodí na zmrzlinové poháry a na polití palačinek, lívanců, ovocných knedlíků, nákypů nebo dezertů a moučníků. Je výborný teplý i studený.
Malinový dort Zdroj: Receptyschuti.cz
Malinový dort
Ingredience
- 250 g kešu oříšků
- 3 lžíce malinového džemu
- 2 lžíce malin
- 1 lžička vanilkového extraktu
- čerstvě vymačkaná šťáva ze dvou citronů
- 100 ml kokosového oleje
- 100 g loupaných madlí
- špetka soli
- 100 g vypeckovaných datlí
- asi 2 hrsti čerstvých malin a lístky meduňky na ozdobení
Příprava
- Kešu oříšky necháme minimálně 6 hodin, nejlépe přes noc namočené ve vodě.
- Mandle a datle rozmixujeme se špetkou soli. Směs nemusí být úplně hladká, ale musí držet pohromadě. Rovnoměrně ji rozprostřete na dno dortové formy a upěchujte obrácenou skleničkou.
- Rozpustíme tuk a s kešu, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem po částech rozmixujte dohladka. Polovinu krému nalijte na korpus. Do zbytku přidáme malinový džem a maliny, krátce rozmixujeme. Opatrně nalijeme do formy, aby se vytvořil efekt dvou různobarevných vrstev.
- Povrch zarovnáme stěrkou a dáme do mrazáku ztuhnout aspoň na 5 hodin.
- Před podáváním dort ozdobíme čerstvými malinami (můžeme přidat i ostružiny, jahody, borůvky či rybíz) a meduňkou. Hotový dort krájíme nahřátým nožem.
Pro trvalou plodnost je nutné maliníky udržovat řezem. Čím je sazenice slabší, tím více ji zkrátíme. Zdroj: iStock
Pro trvalou plodnost je nutné maliníky udržovat řezem. Čím je sazenice slabší, tím více ji zkrátíme. Zdroj: iStock
Rady a tipy, jak na pěstovaní malin na zahradě
- Ostružiník maliník vysazujeme do dobře vyhnojené půdy ve vzdálenosti zhruba 45 cm na podzim nebo začátkem zimy.
- Kořeny rozprostřeme stejnoměrně v hloubce zhruba 6 cm. Pruty zkrátíme na výšku 25 cm nad zemí.
- Půdu má rád ostružiník maliník bohatou na humus, propustnou.
- Pro trvalou plodnost je nutné maliníky udržovat řezem. Čím je sazenice slabší, tím více ji zkrátíme.
- Ve druhém roce po výsadbě ponecháváme dva až tři výhony na každou rostlinu.
- V dalších letech, podle síly sazenice, obvykle šest až osm nejsilnějších výhonů na běžný metr pásové výsadby.
- Pro dobré sousedské vztahy nesázejte maliník těsně k plotu.
- Chceme-li si zajistit bohatou úrodu malin, vybereme si z dvakrát plodících, tzv. remontantních odrůd, které přinášejí plody na nově vyrostlých letorostech v témže roce dvakrát, a to koncem léta a znovu na podzim.
- Vrcholové konce výhonů u remontantních malin nezkracujeme, protože bychom tím výrazně snížili plodnost.
- U remontantních odrůd se nejlépe osvědčuje jednoletý způsob pěstování, kdy celý porost na podzim seřežeme až k zemi. V následujícím roce pak dříve vyrostou nové letorosty, které dobře vyzrají a ještě ve stejném roce koncem léta a na podzim přinesou velkou úrodu.
Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org, Moderní zahrada (Vladimír Mölzer)