reklama

Jak uvařit krkonošské kyselo? Potřebujeme chlebový kvásek a sušené houby

Lenka Valjentová
9. ledna 2021
Krkonošské kyselo je tradiční česká polévka s jedinečnou chutí i vůní, za které vděčí především chlebovému kvásku a sušeným houbám. Je doma především v Krkonoších a Orlických horách. Kyselo není kyselé, má ale pověstnou pikantní nakyslou chuť, kterou mu propůjčuje žitný chlebový kvásek. Podávalo se jako samostatné jídlo a traduje se, že s kyselem se vstávalo a s kyselem se šlo spát.
reklama

Na přípravu krkonošského kysela potřebujeme suroviny, které byly i na drsných horách celoročně dobře dostupné. Kyselo dobře chutná, ale také nadlouho zasytí, a to byl důvod, proč se v chudých horských a podhorských oblastech vařilo.

Moje babička z Podkrkonoší dělala kyselo z vlastního žitného kvásku pravidelně jednou za dva týdny. Děda ho miloval a tvrdil, že nejlepší je až třetí den, když v něm stojí lžíce – tuhne totiž jak rosol. A ke kyselu ještě přikusoval chleba. Jako dítě jsem kyselo ráda neměla, vyjídala jsem jen kousky vajíček a brambor, což oba prarodiče nelibě nesli a říkali, že jsem frfňa. Babiččinu báječnému kyselu jsem přišla na chuť až později a dnes na něj nedám dopustit. Připravuji ho stále stejně podle jejího receptu, i když mám pocit, že tak dobré jako ona prostě nesvedu, ať se snažím sebevíc.

Chlebový kvásek

Na základní polévku je nutný chlebový kvásek, který mívali v každé chalupě svůj vlastní a starali se o něj jako o oko v hlavě, protože byl nezbytný pro pečení chleba. Dnes není problém chlebový kvásek koupit nebo si ho můžeme připravit doma podle našeho návodu. Velká popularita pečení domácího chleba tak kyselu hodně nahrává!

Sušené houby

Do kysela potřebujeme taky sušené houby, které kdysi v horských chalupách nahrazovaly maso. Kde nebylo maso, tam se od jara do podzimu chodilo na houby, kterých byly plné lesy. Přebytky hub se sušily do zásoby na zimu, kdy se pak používaly do různých jídel jako třeba bramboračky nebo hubníku či houbovníku.

Cibule, vejce, brambory…

Do kysela patří také cibule, vejce, kousek másla nebo sádla a brambory. A na dochucení sůl a kmín, toť vše. Když byly po ruce čerstvé byliny – pažitka nebo kopr, přidávaly se na osvěžení. Jako všechna regionální jídla i kyselo má spoustu variant, ale základní suroviny jsou stejné.

Babiččino kyselo recept

Ingredience

Příprava

Kvásek přes noc namočíme do asi půl litru studené vody. Večer také namočíme sušené houby s ½ lžičky kmínu do asi půl litru vody. Druhý den uvaříme brambory ve slupce ve slané vodě s kmínem.

V hrnci povaříme asi 5 minut namočené houby s kmínem, osolíme a přidáme zhruba 1 l vody, pomalu vlijeme rozkvedlaný kvásek přes síto, aby se nevytvořily hrudky.

Vařečkou nebo metličkou stále rozmícháváme, aby se kyselo nepřipálilo, což dělá rádo, stačí jen chvilka nepozornosti. Pomalu vaříme asi 10 minut.

Je-li polévka příliš hustá, přidáme trochu vody. Ochutnáme a případně ještě přisolíme, ale nebývá to nutné.

Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno a na másle nebo sádle osmažíme dozlatova. Přidáme rozkvedlaná vejce a uděláme řídká míchaná vajíčka. Nesmí být vysušená, spíše polosyrová, protože v horké polévce ještě dojdou. Hned je přidáme do kysela a promícháme.

Uvařené brambory scedíme a buď oloupeme a nakrájíme a dáme do hrnce s polévkou, nebo podáváme zvlášť, ať si každý oloupe a dá do kysela sám.

Krkonošské kyselo se smetanou

Ingredience

  • Ingredience
  • 200 g chlebového kvásku
  • 600 ml vody
  • hrst sušených hub
  • 500 g brambor
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 100 ml smetany
  • 4 vejce
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

Příprava

Chlebový kvásek namočíme do studené vody, promícháme a necháme alespoň hodinu odstát. Uvaříme brambory ve slupce, necháme je vystydnout a poté je nakrájíme na kousky.

Ke kvásku přidáme sůl, kmín a houby a vše vaříme, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Do směsi přilijeme 600 ml vody.

Nakrájíme cibulku, osmažíme ji dozlatova a přidáme vejce. Vejce připravíme míchaná, lehce syrová. Poté vejce vmícháme do kysela. Nakonec zjemníme smetanou.

Přidáme brambory, na talíři polévku posypeme čerstvou pažitkou a čerstvě mletým pepřem.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama