Trendy

30. května 2024 07:00

Lenka Valjentová

Samosběr třešní 2024: Vyrazte na sladké ovoce, které si můžete natrhat i zadarmo

V posledních letech populární samosběry třešní se začínají pomalu rozjíždět, i když po letošních dubnových mrazech a nedávných kroupách není úroda sladkého ovoce na většině území Česka nic moc. I tak už některé sady hlásí, že první sladké plody jsou zralé a můžete si je přijít natrhat. Jinde ale samosběr letos vůbec probíhat nebude. Kde už začaly první samosběry třešní a kolik stojí?

Mrazy, které letos do Česka přišly koncem dubna, byly natolik silné, že mnohde zničily téměř veškerou úrodu ovoce. A když se k tomu ještě přidaly i kroupy, které mnohé sady zasáhly, moc třešní na stromech nezůstalo. Dobré tipy, kam v ČR vyrazit za samosběrem nebo koupí třešní přímo od lokálních pěstitelů, najdete například zde.

  • Než se na samosběr do třešňového sadu vydáte, vždycky si pečlivě zkontrolujte aktuální informace, podmínky sběru i cenu na webu či sociálních sítích jednotlivých pěstitelů.

NENECHTE SI UJÍT: Třešně: Jak pěstovat a sklízet zdravé šťavnaté ovoce a proč je tolik třešní červivých

Kolem 70 korun za kilo třešní

V některých sadech si už můžete nebo v nejbližších dnech budete moct koupit už natrhané třešně, jinde nabízejí samosběr. Ceny se letos pohybují v průměru kolem 70 Kč za jeden kilogram, někde si můžete třešně natrhat i úplně zadarmo. Trhané třešně v sadech stojí většinou zhruba dvojnásobek.

Kde už samosběry třešní probíhají

Od středy 29. 5. 2024 se rozjíždějí samosběry třešní v Rychalticích na Farmě Lička (v okrese Frýdek-Místek). Samosběry budou probíhat vždy ve středu od 13 do 18 hodin a v sobotu od 8 do 12 hodin po dobu přibližně pěti týdnů. Samosběr je bez rezervace, cena 90 Kč/kg.

Na jižní Moravě nabízejí samosběry třešní Sady Machů v obci Trnové Pole nedaleko Pohořelic každý den od 15:30 do 18:00 hodin. Za kilogram zaplatíte 70 Kč v hotovosti.

Samosběr třešní nabízí ve svých sadech i Agrogen, Šlechtitelská stanice Želešice od 7 do 14 hodin. Cena za kilo třešní je 40 Kč.

INSPIRUJTE SE: Jezte ovoce podle dne svého narození. Někomu pomohou jablka, někomu jahody

Kde si můžete natrhat třešně zadarmo

Volně dostupné třešně v Praze nabízejí například v Hostivařském lesoparku, třešňových sadech Hájecká nebo Parukářka, zkusit můžete třešňovky v přírodním parku Smetanka, v Hrdlořezích, Braníku nebo Vokovicích.

V Brně si můžete volně natrhat třešně v Židenicích nebo v třešňové aleji Bílenda. Nedaleko Vyškova je volně dostupná alej v Drnovicích. V Moravskoslezském kraji v okrese Frýdek-Místek je volný sběr třešní v alejích Palkovice.

  • Volně přístupných třešňových sadů se najde po Čechách i na Moravě samozřejmě mnohem více, určitě se dá najít nějaký poblíž vašeho bydliště. Můžete si vzít na pomoc například mapu Na ovoce. Ta slouží všem, kteří si chtějí nasbírat ovoce a bylinky zadarmo po celém Česku. Přehledně ukazuje místa ve městech i ve volné krajině, kde si můžete (nejen) třešně zadramo natrhat.

Ovoce u silnice někoho je

Okolo cest a silnic bývají ovocné stromy obsypané a přímo vybízejí k ochutnání. Ale pozor, komu strom patří, toho jsou i plody, tak si to raději předem zjistěte (vlastníkem bývá nejčastěji soukromá osoba, kraj či obec, které pak někoho mohly pověřit správou), protože očesání cizí úrody je přestupek, za který můžete dostat pokutu 1000 Kč.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Třešně jsou neuvěřitelně léčivé. Zkuste jednou týdně třešňovou kúru

Otrava olovem nehrozí

Dříve se také poukazovalo na kontaminaci ovoce ze stromů rostoucích kolem silnic olovem„Nicméně již řadu let se do benzinu nepřidávají antidetonační přísady, které byly hlavním zdrojem kontaminace ovoce olovem, a tak plody ze stromů rostoucích u silnic jsou dnes bezpečné a nekontaminované,“ ujišťuje odborník doc. Ing. Josef Sus, CSc. z České zemědělské univerzity v Praze.

Pozor na červivé třešně

„Rád bych upozornil na jednu věc, a to konzumaci třešní z okolí silnic. Obvykle jde o plody dozrálé až přezrálé a jelikož nejsou vůbec ošetřované, vyskytuje se zde ve větší míře vrtule třešňová. Sám červíček není nebezpečný, dokonce jde o bílkovinu vhodnou pro lidský organismus. Nebezpečné jsou výkaly, které vrtule třešňová zanechává v třešních. Ty mohou způsobit alergii nebo zažívací potíže. Proto doporučuji pořádně si prohlédnout plody, před konzumací je namočit do vody, a je-li pak ve vodě vysoké množství vrtulí, plody raději nekonzumovat,“ varuje odborník.

Zdroje: plodyvenkova.cz/tresne/doc. Ing. Josef Sus, CSc. z České zemědělské univerzity v Praze, na-ovoce.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také