Natrhejte si borůvky! Modročerné bobule skvěle chutnají a mají jedinečné léčivé účinky

Chcete udělat něco pro své zdraví? Tak šup do lesa na borůvky! Zaručeně si na nich báječně pochutnáte, protože borůvky jsou nejlepší v momentě, když se utrhnou z keříčku. A kdo to ještě neví, tak plody i listy mají léčivé účinky, mimo jiné pomáhají diabetikům, zvyšují imunitu a zpomalují stárnutí. Ozdravný efekt se dostaví už při užívání jedné hrsti borůvek třikrát týdně!

Lesní borůvka je plod brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus). Malé modrofialové plody z přirozených lesních porostů mají výraznou chuť, příjemnou vůni a modrofialovou šťávu. Brusnice borůvky jsou rozvětvené keříky 10 až 40 cm vysoké s okrouhlými vejčitými listy. Tvoří poměrně husté souvislé porosty, kterým se říká borůvčí. Plody dozrávají zhruba od června do září.

Rostliny brusnice borůvky se vyskytují zejména ve vlhčích lesnatých a smíšených lesích, rostou na pasekách, vřesovištích, rašeliništích, pastvinách a ve skalách, protože potřebují především kyselou a vlhkou půdu.

PŘEČTĚTE SI: Nebezpeční dvojníci borůvek a lesních jahod: Na které plody si děti musí dát pozor?

Proč jíst borůvky

Plody lesních borůvek obsahují zejména přes 7 % tříslovin, 20 až 30 % cukru, antokyanová barviva, myrtilin, dále organické kyseliny citronovou, jablečnou, jantarovou, mléčnou, šťavelovou a pektin, vitaminy A, B a C a látky snižující obsah cukru v krvi.

Na co jsou borůvky dobré

„Existuje spousta různých žebříčků superpotravin, jedno však mají vždycky společné – na předních místech najdeme borůvky. A já s tím stoprocentně souhlasím,“ říká bylinkář Martin Kolár. „Vemte si, že například pravidelná konzumace borůvek během dvou měsíců dokáže zlepšit metabolický syndrom, což je lékařské označení kombinace diabetu, vysokého krevního tlaku a obezity. Ozdravný efekt se dostavuje už při užívání jedné hrsti borůvek třikrát týdně! Borůvky také podporují tvorbu dopaminu, takže pomáhají při odvykacích kúrách kuřáků, alkoholiků i drogově závislých. Vyzrálé plody podporují léčbu neplodnosti,“ vyjmenovává bylinkář.

Co ještě léčí borůvky

„A to zdaleka není všechno, ještě bych rád zmínil, že borůvky zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost, zlepšují imunitu a působí preventivně a léčebně proti infekcím. Taky prodlužují život a chrání před stařeckou demencí. Pomáhají při střevních problémech, odvodňování a léčbě některých otoků a zánětů močových cest... Jsou vhodné pro všechny věkové skupiny včetně dětí, které ocení jejich výbornou chuť a rychlý účinek, např. při letních infekčních průjmech. Odvar ze sušených plodů se osvědčil na potírání nebo obklady při léčbě lupénky, ekzému či špatně hojících se ran.“

Jak jíst borůvky

Nejlepší je jíst borůvky syrové. Pro zimní období si můžeme zralé plody usušit nebo zamrazit. Léčivé účinky dokáže uchovat dobře lihový extrakt ze zralých borůvek. „Pokud je tepelně upravíme, sníží se sice zhruba o šestinu obsah polyfenolů, kvůli kterým mají takové blahodárné účinky na zdraví člověka, ale pořád jsou zdravé,“ dodává.

I zahradní borůvky jsou zdravé

Léčivé jsou také zahradní borůvky. Borůvka chocholičnatá (Vaccinium corymbosum), známá jako borůvka kanadská, zahradní, hroznovitá nebo velkoplodá, pochází ze Severní Ameriky a keře dorůstají výšky až dvou metrů.

Zatímco lesním borůvkám se na zahradě nedaří, borůvce chocholičnaté ano. Vše, co potřebujete vědět o jejím pěstování se dozvíte zde.

Sběr a sušení borůvek

  • Plody sbíráme od července do srpna, ve vyšších polohách dozrávají i později.
  • Borůvky rozložíme v jedné vrstvě a sušíme je na slunci. Občas s nimi zatřeseme, aby se rovnoměrně prosušily.
  • Chceme-li mít borůvky usušené rychleji, nebo je deštivé počasí, usušíme je v troubě nebo sušičce. Nejprve borůvky sušíme asi 1 hodinu při teplotě 45 °C, potom při 60 °C.
  • Usušené borůvky by měly být pevné, ale pružné, nesmí úplně ztvrdnout.
  • Protože snadno znovu přijímají vzdušnou vlhkost, je třeba je kontrolovat a podle nutnosti znovu dosušit.
  • Sušené plody skladujeme v papírových pytlících nebo sklenicích s víčkem.

Borůvkové listy a zdraví

Listy borůvky mají podobné účinky jako plody, obsahují glukokininy (myrtilin), a proto se odvar z nich používá na podporu stabilizace cukru v krvi, zvláště pomáhá při stařecké cukrovce. V listech jsou obsaženy ve významném množství třísloviny, takže se hodí na přípravu čaje užívaného vnitřně při průjmech, žaludečních obtížích, ale i při zánětech močových cest. Obklady z odvaru z listů přikládáme na kůži postiženou plísňovým onemocněním.

Sběr a sušení borůvkových listů

  • Listy se sbírají od června do září z neplodných větévek sdrhnutím. Zhnědlé či jinak poškozené listy, úlomky větévek a jiné příměsi odstraníme.
  • Listy sušíme co nejrychleji v vrstvách ve stínu nebo umělým teplem. Teplota by neměla překročit 40 °C. Usušené listy si musí zachovat světle zelenou barvu.
  • Sušené listy skladujeme ve skleněných vzduchotěsných nádobách.

NENECHTE SI UJÍT: Z listů malin, jahod, borůvek i ostružin si udělejte zdravý lesní čaj

Borůvkový čaj při střevních potížích

Ingredience

  • 2 lžičky sušených borůvek
  • 250 ml vody

Příprava

Sušené borůvky (můžeme je podrtit) zalijeme studenou vodou a necháme přes noc v chladu macerovat. Můžeme scedit, ale není to nutné.

Užívání

Při průjmu a dalších střevních problémech vypijeme dva až tři šálky vlažného borůvkového čaje denně.

Hojivý borůvkový nálev

Ingredience

  • 2 lžíce sušených borůvek
  • 300 ml vody

Příprava

Sušené borůvky zalijeme 300 ml vroucí vody a necháme stát až do vychladnutí.

Použití

Studeným nálevem se potírají špatně se hojící rány, ekzémy, spáleniny (i od sluníčka) a opařeniny.

Čaj z listů pro diabetiky

Ingredience

  • 2 lžičky borůvkových listů
  • 250 ml vody

Příprava

Listy zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu, povaříme asi 10 minut, sejmeme z plotýnky a necháme částečně zchladnout. Scedíme.

Užívání

Čaj pijeme chladný, maximálně dva šálky denně.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, ireceptar.czcs.wikipedia.org


Přečtěte si také