Bydlení

25. července 2024 06:00

David Laštovka

Roman Skamene žije na chalupě, o kterou kvůli dluhům přišel a musel si ji koupit v dražbě

Roman Skamene Bydlení

Herec Roman Skamene (69) prožil období, na které by nejraději zapomněl. Finanční problémy spojené s podnikáním ho dostaly až na pomyslné dno. Kvůli dluhům dokonce přišel o svou milovanou chalupu a zpátky si ji musel koupit v dražbě. Dnes na ní s manželkou Renatou spokojeně žije. Pro Prima Living prozradil, jaké peripetie zažil a jak se mu nyní daří.

Po sametové revoluci, kdy se mohlo začít svobodně podnikat, si Roman Skamene pořídil v Praze restauraci. Kšefty ale nešly tak, jak si představoval, navíc ho okrádal vlastní personál. Podnik nakonec zkrachoval a zůstaly obrovské dluhy. Herec si peníze půjčoval všude, kde se dalo. Mimo jiné také od lichvářů, kteří mu ale nakonec začali vyhrožovat fyzickou likvidací. Dokonce ho drželi za nohy z okna.

V zoufalé situaci, kdy byl úplně na dně a nevěděl, co dál, se rozhodl o pomoc požádat přítele, kontroverzního podnikatele Ivana Jonáka. „Vylíčil jsem mu, v jakých jsem s*ačkách. Že ke mně mají přijít do restaurace pro prachy. Nebyla to nějaká závratná částka, ale já to prostě neměl. Oni šli po tom dost tvrdě. Výhrůžky stupňovaly, šlo mi o krk,“ přiblížil Skamene.

Jonákovi bodyguardi si s lichváři poradili

Jonák konal okamžitě a následovala scéna jako z akčního filmu. Přijel s partičkou svých bodyguardů, kteří se poschovávali po hospodě. Když lichváři vyzbrojeni střelnými zbraněmi dorazili na místo, Jonákovi muži vyskákali ze všech koutů a během jediné minuty je všechny zpacifikovali. „Ozval se výkřik: ‚Akce!‘ Kluci vyletěli a začalo to. Bylo slyšet jen: ‚Lehni! Ke zdi! Na zem!‘ Jonák jim pak dal u stolu podepsat, že od něj převzali peníze a že je už nikdy v životě nechce vidět. Jeden z těch lichvářů se mi při odchodu omluvil, že to přehnali. Od té doby jsem je neviděl. Ivan mi tehdy pomohl,“ uvedl herec.

Chalupa šla do dražby

Dluhy postupně splácel, jenže po čase přišla další rána. Jeho milovaná chalupa na Berounsku, kterou si s manželkou Renatou pořídili v roce 1982, šla do dražby. „Musel jsem si na dceru půjčit milion korun u banky, abychom ji získali zpátky. Hrozný časy,“ zavzpomínal.

Všechno zlé už má za sebou a nyní si užívá spokojeně života v důchodu. „Všechny dluhy, co jsem měl, jsou srovnaný. Z těch strašlivých prů*erů, co jsem nadělal a byl z toho na oběšení, jsem se dostal. Mám úplně čistý štít. Užívám si důchodu, jezdím jenom tam, kam chci. Dělám jen to, co mě baví, a už nic nemusím. Ideální stav. V životě jsem se toho namakal dost. Musím říct, že teprve teď si život maximálně užívám,“ prozradil Roman Skamene.

Rodina tráví léto v bazénu, on v dílně

S manželkou ruch velkoměsta vyměnili za poklidný život na venkově a natrvalo se usadili na chalupě. „Mákli jsme si tady dost, ale stálo to za to. V posledních letech jsme nechali udělat novou střechu, elektrická vrata a ze zahrady schodiště do horního patra, které obývají naše děti s vnučkami, když sem za námi přijedou. Nic víc už na dlouhou dobu není potřeba. Teď si to tu už jen opravdu vychutnáváme,“ sdělil herec. U chalupy mají velkou, krásně upravenou zahradu a bazén. On ale nejvíce času tráví ve své dílně. „Jsem takovej kutil domácí, hrozně mě to baví,“ uzavřel Roman Skamene.

Sdílejte článek
Štítky zahrada rodina manželství dům podnikání chalupa bydlení herec celebrity Ivan Jonák Roman Skamene

Přečtěte si také