JAHODY: Jak je vypěstovat ze semen a udělat z nich tvarohové knedlíky

Kdo by neznal jahody, červené voňavé ovoce s neodolatelně sladkou chutí. A když si je vypěstujeme sami na zahrádce nebo na balkoně, budou nám chutnat ještě víc. Jahody pěstujeme buď z odnoží, nebo ze semen a je jen na nás, pro kterou možnost se rozhodneme. Největší výhodou moderního pěstování jahod ze semen jsou vždy zdravé rostliny, takže se vyhneme největšímu problému jahodníku – náchylnosti k virovým chorobám.

Jahody, plody jahodníku (Fragaria), jsou bohatým zdrojem vitaminů C, A, B, E , z minerálních látek draslíku, zinku, fosforu, hořčíku, síry a vápníku. Jahody obsahují až 87 % vody a mnoho vlákniny, dále kyseliny jablečnou, citronovou, chininovou, šťavelovou a salicylovou. Nejlepší je jahody konzumovat za syrova, abychom nepřišli o cenné látky.

Jahody pomáhají při chudokrevnosti, překyselení žaludku, revmatismu a dně, proti žlučovým, ledvinovým a močovým kaménkům, jsou dobré na posílení srdce. Podporují metabolismus a vylučování, mají příznivý účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie, podporují krevní oběh v pohlavních orgánech díky vysokému obsahu antioxidantů. Jahody jsou díky vysokému obsah vitaminu C účinné také při chorobách z nachlazení a podporují imunitu.

12 pravidel pěstování jahod ze semen

  1. Jahody pěstujeme na záhoně nebo v nádobách buď z odnoží, nebo ze semen. Největší výhodou pěstování jahod ze semen je, že samotné rostliny jsou vždy zdravé, a tak zažehnáme největší problém jahodníku – náchylnost k virovým chorobám. Virózy totiž běžně jahodám deformují listy, způsobují nemoci, snižují úrodnost a často zahubí celou rostlinu. Při vegetativním množení výhony se viry přenášejí i na novou sazenici; semeny se viry nepřenášejí.
  2. Správný výsev je základní kámen, jak mít vlastní kvalitní a zdravé sazenice jahodníku. Dopěstování sazenic trvá zhruba 3 měsíce. Hravě to zvládneme na okenním parapetu.
  3. Semena jahodníku jsou drobná a ke klíčení potřebují dostatek světla. Vyséváme je proto na povrch kvalitního výsevního substrátu a semena do něj pouze jemně zamáčkneme. Nezasypáváme zeminou!
  4. Po celou dobu klíčení musíme semenům jahod zajistit rovnoměrnou vlhkost. Osvědčené je zakrytí výsevní nádoby tabulkou skla nebo mikrotenovou fólií. Přímo na substrát můžeme také rozložit noviny (ne barevné časopisy!) nebo savý papír, které během klíčení semen stále vhčíme.
  5. Semena klíčí dva až tři týdny při teplotě minimálně 20 °C. Zpočátku je růst velmi pomalý, rychleji začne jahodník přirůstat až když má dva až tři pravé listy. Mladé rostliny zvýsevu je dobré dvakrát přesadit, poprvé za 4–6 týdnů, když mají první pravé listy.
  6. Termín výsevu semen záleží na tom, kdy chceme sazenice vysadit. Zlednových a únorových výsevů vypěstujeme sazeničky kvýsadbě na záhon a nádob vprůběhu května a června. První plody se objeví koncem léta, ale až příští rok přinesou plnou úrodu. Při brzkém jarním vysévání se však můžeme potýkat snedostatkem světla při klíčení a hrozí, že semenáčky budou tenké a nitkovité.
  7. Vysévat semena můžeme i později– až do poloviny června s výsadbou do konce září. Vtéto době mají ke správnému klíčení dostatek světla i tepla, sazeničky jsou pevné, kompaktní a plně vyvinuté. Musíme se ale smířit s tím, že z úrody jahod se budeme těšit až v příštím roce.
  8. Vysazování na záhon nebo do nádob přichází na řadu po třech měsících, když mají mladé rostlinky pět až deset listů.Pokud je budeme sázet do nádob, ideální jsou samozavlažovací, protože dostatek vláhy v nádobách je důležitý,kořenové baly by měly být stále mírně vlhké. Substrát musí bohatý na humus, dobře propustný a mírně kyselý.Jahodník je mělce kořenící rostlina, a proto má kvalita zeminy podstatný vliv na jeho růst a vývin.Na záhoně vyžaduje humózní, provzdušněnou hlinitopísčitou půdu. Nevhodné pro pěstování jsou těžké, chladné, nepropustné až jílovité půdy nebo také písčité, na živiny a humus chudé půdy.
  9. Sazenice vysazujeme 30–50 cm od sebe do do řádků vzdálených 70–80 cm podle odrůdy. Zeminu kolem sazenic řádně přišlápneme a zalijeme, i pokud je vlhko. Do zakořenění vydatně zaléváme. Povrch půdy mělce okopáváme a odplevelujeme.
  10. Výhodné je pěstovat jahodníky nanetkané textilii, která absorbuje větší podíl sluneční energie, zabraňuje růstu plevelů a snižuje riziko napadení plodů plísní. Jahody uzrávají dříve a nejsou ušpiněné od hlíny. Můžeme mulčovat rašelinou, slámou, posekanou trávou nebo jiným vhodným materiálem.
  11. Jahody nikdy nevysazujeme na záhon po jahodách, časová prodleva by měla být nejméně čtyři roky.
  12. Vhodnými předplodinami jsou rané brambory, papriky, rajčata, okurky. Ideální sousedé jahod jsou cibule, česnek, pažitka, salát, špenát, mrkev, pórek, zelí, křen, ředkvičky, měsíček a bazalka.

