DIY projekty

30. července 2023 06:00

Simona Sedláčková

Zahrajte si Tic Tac Toe nebo piškvorky. Báječné hry do lesa i na pláž

Strategickou hru pro dva hráče vám určitě nemusíme představovat, jenom tak trochu připomenout. V záplavě elektronických her a hraček občas zapomínáme na to nejjednodušší. Piškvorky i Tic Tac Toe můžete hrát na čtverečkovaném papíře, ale stejně dobře vám poslouží kamínky na pláži nebo pár klacíků a šišek z lesa.

Piškvorky

Piškvorky patří mezi strategické hry, ve kterých spolu soupeří dva hráči. Dříve bývaly piškvorky velmi oblíbené mezi dětmi ve škole i jako báječná prázdninová hra rodičů a dětí. To však mluvíme o dobách předpočítačových a předmobilových. Možná je na čase dětem jednoduchou hru připomenout, zvlášť když na ni nepotřebují žádné zvláštní vybavení. Stačí tužka a čtverečkovaný papír. Střídavě hráči zapisují do mřížky na papíře nebo pokládají do mřížky na zemi své symboly, křížky a kolečka nebo cokoli jiného. Můžete využít několik knoflíků či nejrůznější přírodniny. Vyhrává hráč, kterému se nejdříve podaří sestavit nepřerušenou řadu pěti svých symbolů.

Tic Tac Toe

Jednodušší varianta piškvorek, známá a oblíbená po celém světě. Hraje se na poli 3 x 3 a vyhrává hráč, kterému se podaří v řadě, ve sloupci nebo v jedné ze dvou úhlopříček položit své tři symboly v řadě. Pokud už není možné vytvořit žádnou takovouto trojici, hra končí remízou.

Zahrajte si květinové Tic Tac Toe

Co budete potřebovat pro hru

  • papírové plato od vajec
  • nůžky
  • 5 + 5 stejných symbolů (kamínků, květů, barevných korálků, knoflíků…)
  • papír a tužku na zapisování výher a proher (stejně dobře poslouží i klacík, kterým si budete dělat jen čárky do písku na pláži nebo v lese)

  • Z papírového plata od vajec odstřihněte kus, na kterém budou 3 x 3 mističky
  • Připravte si zajímavé hrací kameny. Mohou to být barevné květiny, stejně jako oblázky nebo korálky či fazole. Kolik variant vás napadne?

Historie hry

Princip těchto dvou jednoduchých her je známý z různých částí světa, kde vznikl s největší pravděpodobností zcela nezávisle na sobě. První zmínky o podobné hře jsou známé z oblasti v okolí delty Žluté řeky v Číně a pocházejí asi z období 2 tisíce let před naším letopočtem. Stejně tak se tato hra objevila v antickém Řecku nebo v Americe v době předkolumbovské.

Zdroj: episkvorky.cz; wikipedia.cz; duelovky.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také