Barborka obecná: Na vitaminy bohatou rostlinku můžete sklízet i pod sněhem

Pod pojmem „barborky“ si většinou představíme nakvetlé větvičky jabloní na předvánočním stole, ale barborka obecná je bylina, zahrádkáři považovaná za obtížný plevel, kterou můžete využít i jako zimní zdroj vitaminu C.

Barborka obecná (Barbarea vulgaris)

Bylinka z čeledi brukvovitých, která je původní v Evropě, ale roste i v Turecku, na Kavkaze, v Severní Americe i v severní části Afriky a zavlečena byla i do Austrálie.

Jedná se o vytrvalou, někdy pouze dvouletou rostlinu, která v prvním roce po výsevu vytváří pouze bohatou růžici svěže zelených listů a teprve ve druhém roce, brzy na jaře, asi od dubna do června, vykvétá jasně žlutými květy. Květy opyluje běžný hmyz, který rád spásá nektar z květů, ale za nepříznivého počasí dochází u barborky i k samoopylení. Barborka se velmi rychle šíří, protože jediná rostlina dokáže vyprodukovat až 10 tisíc drobných semen. Barborka se však velmi snadno množí i kořenovými výběžky, ale také kousky kořene, pokud rostlinu považujete za plevel a snažíte se ji vytrhnout z trávníku nebo ze záhonu. Barborka však i přes své velmi snadné rozmnožování nebývá považována za příliš obtížný plevel, naopak je dobrou nektarodárnou a pylodárnou rostlinou pro včely a čmeláky.

Barborka dorůstá do výšky 30–60 cm. Nejčastěji roste na vlhčích půdách, v polostínu, ale i na plném slunci, kde však bývá o dost menší.

Barborku obecnou najdete běžně v naší přírodě nejčastěji na vlhčích půdách, na slunečných místech i v polostínu. Na výrazně suchých půdách, na sutinách a okrajích cest, vyrůstá barborka jen drobnější a s výrazně menšími listy i chudšími květy.

Léčivé účinky barborky obecné

  • Upravuje chuť k jídlu, je vhodná při anorexii a nechutenství.
  • Má močopudné vlastnosti, využívá se jako diuretikum.
  • Má také účinky detoxikační.
  • Listy se mohou využít jako rychlá přírodní náplast na drobná poranění kůže a odřeniny.
  • Pro vysoký obsah vitaminu C jsou listy vhodné do zimních a jarních salátů, protože je můžete na zahradě i na louce sklízet i pod sněhem.
  • Má vysoký obsah provitaminu A.

Využití barborky obecné v kuchyni

Především v minulosti se dost nahořklé, lehce pikantní listy barborky využívaly v zimě do čerstvých salátů, a listy se dokonce upravovaly jako příloha podobně jako vařené zelí. Barborku můžete i nadrobno nasekat do polévky a povařit asi 3–5 minut. Barborka tak ztratí hořkost a její chuť se výrazně vylepší. Jedlá jsou i drobná poupata barborky, můžete je využít do salátů i na ozdobu vařených pokrmů.

Jak pěstovat barborku obecnou jako zeleninu

Především na internetu můžete dokonce zakoupit semena této jinak plevelné rostliny. Vysévá se doma za oknem od března do května, ven na záhon na plné slunce se vysazuje od května do července. Při pěstování barborky jako zeleniny raději zaštipujte květy, aby se rostlina nevysilovala.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Barborka_obecn%C3%A1; https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/2049-barborka-obecna-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani;

Sdílejte článek

Přečtěte si také