Bydlení

12. října 2024 07:00

Lenka Valjentová

Krásný zámek Milešov může být váš za 99 milionů. Tolik chce v dražbě Ústecký kraj

Renesančně-barokní zámek Milešov stojí na vysokém skalním ostrohu v Českém středohoří pod nejvyšší horou Milešovkou poblíž obce Velemín na Litoměřicku. Zámek se zahradním pavilonem a parkem je chráněn jako kulturní památka ČR. Za 99 milionů může být váš, protože za takovou sumu ho nyní v dražbě nabízí Ústecký kraj.

Zámek v Milešově nedaleko Velemína do konce roku 2023 fungoval jako domov pro seniory se zvláštním režimem, pečovali tu například o pacienty s Alzheimerovou chorobou. Protože zámecký komplex už podmínkám pro sociální provoz nevyhovoval, klienti se odstěhovali a krajská samospráva Ústeckého kraje jiné využití pro objekt nenašla a rozhodla se ho prodat.

NENECHTE SI UJÍT: I v paneláku můžete bydlet jako na zámku. Styl royalcore kombinuje luxus a skandinávský design

Zámek se prodává za 99 milionů

V současné době se Ústecký kraj, majitel objektu, zámek už podruhé pokouší prodat v dražbě za vyvolávací cenu 99 milionů korun. Téměř sto milionů korun je trojnásobek ceny, kterou odhadl znalec. Ústecký kraj si ale za cenou podle webu iDnes.cz stojí. „Myslíme si, že zámek má vyšší cenu než jakou stanovil znalec,“ uvedl krajský radní pro majetek a investice Tomáš Rieger. Jeho předností je prý nejen stav, kdy byla památka do nedávné doby využívaná, tak právě i poloha.

K zámecké budově náleží také administrativní budova s kancelářemi, prádelnou a garážemi. Dále budova původní márnice užívaná jako zázemí pro údržbu. Dražba se uskuteční 24. října. První dražba byla letos v červnu, žádný kupec se jí ale nezúčastnil.

  • Přilehlý zámecký park s vzácným barokním glorietem (zahradní altán z 18. století s dochovanou freskovou výzdobou) není součástí dražby.

Jak zámek Milešov vypadá

Zámek tvoří tzv. Starý zámek a Nový zámek. Starý zámek je patrová budova s valbovou střechou a pětibokým rizalitem. Sklepy jsou vytesané přímo do skály, v podkroví se dochovala část původní obranné věže. Nový zámek je čtyřkřídlá budova s nádvorními arkádami, v jedné z nich je umístěna plastika Neptuna. Hlavní průčelí je obrácené směrem do zahrady. Do budovy zámku se vstupuje hlavním vchodem po schodišti se sochařskou výzdobou.

INSPIRUJTE SE: Navštivte perlu české renesance. Zámek Červená Řečice je prvně ve své historii otevřený veřejnosti

V interiéru se dochovala řada dobových, vrcholně barokních prvků, vzácné jsou především nástěnné malby a bohatá štuková výzdoba. Mezi nejzachovalejší památky na zámku patří kaple svatého Anděla Strážce z roku 1775, bohatě zdobená ornamenty a reliéfy českých patronů a církevních otců..

Z historie zámku Milešov

Milešov stojí na místě gotického hradu, o němž se písemné prameny zmiňují již ve 14. století, přestavěného na menší renesanční zámek s věžemi a později, ve druhé polovině 17. století, na barokní zámek.

Vystřídal několik majitelů. První doložený majitel je uváděn Petrman z Milešova, příslušník rodu Kaplířů ze Sulevic. Nejvýznamnějším byl Zdeněk Kašpar Kaplíř ze Sulevic, který sloužil v císařských službách a v roce 1683 získal hodnost maršála za významný podíl na obraně Vídně obležené Turky. Posledním vlastníkem zámku před druhou světovou válkou byl Johann Ledebur-Wicheln.

Po roce 1945 sloužil zámek jako školský a rekreační objekt, posléze jako LDN. Od Od roku 2001 do roku 2023 v něm fungoval domov důchodců. Zámek se zahradním pavilonem a parkem je chráněná nemovitá kulturní památka a veřejnosti není přístupný.

Zdroje: idnes.cz, Profimedia.cz,  cs.wikipedia.org

Sdílejte článek
Štítky zámek dražba Ústecký kraj kultura Česko okres Litoměřice umění, kultura, zábava a média ekonomika, obchod a finance zámek Milešov Milešov Velemín

Přečtěte si také