Bydlení

17. ledna 2024 09:52

Josef Šťastna

Bohumil Hrabal koupil chatu za svůj první honorář. Z nemovitosti bohužel zmizel nábytek

Pokud máte rádi dílo Bohumila Hrabala, tak můžete pomoci připomenout jeho odkaz. Polabské muzeum se obrací na širokou veřejnost s prosbou o pomoc při zařizování objektu chaty Bohumila Hrabala v Kersku.

Chatu v rekreační osadě Kersko nedaleko Nymburka považoval spisovatel Bohumil Hrabal (†82) za svůj skutečný domov. Právě tam napsal slavné Postřižiny, Obsluhoval jsem anglického krále i Něžného barbara. Společnost mu při práci dělalo také 25 polodivokých koček.

Středočeský kraj slavnou chatu odkoupil v roce 2021 za částku 9,9 milionů od majitelů, kterým objekt odkázal sám spisovatel. Bohumil Hrabal chatu daroval již před svou smrtí synovi svého souseda. Středočeský kraj ve spolupráci s Polabským muzeem nyní prosí veřejnost, aby pomohla vybavit chatu dobovým nábytkem. Část vybavení legendární chaty bohužel zmizela.

„Část původního vybavení Hrabalovy chaty máme k dispozici, ale do dnešních dnů se bohužel nedochovaly některé prvky původního vybavení. A ty bychom, alespoň tvarově podobné, rádi získali touto cestou,“ uvedlo Polabské muzeum na svých webových stránkách.

Hrabalovu nemovitost momentálně spravuje Polabské muzeum, jehož součástí je i Vlastivědné muzeum v Nymburce. Mezi exponáty muzea návštěvníci najdou například Hrabalův psací stroj, křeslo i jízdní kolo a další připomínky spisovatelova života i tvorby. Hrabal legendární chatu koupil za peníze ze svého prvního honoráře. Více o rekonstrukci chaty najdete zde.

Podívejte se na vzpomínky na Bohumila Hrabala:

Zdroj: Polabskemuzeum.cz; Aktualne.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také