Jak uvařit krkonošské kyselo? Potřebujeme chlebový kvásek a sušené houby

Jak uvařit krkonošské kyselo, polévku s nezaměnitelnou chutí? Potřebujeme chlebový kvásek a sušené houby Zdroj: Akademie kvality

Jak uvařit krkonošské kyselo, polévku s nezaměnitelnou chutí? Potřebujeme chlebový kvásek a sušené houby Zdroj: Akademie kvality
Na přípravu krkonošského kysela potřebujeme suroviny, které byly i na drsných horách celoročně dobře dostupné. Kyselo dobře chutná, ale také nadlouho zasytí, a to byl důvod, proč se v chudých horských a podhorských oblastech vařilo.
Moje babička z Podkrkonoší dělala kyselo z vlastního žitného kvásku pravidelně jednou za dva týdny. Děda ho miloval a tvrdil, že nejlepší je až třetí den, když v něm stojí lžíce – tuhne totiž jak rosol. A ke kyselu ještě přikusoval chleba. Jako dítě jsem kyselo ráda neměla, vyjídala jsem jen kousky vajíček a brambor, což oba prarodiče nelibě nesli a říkali, že jsem frfňa. Babiččinu báječnému kyselu jsem přišla na chuť až později a dnes na něj nedám dopustit. Připravuji ho stále stejně podle jejího receptu, i když mám pocit, že tak dobré jako ona prostě nesvedu, ať se snažím sebevíc.

Kyselo: na základní polévku je nutný chlebový kvásek, který mívali v každé chalupě svůj vlastní a starali se o něj jako o oko v hlavě, protože byl nezbytný pro pečení chleba Zdroj: istock.com

Kyselo: na základní polévku je nutný chlebový kvásek, který mívali v každé chalupě svůj vlastní a starali se o něj jako o oko v hlavě, protože byl nezbytný pro pečení chleba Zdroj: istock.com
Chlebový kvásek
Na základní polévku je nutný chlebový kvásek, který mívali v každé chalupě svůj vlastní a starali se o něj jako o oko v hlavě, protože byl nezbytný pro pečení chleba. Dnes není problém chlebový kvásek koupit nebo si ho můžeme připravit doma podle našeho návodu. Velká popularita pečení domácího chleba tak kyselu hodně nahrává!
Sušené houby
Do kysela potřebujeme taky sušené houby, které kdysi v horských chalupách nahrazovaly maso. Kde nebylo maso, tam se od jara do podzimu chodilo na houby, kterých byly plné lesy. Přebytky hub se sušily do zásoby na zimu, kdy se pak používaly do různých jídel jako třeba bramboračky nebo hubníku či houbovníku.

Do kysela potřebujeme sušené houby, které kdysi v horských chalupách nahrazovaly maso. Kde nebylo maso, tam se od jara do podzimu chodilo na houby, kterých byly plné lesy. Zdroj: istock.com

Do kysela potřebujeme sušené houby, které kdysi v horských chalupách nahrazovaly maso. Kde nebylo maso, tam se od jara do podzimu chodilo na houby, kterých byly plné lesy. Zdroj: istock.com
Cibule, vejce, brambory…
Do kysela patří také cibule, vejce, kousek másla nebo sádla a brambory. A na dochucení sůl a kmín, toť vše. Když byly po ruce čerstvé byliny – pažitka nebo kopr, přidávaly se na osvěžení. Jako všechna regionální jídla i kyselo má spoustu variant, ale základní suroviny jsou stejné.
Babiččino kyselo recept
Ingredience
- 250 g žitného chlebového kvásku
- dvě hrsti směsi sušených hub
- kmín
- sůl
- 1 lžíce sádla nebo másla
- 1 střední cibule
- 3 až 4 vejce
- 500 g brambor
Příprava
Kvásek přes noc namočíme do asi půl litru studené vody. Večer také namočíme sušené houby s ½ lžičky kmínu do asi půl litru vody. Druhý den uvaříme brambory ve slupce ve slané vodě s kmínem.
V hrnci povaříme asi 5 minut namočené houby s kmínem, osolíme a přidáme zhruba 1 l vody, pomalu vlijeme rozkvedlaný kvásek přes síto, aby se nevytvořily hrudky.
Vařečkou nebo metličkou stále rozmícháváme, aby se kyselo nepřipálilo, což dělá rádo, stačí jen chvilka nepozornosti. Pomalu vaříme asi 10 minut.
Je-li polévka příliš hustá, přidáme trochu vody. Ochutnáme a případně ještě přisolíme, ale nebývá to nutné.

Kyselo: v hrnci povaříme asi 5 minut namočené houby s kmínem, osolíme a přidáme zhruba 1 l vody, pomalu vlijeme rozkvedlaný kvásek přes síto, aby se nevytvořily hrudky Zdroj: archiv Akademie kvality

Kyselo: v hrnci povaříme asi 5 minut namočené houby s kmínem, osolíme a přidáme zhruba 1 l vody, pomalu vlijeme rozkvedlaný kvásek přes síto, aby se nevytvořily hrudky Zdroj: archiv Akademie kvality
Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno a na másle nebo sádle osmažíme dozlatova. Přidáme rozkvedlaná vejce a uděláme řídká míchaná vajíčka. Nesmí být vysušená, spíše polosyrová, protože v horké polévce ještě dojdou. Hned je přidáme do kysela a promícháme.
Uvařené brambory scedíme a buď oloupeme a nakrájíme a dáme do hrnce s polévkou, nebo podáváme zvlášť, ať si každý oloupe a dá do kysela sám.

Kyselo: uvařené brambory scedíme a buď oloupeme a nakrájíme a dáme do hrnce s polévkou, nebo podáváme zvlášť, ať si každý oloupe a dá do kysela sám Zdroj: archiv Akademie kvality

Kyselo: uvařené brambory scedíme a buď oloupeme a nakrájíme a dáme do hrnce s polévkou, nebo podáváme zvlášť, ať si každý oloupe a dá do kysela sám Zdroj: archiv Akademie kvality
Krkonošské kyselo se smetanou
Ingredience
- Ingredience
- 200 g chlebového kvásku
- 600 ml vody
- hrst sušených hub
- 500 g brambor
- 50 g másla
- 1 cibule
- 100 ml smetany
- 4 vejce
- kmín
- sůl
- pepř
- pažitka
Příprava
Chlebový kvásek namočíme do studené vody, promícháme a necháme alespoň hodinu odstát. Uvaříme brambory ve slupce, necháme je vystydnout a poté je nakrájíme na kousky.
Ke kvásku přidáme sůl, kmín a houby a vše vaříme, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Do směsi přilijeme 600 ml vody.

Kyselo: Vejce připravíme míchaná, lehce syrová. Poté vejce vmícháme do kysela. Zdroj: archiv Akademie kvality

Kyselo: Vejce připravíme míchaná, lehce syrová. Poté vejce vmícháme do kysela. Zdroj: archiv Akademie kvality
Nakrájíme cibulku, osmažíme ji dozlatova a přidáme vejce. Vejce připravíme míchaná, lehce syrová. Poté vejce vmícháme do kysela. Nakonec zjemníme smetanou.
Přidáme brambory, na talíři polévku posypeme čerstvou pažitkou a čerstvě mletým pepřem.