reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

7 dobrých důvodů, proč jíst maliny a 10 rad, jak maliník pěstovat

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 09.07.2020
Proč jíst maliny: maliny patří k nejchutnějšímu a nejvoňavějšímu ovoci, které u nás v létě dozrává
Autor: istock.com Proč jíst maliny: maliny patří k nejchutnějšímu a nejvoňavějšímu ovoci, které u nás v létě dozrává
Maliny patří k nejchutnějšímu a nejvoňavějšímu ovoci, které u nás v létě dozrává. Sladké a šťavnaté maliny jsou moc dobré, ale také hodně zdravé. Ať sbíráme v přírodě aromatické lesní nebo sklízíme velké zahradní, všechny pomáhají při chřipce a nachlazení, podporují pocení, tlumí horečku a mají velice kladný vliv na imunitu. Častá konzumace malin je skvělou prevencí proti nejrůznějším civilizačním chorobám a v neposlední řadě slouží jako afrodiziakum. A to už jsou pádné důvody, proč jíst maliny. Na zahradě se pěstují snadno, takže je můžeme mít celé léto pěkně po ruce. Nejlépe chutnají maliny právě utržené, když se příjemně sladce rozplynou na jazyku, ale dobré jsou i zavařené, sušené nebo mražené, nemluvě o takových dobrotách jako jsou malinový džem, toping, nepečený dort nebo proslulé horké maliny.

reklama

Maliny, plody ostružiníku maliníku či maliníku obecného (Rubus idaeus) jsou nejen chutné a lahodné, ale jsou i zdravé a mají léčivé účinky. K léčení můžeme použít všechny planě rostoucí, tedy lesní i běžné pěstované druhy malin, nejvíce účinných látek mají plody červené.

Proč jíst maliny: plody ostružiníku maliníku či maliníku obecného (Rubus idaeus) jsou nejen chutné, ale jsou i zdravé a mají léčivé účinky
Autor: istock.com Proč jíst maliny: plody ostružiníku maliníku či maliníku obecného (Rubus idaeus) jsou nejen chutné, ale jsou i zdravé a mají léčivé účinky

Maliny a zdraví

Plody maliníku obsahují hodně vitamínu C, vitaminy E, B1, B3, B12, provitamin A, z minerálních látek železo, hořčík, zinek, měď, vápník, fosfor a draslík, pektin, třísloviny nebo flavonoidy.

7 důvodů, proč  jíst maliny

  1. Maliny jsou silný antioxidant, čím tmavší barva plodu, tím lépe. Pomáhají při horečnatých onemocněních, neboť podporují pocení a tlumí vysoké teploty.
  2. Jsou osvědnými pomocníky při zánětlivých infekcích, revmatu, bolestech hlavy i stresu.
  3. Působí sice mírněji, zato ale dlouhodobě a při pravidelné konzumaci zvyšují imunitu a jsou prevencí proti civilizačním chorobám.
  4. Maliny pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
  5. Pomáhají čistit střeva a dostávat z těla přebytečnou vodu. I proto se jejich konzumace doporučuje při hubnutí.
  6. Muži jistě ocení jejich vliv na zlepšení sexuálních funkcí, zvyšují hladinu testosteronu a celkově velmi příznivě působí při poruchách erekce.
  7. Pro léčebné účely jsou využívány také listy, které pomáhají především ženám při potížích spojených s  menstruaci, působí kladně na hormonální hladinu a plodnost, mají také diuretické účinky.
Maliníkové listy a jejich báječné léčivé účinky

Maliníkové listy a jejich báječné léčivé účinky

Zinek a antioxidanty, to je oč tu běží

Drobné ovoce – maliny, rybíz i jahody zvyšují chuť na sex. Pokud je tedy sníte celé

Maliny v kuchyni

Čerstvé maliny rychle podléhají zkáze, proto plody, které hned nesníme, co nejrychleji zpracujeme. Vynikající je malinová šťáva, džem, sirup, kompot, ale také víno nebo pálenka. Kromě toho se maliny dají na zimu usušit nebo zmrazit. Čerstvé maliny se hodí do zákusků, moučníků, zmrzlin, sorbetů, limonád, ovocných i zeleninových salátů, kaší či ovocných polévek a omáček, vyniknou jako svěží ozdoba dortů, pudinků, pohárů, domácích limonád a dalších nápojů.

Maliny se dají na zimu dobře usušit a zmrazit
Autor: istock.com Maliny se dají na zimu dobře usušit a zmrazit

Horké maliny

Ingredience

  1. 120 g krystalového cukru
  2. 100 ml vodky
  3. 600 až 650 g malin
  4. vanilková zmrzlina podle chuti
  5. sladká oplatka na ozdobení

Příprava

Na pánvičce rozehřejeme cukr, přilijeme vodku a počkáme až se cukr zcela rozpustí. Přidáme maliny a za občasného opatrného promíchání necháme přejít varem. Horkou směsí přelijeme zmrzlinu, ozdobíme oplatkou a hned podáváme.

