Saturejka: Jak vypěstovat fazolové koření, které zabraňuje nadýmání a podporuje chuť na milování
Saturejka je populární středomořská rostlinka, která se u nás pěstuje už od středověku jako aromatické koření a léčivá bylinka. V USA je známé jako fazolové koření, neboť se používá-li do pokrmů z luštěnin, zabraňuje nadýmání a usnadňuje trávení. Dokonce prý mužům dodává sexuální sílu a ženám chuť na milování, a tak je základem nápoje lásky. Jako koření se saturejka používá jak čerstvá, tak sušená.
Saturejka zahradní (Satureja hortensis) obsahuje silice, třísloviny, slizy, pryskyřice, vitaminy C a A a minerální soli. Třísloviny karvakrol a cymol mají protiprůjmové účinky, silice působí proti nadýmání a zabraňuje tvorbě plynů v zažívacím traktu, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a má mírný antiseptický a močopudný účinek. Saturejka ve formě nálevu – zarovnanou lžíci natě saturejky přelijeme 200 ml vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat, scedíme – lehce zvyšuje krevní tlak, stimuluje činnost trávicího traktu a celkově posiluje organismus. Přináší úlevu při onemocněních dýchacích cest, kdy se může použít buď jako čaj, nebo jako přísada do koupele. Pro své svíravé a dezinfekční účinky se může použít na špatně se hojící rány a knapařování a čištění mastné pleti. Saturejka vyvolává pohlavní svěžest, čímž přispívá k léčení frigidity u žen a impotence u mužů, a proto je po staletí nedílnou součástí nápojů lásky.
Saturejka 2 Zdroj: Jan Prášil
Recept na nápoj lásky
Saturejka, po staletí používaná jako účinné afrodiziakum pro muže i pro ženy, máta, která má povzbuzující vliv na psychiku, a třezalka, jejíž kvítka jsou symbolem lásky a plodnosti – to je základ proslulého nápoje lásky. A tady je recept: 2 lžíce saturejky zahradní, 1 lžíci lístků máty peprné a 1 lžíci květů třezalky tečkované smícháme a zalijeme sedmičkou kvalitního červeného vína. Uzavřeme a 2–3 týdny necháme při pokojové teplotě macerovat, občas protřepeme. Přecedíme a ráno nalačno si dáme malého panáka, ne více! Nejlepší je připravovat nápoj lásky zčerstvých bylin, ale dají se kombinovat čerstvé se sušenými nebo použít jen sušené.
Pro nedočkavé máme zrychlený postup na přípravu nápoje lásky: z téhlesměsi bylin a červeného vína uděláme svařák a vypijeme večer ve dvou.
Saturejka 7 Zdroj: istock.com
9 pravidel pěstování saturejky
- Saturejka zahradní, bohatě větvící a silně aromatická jednoletá rostlina smalými lístky, dorůstá výšky okolo 30 cm. Od července do září kvete drobnými narůžovělými kvítky sjemně fialovým nádechem.
- Saturejka zahradní potřebuje dostatek světla a tepla, především miluje slunce a rozhodně jí nevadí ani dlouhodobé sucho. Špatně snáší zamokření.
- Saturejce se dobře daří jak na zahradě, tak vkvětináči na balkoně nebo na okenním parapetu. Na záhonu vyžaduje kyprou hlinitopísčitou dobře propustnou na živiny nepříliš bohatou půdu. Do květináčů a truhlíků se vyplatí k zemině přidat hrubý písek.
- Pokud se na zahradě potýkáme smšicemi, mravenci a běláskem zelným, na záhony se zeleninou a květinami vysadíme či vysejeme saturejku, která tyhle škůdce spolehlivě a navíc přírodně odpuzuje. Saturejka je vhodnou sousedkou pro cibuli, fazole, hrášek, salát, špenát, zelí a kapustu. Květy saturejky přilákají do zahrady včely a motýly.
- Sazenice saturejkyzahradní si můžeme předpěstovat se semínek, která vyséváme do výsevního substrátu už na přelomu února a března. Vzrostlé rostlinky pak vysadíme na záhon do sponu 25 × 25 cm nebo po jedné do květináče po 15. květnu, kdy už nehrozí žádné mrazy, na které je saturejka náchylná.
- Koncem dubna a v květnu se mohou semínka vysít přímo na záhon. Přímé jarní výsevy je potřeba chránit bílou netkanou textilií.
- Saturejku, kterou pěstujeme v nádobách zaléváme pečlivě a opatrně, zeminu mezi jednotlivými zálivkami necháme vyschnout a hlavně se vyhneme přemokření, jinak zahyne.
- Čerstvé listy a větvičky můžeme uřezávat kdykoliv, ovšem během květu je aroma nejsilnější a obsahuje také největší množství účinných léčivých látek.
- Vdobě květu sklízíme nezdřevnatělounať a lístky asušíme přiteplotě do 35°C vtenkých vrstvách ve stínu. Pokud ji trháme ve větším množství, svážeme ji do kytic a sušíme zavěšenou na vzdušném místě, kde teplota nepřesahuje 35 °C. Saturejka jako jedna z mála bylin neztrácí sušením své typické aroma.
Saturejka 4 Zdroj: Jan Prášil
Prima tip: saturejka horská
Zatímco saturejka zahradní je jednoletá bylina, saturejka horská (Satureja montana) je vytrvalý dřevnatý hustý keřík s tmavozelenými tuhými listy. Květy má levandulově modré nebo bílé. Dá se pěstovat na záhonu i doma vkvětináči. Jako okrasná rostlina vynikne kolem cest, vhodná je do skalek a suchých zídek. Množí se semeny nebo dělením trsů na jaře a koncem léta. Saturejka horská potřebujeslunné místoa dobře propustnou půdu,vydrží bez zálivky i v době sucha. Řez snáší dobře, rychle obrůstá. Používá se podobně jako saturejka zahradní na kořenění salátů, masa aluštěnin.Jako léčivka sepoužívá především dobylinných čajových směsípro lepšízažívání, proti nadýmání a při nechutenství.
Saturejka 5 Zdroj: istock.com
Saturejka jako koření
Saturejka se jako koření používá jak čerstvá, tak sušená. Nejrozšířenější je její použití do všech luštěninových jídel, protože pomáhá proti nadýmání, a tak jsou fazole a spol. lépe stravitelné. Proto se jí říká fazolové koření či fazolová bylina. Saturejka má příjemnou kořenitou chuť a může v pokrmech nahradit pepř. Díky své pepřové chuti se hodí k masu, rybám, do smetanových omáček, vaječných, bramborových a zeleninových jídel. Skvělá je i ve sterilovaných okurkách, zelí či houbách. Velmi dobrá je v klobásách a při uzení masa. Čerstvé lístky jsou výborné do salátů a polévek. Čerstvou nať můžeme přidat do pomazánek a rajčatových jídel. Dobře se kombinuje a ladí s bazalkou, oreganem, majoránkou, česnekem a bobkovým listem. Aby byla vůně a chuť saturejky přirozená, přidává se až na konci vaření. Saturejka tvoří základ čubřice, oblíbené kořenicí směsi balkánské kuchyně. Čubrica je určena na rožněné pokrmy zvláště z mletého masa a do všech pokrmů balkánské kuchyně, jako jsou džuveč, musaka či kebab. Výborně se hodí do domácích sekaných, zapékané zeleniny a kdochucení luštěnin – zvláště fazolových pokrmů či hustých polévek. Čubrica se skvěle uplatní při grilování.
Saturejka 6 Zdroj: istock.com
Lenka Valjentová
Mohlo by vás ještě zajímat: