reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Pepř černý, zelený, bílý a červený je univerzální koření i nevšední lék

Lenka Valjentová , Vydáno: 30.10.2020
Pepř je nejznámější a nejrozšířenější koření, používal se už ve starověku a v Evropě byl tak vzácný, že se používal jako platidlo. V kuchyni má pepř celý nebo drcený či mletý univerzální použití, může se jím ochucovat maso, omáčky, polévky či zelenina, své místo má i při přípravě sladkostí, tak třeba nesmí chybět v perníku. Nejznámější a nejvoňavější je černý pepř, zelený je nejlahodnější, bílý nejostřejší a červený pepř je nejvýraznější. Pepř, především černý, je ostatně jako mnohá exotická koření také léčivý, v mírných dávkách stimuluje trávení, pomáhá při kašli a rýmě nebo sexuální nechuti. Při prvních náznacích nachlazení můžete vyzkoušet pepřový čaj a na žaludeční problémy pepřový med.

reklama

Pepř černý, zelený, bílý a červený jsou plody jedné rostliny, exotického pepřovníku černého (Piper nigrum). Každý druh jen sklizený v jiném stadiu zralosti a také jinak upravený. Zelený pepř se sbírá nejdříve, pak černý, červený a bílý.

Pepřovník černý roste jako křovitá liána, v tropech dorůstající až 12 m. výhony vytvářejí kořínky, kterými se přichytávají na okolní dřeviny podobně jako břečtan. Po dosažení 3–4 let vykvétají klásky krémových květů, ze kterých se později vytvářejí plody – bobule, které jsou nejprve zelené, později červené.

Objevte všechny barvy pepře: pepř černý, zelený, bílý a červený jsou plody jedné rostliny, exotického pepřovníku černého (Piper nigrum)
Autor: istock.com Objevte všechny barvy pepře: pepř černý, zelený, bílý a červený jsou plody jedné rostliny, exotického pepřovníku černého (Piper nigrum)

Černý pepř je nejvoňavější

Pepř černý se získává sklizní nedozrálých bobulí a prochází procesem fermentace a sušení, což způsobuje zčernání povrchu pepře. Doba sušení může být až 10 dní.

Černý pepř je o něco méně ostrý než bílý, ale mnohem aromatičtější. Zvlášť voňavý je čerstvě umletý. Na trhu se vyskytuje celý, drcený, mletý, často bývá v kořenicích směsích. Může se použít snad do všech pokrmů včetně perníků (je součástí perníkového koření). Na dochucení se používá čerstvě umletý pepř, protože tak vynikne jeho chuť i příjemné aroma.

Objevte všechny barvy pepře: černý pepř je nejznámější a nejaromatičtější ze všech druhů
Autor: istock.com Objevte všechny barvy pepře: černý pepř je nejznámější a nejaromatičtější ze všech druhů

Zelený pepř je nejlahodnější

Pepř zelený se sbírá nezralý (jako pepř černý), dříve než začnou bobule červenat. Plody se ihned a rychle suší teplým vzduchem nebo se nakládají do slaného či octového nálevu.

Zelený pepř je ze všech pepřů chuťově je nejlahodnější a nejjemnější. Používá se do vývarů, smetanových omáček, drcený na minutky, saláty, do luštěnin, k cuketám, lilkům, skvěle také doplňuje zvěřinu a paštiky.

Objevte všechny barvy pepře: zelený pepř je nejlahodnější a nejjemnější ze všech druhů
Autor: istock.com Objevte všechny barvy pepře: zelený pepř je nejlahodnější a nejjemnější ze všech druhů

Bílý pepř je nejostřejší

Pepř bílý se sklízí v momentě, když jsou bobule zcela zralé, kdy se vnější červená dužnatá slupka snadno odděluje od bílého středu. Zralé bobule se namočí, aby se slupka lépe odstranila, a následně se pomalu suší. Jeho konečná barva je bílo až žlutošedá.

Pepř bílý má ostrou a výraznou pepřovou chuť ostřejší, vůni jemnou. Prodává se celý, mletý nebo drcený. Pro svou barvu i silnou chuť se užívá k drůbežímu masu a rybám, do salátů, omáček, majonéz či dipů. Bílý pepř drcený je výborný na přípravu steaků.

Objevte všechny barvy pepře: bílý pepř je nejostřejší ze všech druhů
Autor: istock.com Objevte všechny barvy pepře: bílý pepř je nejostřejší ze všech druhů

Červený pepř je nejvýraznější

Pepř červený je zralý plod pepřovníku, který se jen usuší, Slupka je červená, křehká, s náznakem sladkosti. Často se zaměňuje s pepřem růžovým (nebo taky brazilským či peruánským), který není pravým pepřem, ale jsou to zralé bobule jihoamerického stromu Schinus terebinthifolius. Vůní a velikostí se pepři podobá, chuť je nasládlá a aromaticky kořenitá.

Pepř červený je chuťově výrazný, mírně aromatický a ozvláštní každý pokrm. Výborně doplňuje chuť hovězího a vepřového masa, paštik, uzenin i darů moře. Používá se i do sladkých jídel.

