Jak na to

19. září 2022 07:00

Simona Sedláčková

Barevné dekorace z oblázků. Vyzdobte si domov a udělejte radost i někomu dalšímu

Snad každý, kdo se někdy ocitl na oblázkové pláži, neodolal a několik hladkých kamínků strčil do kapsy. Doma se nám pak takové poklady hromadí a hromadí… Je tedy nejvyšší čas, začít si s nimi hrát a vytvořit veselé dekorace.

Obyčejné kameny nebo hladké oblázky najdete všude, ve volné přírodě i ve městě. Divili byste se, kolik krásně hladkých kamínků se najde například na čerstvě zoraných polích.

Doma kamínky pečlivě omyjte vodou s mýdlem nebo s pár kapkami jaru na nádobí a vydrbejte kartáčkem na ruce. Kamínky nechte uschnout a pak už na ně můžete začít malovat. Nejlépe se na ně maluje štětcem nebo fixou, ale postačí i pastelky nebo tužka. Používejte akrylové barvy a fixy, které po zaschnutí nešpiní. Pokud kamínky budete používat jako tzv. putovní, tedy je budete umisťovat venku, musíte je ještě přelakovat bezbarvým lakem, nejlépe ve spreji.

Kaktusy jako živé

Jednotlivé oblázky pomalujte barvami a po zaschnutí lepte k sobě speciálním lepidlem na kámen. Je důležité použít speciální lepidlo, protože běžně užívané lepidlo typu herkules lepí pouze savé materiály, a stejně tak lepidlo z tavné pistole z kamínku jednoduše odloupnete. Hotové kamenné kaktusy pak vsaďte do květináče s pískem nebo s drobnou kamennou drtí.

Malované domečky a krajinky

Oblázky mívají různé tvary a některé rovnou připomínají domečky či koruny stromů. Vyberte tedy ty správné, pomalujeme je a nalepte na dřevěnou desku, na kterou jste nejprve namalovali pozadí pro kamínky. Vznikne vám krásně prostorový obrázek, který budou všichni obdivovat.

Celá kolonie broučků

Namalovat na oblázky broučka zvládnou i malé děti. Vyrobte si jich hned několik a můžete je pak rozdávat jako milé pozornosti.

Broučci se nejlépe malují na malé oválné nebo kulaté oblázky a vůbec není nutné, aby vypadali realisticky. Vytvořte broučky krásně barevné a veselé, které potěší i ty, kteří se jinak hmyzu obávají.

Příšerky všeho druhu

Snad nejjednodušší, co můžete na oblázky namalovat, jsou různé šklebící se příšerky. Nevyžadují od vás žádný velký výtvarný talent, jenom dobré nápady a hravou náladu. Základní barvu doplňte kresbou akrylovým fixem.

Na kamínky můžete použít i nalepovací očka, která zakoupíte v každém papírnictví nebo ve výtvarných potřebách, ale takové kamínky nikdy nepoužívejte jako kamínky putovní. Nepokládejte je do přírody. Vlivem vlhkého počasí se očka z kamínků snadno odloupnou.

Kouzelné mandaly

Na hladké oblázky pravidelného tvaru, nejlépe kruhového, můžete malovat i oblíbené mandaly. Vypadají krásně a vlastně i jednoduše, protože jsou tvořené jenom obyčejnými tečkami. Snad každý, kdo tečkovanou mandalu zkusil, však zažil z počátku pěkné rozčarování. Není to zase tak jednoduché, jak to vypadá. Chce to hodně trpělivosti, ale také pár vychytávek, aby se tečky dokonale podařily.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek

Sdílejte článek

Přečtěte si také