Co asi děláme špatně, že nám jahodník chřadne

Plody tmavnou, měknou a hnijí

Většinou za to může plíseň šedá, velmi rozšířené houbové onemocněníjahodníku. Nezralé napadené plody hnědnou a zralé tmavnou, měknou a uhnívají. Jsou obalenybílošedým povlakem. Chceme-li vsadit na přírodní ochranu, volíme rostlinné výluhy z oregana, máty, česneku, chilli papriček a tymiánu.

Vyzkoušet můžeme i radu našich babiček a udělat si domácí postřik z kypřicího prášku do pečiva: 2 lžičky prášku do pečiva smícháme 2 l vody a přidáme pár kapek rostlinného oleje, aby se na listech lépe udržel. Rozhodneme-li se pro chemickou ochranu, necháme si poradit ve specializovaných prodejnách.

Jahody v kuchyni

Jahody nejčastěji jíme čerstvé, dají se do zásoby zmrazit, sušit nebo zavařit jako kompoty, sirupy, džemy či marmelády. Jahody najdou využití ve spoustě neodolatelných sladkých pokrmů. Můžeme si z nich připravit ovocné saláty, přidat do bábovek, bublanin, koláčů, rolád, závinů čidortů. Neodolatelné jsou tvarohové jahodové knedlíky i klasické jahody se šlehačkou. Z jahod můžeme připravit skvělé zmrzliny, nanuky a sorbety. Vynikající jsou studené polévky.

Využijeme je také do slaných jídel. Můžeme je přidat do různých salátů, dobře doplňují chuť sýrů i masa a uzenin. Dají se i grilovat či restovat. Jahody mají své místo nejen jako základ domácích limonád a koktejlů, ale také jako dekorace míchaných nápojů a značné obliby má konzumace jahod se sektem.

Doporučené odrůdy pro pěstování jahod ze semen

Velkoplodý jahodník Delician F1

Velkoplodý remontantní (opakovaně plodící) jahodník pěstovaný ze semen. Jde o tzv. „japonský“ typ jahod sdelikátní chutí avýrazným akcentem právě na vůni.

Velkoplodý jahodník Florian F1

Remontantní odrůda s krásnými růžovými květy a velkými plody s plnou jahodovou chutí. Je ideální pro pěstovávání v nádobách na slunných letních terasách a balkonech.

Stáleplodící jahodník Grandian F1

Remontantní jahodník s velkými šťavnatými plody. Jahody jsou dobře vybarvené, vynikají sladkostí a typickou vůní i chutí. Silné rostliny plodí od konce června až do prvních podzimních mrazíků.

Převislý jahodník Temptation

Převislá, remontantní odrůda se středně velkými plody. Mladé rostlinky jsou schopny plodit na dlouhých šlahounech, které visí ze závěsného květináče. Má bohaté květenství posazené vysoko nad úrovní trsu, proto se plody půdy nedotýkají a nehnijí. Pěstovat ji lze běžně na záhonech, v závěsných květináčích nebo v květináčích uložených na zemi. Výhoda převislých jahod spočívá především v čistotě plodů, které jsou minimálně napadané chorobami či hnilobami vznikajícími při kontaktu s vlhkou půdou. Jahody jsou dobře osluněné, snadno dostupné při sběru a téměř netrpí deformacemi.

Mohlo by se vám taky líbit:


Přečtěte si také