Objevte všechny barvy pepře: růžový pepř je často zaměňovaný s červeným, není to ale pravý pepř, jsou to zralé bobule jihoamerického stromu Schinus terebinthifolius
Autor: istock.com Objevte všechny barvy pepře: růžový pepř je často zaměňovaný s červeným, není to ale pravý pepř, jsou to zralé bobule jihoamerického stromu Schinus terebinthifolius

6 tipů, jak zacházet s pepřem

  1. Na dochucení pokrmů používáme vždy čerstvě umletý pepř, neboť jen tak vynikne nejen typická pepřová chuť, ale také aroma.
  2. Téměř všestranný je jemný a křehký zelený pepř. Chuťovým zážitkem jsou jahody se zeleným pepřem a šlehačkou.
  3. Bílý pepř se hodí spíše na světlé pokrmy, oproti tomu černý na tmavé pokrmy.
  4. Celá pepřová zrna vaříme společně s pokrmem (vývary, omáčky). Mletým pepřem je vhodné dochutit až hotový pokrm před podáváním.
  5. Kupujeme celý pepř a meleme či drtíme ho až těsně před přidáváním do jídla anebo při ochucování již uvařeného pokrmu během stolování. Tak se totiž uchovají všechny účinné látky, především jedinečná vůně pepře.
  6. Pepř máme v dobře těsnících nádobkách na tmavém místě, aby si uchoval barvu a vůni. Při správném skladování si pepř uchová své aroma až tři roky.

Více o bylinách a koření najdete v našem speciálu

Jak pepř pomáhá zdraví

Pepř obsahuje éterický olej, díky němuž má svou jedinečnou vůni, a alkaloid piperin, který je zodpovědný za typickou štiplavost pepře. Dále bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, mangan, sodík a  vitaminy A, B, C, E a K.

Pepř podporuje správné trávení, stimuluje spalování tuků a podporuje hubnutí. Urychluje proces látkové výměny a zlepšuje vstřebávání živin. Přirozeně posiluje imunitu, a protože podporuje činnost jater, pomáhá tělu s detoxikací. Má dezinfekční a antibakteriální účinky. Významně může pomoci při chorobách z nachlazení, především při kašli a rýmě. Pepř totiž prohřívá tělo a jak prokrvuje sliznice, snadněji se uvolňuje rýma a zlepšuje se odkašlávání. Mírně zvyšuje krevní tlak, podporuje prokrvení končetin a ulevuje od bolesti. Od nepaměti se pepř považuje za účinné přírodní afrodiziakum.

Objevte všechny barvy pepře: pepř podporuje správné trávení, stimuluje spalování tuků a podporuje hubnutí
Autor: istock.com Objevte všechny barvy pepře: pepř podporuje správné trávení, stimuluje spalování tuků a podporuje hubnutí

Pepřový čaj proti chřipce a nachlazení

Ingredience

  • 12–14 zrnek černého pepře
  • 500 ml vody
  • 1–2 lžičky medu

Postup

Pepř ve vodě vaříme 25–30 minut, sejmeme, necháme asi 10 minut stát, pak scedíme a přidáme med.

Použití

Čaj pijeme jednou denně při problémech s trávením nebo při prvních náznacích chřipky a nachlazení. Bez medu poslouží jako skvělý detox (týdenní očistná kúra) a pomáhá také při onemocnění zubů a dásní jako kloktadlo nebo obklad (několikrát denně podle potřeby).

Pepřový čaj pomáhá proti chřipce a nachlazení
Autor: istock.com Pepřový čaj pomáhá proti chřipce a nachlazení

Pepřový med na žaludeční problémy

Ingredience

Postup

Pepř pečlivě promícháme s medem.

Použití

Užívá se ráno asi půl hodiny před snídaní. Můžeme přidat do vody nebo vlažného čaje. Bolesti žaludku a další nepříjemnosti by měly rychle odeznít.

Med v horkém čaji nemá žádné léčivé účinky? Vyvracíme 3 největší mýty o medu

Kdy dát med do čaje, aby neztratil léčivé účinky aneb 3 největší medové mýty

Pepř: nejznámější a nejčastější používané koření na světě

Vypěstujte si vlastní pepř! Návod, jak vám v květináči vyrostou kuličky červeného, zeleného i černého pepře

Pepř ve službách magie

Černý pepř patřil díky svým afrodiziakálním účinkům k základním surovinám nejrůznějších nápojů a škapulířů na přivolání lásky a sexuální touhy, ale taky sloužil k vytváření kouzel na ochranu domova. Tradovalo se, že když se pepř smíchaný se solí nasypal po obvodu domu či celého hospodářství, dokázal ochránit dům a jeho obyvatele před zlem, nemocemi, neštěstím a živelnými pohromami.

O koření a bylinách by vás mohlo ještě zajímat:

Jak udělat perníkové koření

Udělejte si domácí perníkové koření. Hlavní roli hrají skořice, hřebíček, fenykl, badyán či zázvor

Tajemství vánočního koření: Muškátový ořech není ořech a muškátový květ není květ

Muškátový ořech a muškátový květ jsou mocná koření: Bojují s mastnou pletí i stresem

Skořice: 10 důvodů, proč tohle vánoční koření užívat i jako lék

Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék

Pěstujeme kmín.

Jak si vypěstovat kmín? Zasejte ho už v březnu

Majoránka: Tradiční koření povzbudí trávení, zmírní kašel a zlepší náladu

Jak pěstovat majoránku, aromatické koření, které povzbuzuje trávení a zlepšuje náladu

Fenyklová semena jsou koření i lék

Fenyklová semínka léčí bolesti břicha a ochutí škvarkovou pomazánku i sušenky

TYMIÁN

TYMIÁN: Jak vypěstovat koření, ze kterého si připravíte mast na klouby i domácí chleba

Staročeská dobromysl (oregano) posiluje nervy a zlepšuje náladu

Dobromysl (oregano) posiluje nervy a rozveselí mysl. Připravte si koupel, čaj i med

reklama

Článek je zařazen v: pepř , barevný pepř , bílý pepř , černý pepř , zelený pepř , červený pepř , růžový pepř , pepřovník černý (Piper nigrum) , pepřový čaj , pepřový med

reklama

Přečtěte si také