Drobné ovoce

9. července 2024 15:45

Josef Šťastna

Borůvky můžete natrhat na farmě. Ušetříte slušné peníze a vyberete si tu nejlepší kvalitu

Klasických borůvek se letos mnoho neurodilo. Pokud si je chcete nasbírat v lese, obrňte se trpělivostí. Můžete ale vyrazit na některou z farem, které v Česku nabízí samosběr kanadských borůvek.

Na úvod je dobré připomenout, že tzv. kanadské borůvky se z botanického hlediska od klasických lesních borůvek liší. Klasické lesní borůvky jsou plody brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus L.), kanadské borůvky jsou pak plody brusnice chocholičnaté (Vaccinium corymbosum L.). Právě kanadské borůvky můžete nasbírat na několika farmách.

Kanadské borůvky jsou částečně cizosprašné, proto je vždy dobré vysadit nejméně tři rostliny, každou jiné odrůdy. Vysadit na zahradu pouze jednu borůvku tedy nemá příliš význam a pokud je chceme pěstovat, musíme si pro ně vyhradit náležitý prostor, asi 2 x 2 m pro zmíněné tři rostliny. Borůvky vysazujeme na slunné místo či do mírného polostínu. Při nedostatku slunce borůvky méně plodí a ani jejich chuť není tak výrazná.

ČTĚTE TAKÉ: Muž si dal borůvky, dostal horečku a zežloutla mu kůže. Jak se bránit tasemnici liščí?

Kde borůvky nasbírat?

Pokud se vydáte na farmu, která umožňuje samosběr borůvek, tak ušetříte pár korun a hlavně máte jistotu, že jste si do nádoby vybrali ty nejlepší plody. V Česku samosběr nabízí například borůvková farma u Provodova, farma poblíž Trojanovic, farma u Čejkovic či farma Postoupky u Kroměříže. Když zabrouzdáte po internetu, tak farem najdete daleko více a některé určitě i snadno dostupné z vašeho regionu. Do výsledných nákladů totiž musíte započítat také výdaje za dopravu dopravu.

Podle deníku Blesk borůvkové firmy nabízí samosběr okolo 160 korun za kilogram. Pokud si na farmě zakoupíte už nasbírané plody, tak se cena bude pohybovat kolem 200 korun. Pokud vyrazíte někam na tržnici, tak si můžete připlatit další stovku.

Pozor na nebezpečné borůvky! Podívejte se na reportáž:

Kanadské borůvky jsou pokladem pro naše zdraví. Snižují riziko vysokého krevního tlaku, zlepšují funkci očí, snižují riziko cirhózy jater. Mezi lékaři se vede diskuze o tom, zda borůvky mohou snižovat riziko onkologických onemocnění.

Zdroj: deník Blesk, autorský text

Sdílejte článek

Přečtěte si také