reklama

Borůvky zrají! Zajděte si pro ně do lesa a udělejte si léčivý čaj

Lenka Valjentová
11. července 2020
Chcete udělat něco dobrého pro své zdraví? Tak hurá do lesa na borůvky! Zaručeně si na nich báječně pochutnáte, protože borůvky jsou stejně nejlepší v momentě, když se utrhnou z keříčku. A kdo to ještě neví, tak modročerné bobule i zelené listy mají jedinečné léčivé účinky, mimo jiné pomáhají diabetikům, zvyšují imunitu a zpomalují stárnutí. Ozdravný efekt se dostaví už při užívání jedné hrsti borůvek třikrát týdně!
reklama

Lesní borůvka je plod brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus). Malé modrofialové plody zpřirozených lesních porostů mají výraznou chuť, příjemnou vůni a modrofialovou šťávu. Brusnice borůvky jsou rozvětvené keříky 10 až 40 cm vysoké sokrouhlými vejčitými listy. Tvoří poměrně husté souvislé porosty, kterým se říká borůvčí. Vyskytují se ve vlhčích lesnatých a smíšených lesích, roste na pasekách, vřesovištích, rašeliništích, pastvinách a ve skalách, protože potřebuje především kyselou a vlhkou půdu.

8 tipů na sběr, zpracování a skladování lesních borůvek

  1. Plody sbíráme od července do srpna, ve vyšších polohách dozrávají i později.
  2. Borůvky rozložíme v jedné vrstvě a sušíme je na slunci. Občas s nimi zatřeseme, aby se rovnoměrně prosušily.
  3. Chceme-li mít borůvky usušené rychleji, nebo je deštivé počasí, usušíme je v troubě nebo sušičce. Nejprve borůvky sušíme asi 1 hodinu při teplotě 45 °C, potom při 60 °C.
  4. Usušené borůvky by měly být tvrdé, ale pružné, nesmí úplně ztvrdnout.
  5. Protože snadno znovu přijímají vzdušnou vlhkost, je třeba je kontrolovat a podle nutnosti znovu dosušit.
  6. Pro zimní období lze zralé plody také zamrazit. Léčivé účinky dokáže uchovat dobře také lihový extrakt z borůvek.
  7. Když borůvky tepelně upravíme, sníží se jejich blahodárné účinky zhruba o jednu pětinu, ale pořád jsou zdravé.
  8. Sušené plody skladujeme vpapírových pytlících nebo sklenicích svíčkem.

5 rad, jak na sběr, sušení a skladování borůvkových listů

  1. Listy se sbírají od června do září zneplodných větévek sdrhnutím.
  2. Zhnědlé či jinak poškozené listy, úlomky větévek a jiné příměsi odstraníme.
  3. Listy sušíme co nejrychleji vtenkých vrstvách ve stínu nebo umělým teplem. Teplota by neměla překročit 40 °C.
  4. Usušené listy si musí zachovat světle zelenou barvu.
  5. Sušené listy skladujeme ve skleněných vzduchotěsných nádobách.

Proč borůvky léčí

Plody lesních borůvek obsahují zejména přes 7 % tříslovin, 20 až 30 % cukru, antokyanová barviva, myrtilin A a B, dále organické kyseliny, citronovou, jablečnou, jantarovou, mléčnou, šťavelovou a pektin, vitaminy A, B a C a látky snižující obsah cukru vkrvi.

Kde borůvky pomáhají

Borůvky pomáhají snižovat cholesterol, zpomalují proces stárnutí, zlepšují noční vidění a šeroslepost, jsou vhodné pro diabetiky, působí protizánětlivě, dezinfekčně a protistresově. Pravidelná konzumace borůvek během dvou měsíců dokáže zlepšit metabolický syndrom, což je lékařské označení kombinace diabetu, vysokého krevního tlaku a obezity. Ozdravný efekt se dostavuje už při užívání jedné hrsti borůvek třikrát týdně!

Borůvky podporují tvorbu dopaminu, takže jsou velmi dobré při odvykacích kúrách kuřáků, alkoholiků nebo drogově závislých. Vyzrálé plody podporují léčbu neplodnosti. Osvědčily se potížích s trávením, zvláště při letních infekčních průjmech. Borůvky zlepšují imunitu a působí preventivně a léčebně proti infekcím. Pomáhají odvodňování a léčbě některých otoků a zánětů močových cest. Odvar ze sušených plodů se osvědčil na potírání nebo obklady při léčbě lupénky, ekzému či špatně hojících se ran.

Zahradní borůvky

Léčivé jsou také zahradní borůvky. Borůvka chocholičnatá (Vaccinium corymbosum), známá jako borůvka kanadská, zahradní, hroznovitá nebo velkoplodá, pochází ze Severní Ameriky a keře dorůstají výšky až dvou metrů. Zatímco lesním borůvkám se nazahradě nedaří, borůvce chocholičnaté ano.Vše, co potřebujete vědět o jejím pěstování se dozvíte zde.

Borůvkový čaj při střevních potížích

Ingredience

  • 2 lžičky sušených borůvek
  • 250 ml vody

Příprava

Sušené borůvky (můžeme je podrtit) zalijeme studenou vodou a necháme přes noc v chladu macerovat. Můžeme scedit, ale není to nutné.

Použití

Při průjmu a dalších střevníchproblémech vypijeme dva až tři šálky denně.

Hojivý borůvkový nálev

Ingredience

  • 2 lžíce sušených borůvek
  • 300 ml vody

Příprava

Sušené borůvky zalijeme 300 ml vroucí vody a nechte stát až do vychladnutí.

Použití

Studeným nálevem se potírají špatně se hojící rány, ekzémy, spáleniny (i od sluníčka) a opařeniny.

Borůvkové listy a zdraví

Listy borůvky mají podobné účinky jako plody, obsahují glukokininy (myrtilin), a proto se odvar z nich používá na podporu stabilizace cukru v krvi, zvláště pomáhá při stařecké cukrovce. V listech jsou obsaženy ve významném množství třísloviny, takže se hodí na přípravu čaje užívaného vnitřně při průjmech, žaludečních obtížích, ale i při zánětech močových cest. Obklady z odvaru z listů přikládáme na kůži postiženou plísňovým onemocněním

Čaj z listů pro diabetiky

Ingredience

  • 2 lžičky borůvkových listů
  • 250 ml vody

Příprava

Listy zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu, povaříme asi 10 minut, sejmeme z plotýnky a necháme částečně zchladnout. Scedíme.

Použití

Čaj pijeme chladný, maximálně dva šálky denně.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama