29. března 2019 14:00
Tereza JavorováVypěstujte si vlastní pepř! Návod, jak vám v květináči vyrostou kuličky červeného, zeleného i černého pepře
Vypěstujte si vlastní pepř! Návod, jak vám v květináči vyrostou kuličky červeného, zeleného i černého pepře Zdroj: iStock
Bez pepře to nejde. Společně se solí patří snad do každého pokrmu a jídelní stůl bez slánky a pepřenky není kompletní. Věděli jste, že si můžete vypěstovat vlastní pepř přímo u sebe doma na parapetu? Poradíme vám, jak na to.
Pepř je králem mezi kořením. Původem je z Indie, kde se začal pěstovat před více než 3000 lety. Brzy se dostal do Evropy a stal se natolik exkluzivní surovinou, že se za něj platilo zlatem. Jeho oblíbenost nicméně rostla a brzy se tak rozšířil do celého světa. Dnes se používá snad ve všech kuchyních a vaření si bez ostré chuti pepře nedokážeme už ani představit.
Domácí pěstování pepře
Tohle nepostradatelné koření však může zmizet z vašeho nákupního seznamu celkem jednoduše. Jak? Stačí si pepř vypěstovat doma v květináči! Pepřovník je sice popínavá rostlina, která může dorůst do výšky až 15 metrů, ale k běžné potřebě vám bude stačit dekorativní rostlinka.
Podmínky pro pěstování pepřovníku
Pepřovník je rostlina, která miluje teplé a světlé místo, kde by teplota neměla klesnout pod 18 stupňů. Zároveň by na něj ale nemělo svítit ostré slunce. Uvítá také vysokou vzdušnou i půdní vlhkost.
K pěstování pepřovníku budete potřebovat
- sazenice pepřovníku
- rašelinu
- zeminu
- písek
- hnojivo
- oporu pro rostlinu
- květináč
Pěstování pepřovníku v květináči
Ze dvou dílů rašeliny, jednoho dílu zeminy a jednoho dílu písku si namíchejte substrát. Měl by být vzdušný a kyprý. Zasaďte pepřovník a pravidelně jej zalévejte, aby nikdy nebyl suchý. Na jaře a v létě rostlinu dvakrát do týdne přihnojujte. Jakmile pepřovník povyroste, umístěte k němu oporu, kolem které se bude moci ovíjet.
Plody a sklizeň pepřovníku
Kuličky pepře každý známe. Věděli jste však, že jejich barva záleží na jejich vyzrálosti? Mladé bobulky o velikosti 3–5 milimetrů jsou v době zrání temně červené. Buď si je můžete nasušit rovnou takto v červené slupce, nebo ji sloupnout a získat bílý pepř. Pokud pepř sklidíte až po dozrání, sušením získá typickou černou barvu. Zelený pepř sklízejte ještě před začátkem zrání. Rychle jej spařte vroucí vodou a až poté sušte. Mějte však na paměti, že zelený pepř má krátkou dobu trvanlivosti.
Zelený pepř sklízejte ještě před začátkem zrání. Rychle jej spařte vroucí vodou a až poté sušte. Mějte však na paměti, že zelený pepř má krátkou dobu trvanlivosti. Zdroj: istock.com
Účinky pepře
Pepř je skvělý dochucovadlem a pokrmům dodává příjemně štiplavou chuť. Zároveň však chuť k jídlu podněcuje. Je považovaný za afrodiziakum pro svoje stimulační účinky. Zvedá krevní tlak, podporuje krevní oběh, a díky tomu jsou i lépe vyživovány orgány v těle. Pomáhá s trávením a působí proti nadýmání.