Proč jíst maliny: recept na malinový džem s kapkou rumu
Autor: archiv Labeta Proč jíst maliny: recept na malinový džem s kapkou rumu

Malinový džem s kapkou rumu

Ingredience

  1. 1 kg malin
  2. 1 Želírovací cukr 2:1 Labeta
  3. 200 ml rumu
  4. 1 lžička kyseliny citronové

Příprava

Omyté maliny smícháme s želírovacím cukrem, přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme chvilku vychladnout a přidáme rum a kyselinu citronovou. Znovu prohřejeme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté vyvařené sklenice. Zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Proč jíst maliny: recept na skvělý malinový toping
Autor: archiv Dr.Oetker Proč jíst maliny: recept na skvělý malinový toping

Malinový toping

Ingredience

  1. 1 kg malin
  2. 1 lžička mleté skořice
  3. 2 balíčky vanilínového cukru
  4. 1 balíček Cukru na přípravu sirupu Dr.Oetker
  5. 50 ml rumu
  6. 2 lžičky Gustinu jemného kukuřičného škrobu

Příprava

Maliny se skořicí a vanilínovým cukrem asi 3 minuty povaříme. Odstavíme a necháme vychladnout. Přidáme cukr na přípravu sirupu a důkladně promícháme. Necháme přes noc v ledničce. Druhý den přidáme rum a škrob a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Horký toping nalijeme do vymytých nahřátých sklenic (5 sklenic à 200 ml), uzavřeme víčkem a necháme asi 10 minut stát na víčku. Malinový toping se výborně hodí na zmrzlinové poháry a na polití palačinek, lívanců, ovocných knedlíků, nákypů nebo dezertů a moučníků. Je výborný teplý i studený.

Proč jíst maliny: recept na raw dort s malinami
Autor: archiv Receptyschuti Proč jíst maliny: recept na raw dort s malinami

Raw malinový dort

Ingredience

  1. 250 g kešu oříšků
  2. 3 lžíce Extra Jam malina Hamé Sweet
  3. 2 lžíce malin
  4. 1 lžička vanilkového extraktu
  5. čerstvě vymačkaná šťáva ze dvou citronů
  6. 100 ml kokosového oleje
  7. 100 g loupaných madlí
  8. špetka soli
  9. 100 g vypeckovaných datlí
  10. asi 2 hrsti čerstvých malin a lístky meduňky na ozdobení

Příprava

Kešu oříšky necháme minimálně 6 hodin, nejlépe přes noc namočené ve vodě. Mandle a datle rozmixujeme se špetkou soli. Směs nemusí být úplně hladká, ale musí držet pohromadě. Rovnoměrně ji rozprostřete na dno dortové formy a upěchujte obrácenou skleničkou. Rozpustíme tuk a s kešu, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem po částech rozmixujte dohladka. Polovinu krému nalijte na korpus. Do zbytku přidáme malinový džem a maliny, krátce rozmixujeme. Opatrně nalijeme do formy, aby se vytvořil efekt dvou různobarevných vrstev. Povrch zarovnáme stěrkou a dáme do mrazáku ztuhnout aspoň na 5 hodin. Před podáváním dort ozdobíme čerstvými malinami (můžeme přidat i ostružiny, jahody, borůvky či rybíz) a meduňkou. Hotový dort krájíme nahřátým nožem.

Proč jíst maliny: jak na pěstování malin na zahradě
Autor: istock.com Proč jíst maliny: jak na pěstování malin na zahradě

10 rad, jak na pěstovaní malin na zahradě

  1. Ostružiník maliník vysazujeme do dobře vyhnojené půdy ve vzdálenosti zhruba 45 cm na podzim nebo začátkem zimy.
  2. Kořeny rozprostřeme stejnoměrně v hloubce zhruba 6 cm. Pruty zkrátíme na výšku 25 cm nad zemí.
  3. Půdu má rád ostružiník  maliník bohatou na humus, propustnou.
  4. Pro trvalou plodnost je nutné maliníky udržovat řezem. Čím je sazenice slabší, tím více ji zkrátíme.
  5. Ve druhém roce po výsadbě ponecháváme dva až tři výhony na každou rostlinu.
  6. V dalších letech, podle síly sazenice, obvykle šest až osm nejsilnějších výhonů na běžný metr pásové výsadby.
  7. Pro dobré sousedské vztahy nesázejte maliník těsně k plotu
  8. Chceme-li si zajistit bohatou úrodu malin, vybereme si z dvakrát plodících, tzv. remontantních odrůd, které přinášejí plody na nově vyrostlých letorostech v témže roce dvakrát, a to koncem léta a znovu na podzim.
  9. Vrcholové konce výhonů u remontantních malin nezkracujeme, protože bychom tím výrazně snížili plodnost.
  10. U remontantních odrůd se nejlépe osvědčuje jednoletý způsob pěstování, kdy celý porost na podzim seřežeme až k zemi. V následujícím roce pak dříve vyrostou nové letorosty, které dobře vyzrají a ještě ve stejném roce koncem léta a na podzim přinesou velkou úrodu.

Mohlo by vás ještě zajímat:

ČERNÝ RYBÍZ : Jak vypěstovat pikantní bobule a udělat z nich sladký lék proti chřipce

ČERNÝ RYBÍZ: Jak vypěstovat pikantní bobule a udělat sladký lék proti chřipce

Tomu lze těžko odolat

Sladký tip na letní víkend: Malinová šarlota

OSTRUŽINY: Jak pěstovat černé ovoce a používat ho jako sladký přírodní lék

OSTRUŽINY: Jak vypěstovat chutné ovoce a udělat z něj přírodní lék

Maliny ... zatím sbírané lidskou rukou

VIDEO: Robot sbírá maliny. A jak vidíte sami, není to (zatím) žádná sláva

reklama

Článek je zařazen v: maliny , maliny recepty , maliny pěstování , maliny zdraví , proč jíst maliny , malinový džem s rumem , malinový toping recept , malinový raw dort recept , horké maliny recept

reklama

Přečtěte si také