Květy maliníků a ostružiníků přitahují včely i čmeláky. Pěstovat můžete i okrasné druhy

Máte pocit, že včely, čmeláci a motýli o vaši zahradu nemají zájem? Možná za to může skladba rostlin, které pěstujete. Většina přešlechtěných a plnokvětých odrůd bývá atraktivní pro oči, ale hmyz z nich moc užitku nemívá. Pěstujte maliníky a ostružiníky. Zdají se vám málo krásné? Doplňte ty užitkové i okrasným druhem.

Včely, čmeláky a další užitečný hmyz květy ostružiníků a maliníků vábí přímo magicky. Poskytují jim totiž velké množství sladkého nektaru, navíc vykvétají poměrně brzy, tedy v období, kdy v přírodě i na zahradě ještě mnoho potravy pro hmyz nebývá, v období, kdy končí kvetení ovocných stromů, které zvládají nasytit velké množství hmyzích strávníků. Pyl na ostružinách a malinách sbírají z divokých včel například zednice, pískorypkovití a ploskočelkovití.

Dření vyplněné výhony malin a především mohutnějších ostružin mají ještě další skvělý benefit, hlavně pro včely samotářky, které si v nich budují své komůrky, do kterých kladou vajíčka. Výhony maliníků a ostružiníků totiž po dvou letech odumírají, a tak poskytnou včelám místo pro hnízdění. Příroda je však neustálý koloběh, proto už v období, kdy si včely samotářky místo ke hnízdění vybírají, volí takové druhy, které později poskytnou potomkům i dostatek nektaru k obživě.

Odumřelé výhony ostružin se při jejich zahradním pěstování doporučuje odstraňovat. Můžete však udělat kompromis a suché větve sestřihnout pouze do poloviny až do jedné třetiny, podle jejich délky. Zbytky výhonů pak vyvažte k opoře, aby zůstaly ve svislé poloze. Divoké včely už si je určitě najdou a rychle obydlí, například některé zednice.

Hledáte zajímavý druh ostružiníku, který bude atraktivní i pro vaše oči? Vysaďte si na zahradu ostružiník vonný.

Ostružiník vonný (Rubus odoratus)

Okrasný, opadavý keř původem ze Severní Ameriky, který dorůstá do výšky asi 2 m a nemá žádné ostny. Vykvétá od června do července většími květy než jeho běžně pěstovaní příbuzní. Květy bývají bílé, růžové i červené a po opylení se vyvíjejí plody, tedy pro ostružiníky typické souplodí peckoviček, které však nejsou nijak chutné, spíše mdlé. Proto se ostružiník vonný pěstuje jenom jako dekorativní keř.

Ostružiník vonný nabývá na atraktivitě ještě jednou na podzim, kdy se jeho laločnaté velké listy vybarvují do nádherně vínové barvy.

Jak pěstovat ostružiník vonný

Keři se bude nejlépe dařit v polostínu, v propustné a humózní půdě s dostatkem vláhy. Tento keř je vhodný k osázení větších ploch, protože se celkem rychle rozrůstá pomocí podzemních výběžků.

Zdroj: https://botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/739-rubus-odoratus-ostruzinik-vonny; https://abecedazahrady.dama.cz/katalog-rostlin/ostruzinik-vonny

Sdílejte článek
Štítky zahrada včely maliny hmyz včela keř ostružiník ostružiny užitečný hmyz Čmelák Ostružiník vonný Rubus odoratus ostružiník maliník ostružiník vonný

Přečtěte si také