Trendy

14. srpna 2024 12:10

Lenka Valjentová

Za extrémní vlnu veder často může tepelná kupole. Co to je a jak ovlivňuje počasí?

Horko v Evropě letos láme rekordy, u nás prožíváme nejteplejší týden roku s denními teplotami nad 30 °C. Co může za stále častější extrémní vedra? Velký podíl na extrémním počasí má meteorologický jev zvaný heat dome, volně do češtiny přeloženo tepelná kupole. Vysvětlíme vám, co to je a jak ovlivňuje počasí.

Velmi vysoké teploty jsou v celém Česku, aktuálně šplhají na 35 °C, na jihovýchodě až k 37 °C! Kvůli suchému a horkému počasí, které potrvá na jižní Moravě i v dalších dnech, tam do odvolání platí výstraha před požáry. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kromě vysokých teplot mají přijít také silné bouřky a přívalové srážky.

Jaké teploty máme očekávat podle Českého meteorologického ústavu:

ℹ Už během včerejška na několika místech překročila nejvyšší teplota hranici 35 °C. Nejvýše teplota vystoupala v...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Tuesday, August 13, 2024

Teploty v Evropě budou atakovat 40 °C

Podle předpovědí globálních meteorologických modelů zůstanou teploty i v polovině srpna výrazně nadprůměrné, v západní a střední Evropě vlna veder přinese v mnoha oblastech teploty, které budou atakovat 40 °C! Očekává se, že úmorná vedra budou na velké části Evropy pokračovat nejméně další týden nebo dokonce dva.

VÝSTRAHA: Extrémní výheň v Česku nekončí, teploty budou atakovat čtyřicítku. Udeří i bouřky

Na horku má podíl i tepelná kupole

Za extrémní vlny veder po celém světě je velmi často zodpovědný meteorologický jev zvaný heat dome, do češtiny se volně překládá jako tepelná kupole. Obvykle je to nejdominantnější rys letních povětrnostních podmínek v Evropě a Severní Americe, ale může se vyskytnout i na podzim, jak jsme to zažili v loňském roce, píše server Severe Weather Europe.

Tepelná kupole letos například ovlivnila počasí během olympijských her v Paříži, ale meteorologové ČHMÚ původ aktuálních extrémních veder v Česku tepelné kupoli nepřipisují. „Velmi teplý vzduch se do střední Evropy dostává po zadní straně tlakové výše nad Pobaltím,“ vysvětlil meteorolog Tomáš Mejstřík pro CNN Prima NEWS.

Co je tepelná kupole?

Heat dome neboli neformálně tepelná kupole není přesně definovaný vědecký termín, nicméně meteorologové tento obrat používají. Americká meteorologická společnost jej definuje jako „mimořádně horkou vzduchovou masu, která vzniká, když vysoký tlak ve výšce zabraňuje teplému vzduchu pod ním stoupat“. Tento jev vzniká, když přetrvávající oblast vysokého tlaku zachytí teplo nad regionem, což způsobí, že se tam drží teplý vzduch. To vede k extrémním teplotám, které mohou trvat několik dní nebo dokonce týdnů.

  • Tepelná kupole laicky řečeno funguje jako poklice na hrnci. Čím déle zůstává na místě, tím více vytváří stále teplejší a sušší podmínky. Je to začarovaný kruh, který nejen způsobuje extrémní vedra, ale také zhoršuje sucho a minimalizuje šanci na tvorbu mraků a srážek

PŘEČTĚTE SI: Meteorologové na srpen předpovídají krásné dny, ani podle pranostik léto nekončí

Extrémní teploty budou čím dál častěji

Ředitel oddělení Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR Radan Huth ve vysílání CNN Prima NEWS konstatoval, že si budeme muset na podobné teploty kvůli globálnímu oteplování postupem času zvykat. „Čím vyšší jsou průměrné teploty, tím častěji se budou vyskytovat stavy, které považujeme za extrém,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Akademik Radan Huth na CNN Prima NEWS:

Zdravotní rizika vlny veder

Tepelné kupole představují závažné jevy, které v důsledku klimatických změn nabývají na intenzitě, což má za následek výrazné zhoršení životních podmínek nejen pro lidi, ale i pro zvířata.

PŘEČTĚTE SI: Nesnesitelná vedra: Ptáci vyskakují z hnízd, ježci a veverky jsou dehydrovaní

Delší období horkého počasí, kdy teploty obvykle přesahují 35 °C, je fyzicky náročné a představuje zvýšené riziko pro zdraví. Spalující horké počasí je pro většinu lidí nepříjemné. Velmi vysoké teploty ovšem mohou způsobovat i vážné zdravotní problémy zejména starším lidem, pacientům s chronickými zdravotními potížemi, jako je cukrovka, onemocnění dýchacích cest či onemocnění krevního oběhu, a také malým dětem, zvláště kojencům.

Zdroje: vtm.zive.cz, theconversation.com, climatecheck.com, severe-weather.eu, CNN Prima NEWS


Přečtěte si také