Bydlení

10. listopadu 2021 07:00

Matouš Hartman

Aby ušetřili na nájmu, přestěhovali se do lodi. Mají krásný designový domov a klid

Na začátku byl vtip. Partneři Lee a Tash šli kolem vodního kanálu u anglického města Solihull, všimli si obytné lodi a zavtipkovali, že by v jedné takové mohli bydlet. To, co se tvářilo jako žert, jim ale uzrálo v hlavách. Nakonec se po lodi, kterou by mohli proměnit na domov, začali poohlížet.

Jednu neopravenou loď se jim podařilo sehnat. Zaujala je hlavně tím, že měla dostatečně velkou palubu, dřív totiž sloužila jako výletní loď. Ačkoli mladí partneři neměli ponětí, jak takový život na lodi funguje, rozhodli se, že plavidlo zrekonstruují. Nájmy ve městě byly vysoké a stěhování do lodi by jim pomohlo ušetřit finance a také by jim poskytlo prostor pro různá dobrodružství, vždyť by mohli každou noc spát na jiném místě. V okolí Solihullu je totiž dostatek kanálů a přístavišť.

Zlomek ceny oproti bytu

Loď stála zhruba 650 tisíc korun, což je v porovnání s běžnými cenami jednopokojových bytů v Británii opravdu nízká cena. Plavidlo ale bylo ve špatném stavu, takže se partneři pustili do práce. Zatímco Tash se věnovala interiéru, Lee si vzal na starost exteriér lodi.

Společnou prací se podařilo vytvořit útulný byt s kamny, designovou kuchyní, pohovkou a dokonce i barovým jídelním stolem. Tash si navíc uvědomila, jak příjemné je bydlení s málem. Nejdřív se bála, že nebude mít kam dát všechno své oblečení, nakonec zjistila, že ho vlastně tolik nepotřebuje.

Jak se bydlí na lodi?

Bydlení na lodi není úplně standardní, proto se mnoho známých Tash a Leeho ptá na nejrůznější věci. Lidi prý nejvíc zajímá, zda není na lodi zima. Podle Tash a Leeho ne. Prostor se vytopí rychle a v zimě je občas potřeba interiér ochlazovat otevřenými okny!

Problémem nebyl ani lockdown. Pár sice zůstal na lodi a musel kotvit jen na jednom místě, ale pracovat se dalo i tak. Na lodi je wi-fi, takže stačilo sednout si na pohovku nebo ke stolu a pracovat na notebooku.

Přesto se najdou věci, které k životu na lodi patří a nejsou úplně příjemné. Například boty se vždycky umažou od bláta, když je potřeba z lodi vystoupit, nebo se na ní vrátit. V noci loď ne vždy ozařují lampy, takže si majitelé netradičního 1+kk musí brát čelovky, kdykoli jdou po setmění ven.


Přečtěte si také