Štiplavý pepř je univerzální koření. A taky nevšední lék proti kašli a nadýmání
Pepř je nejznámější a nejrozšířenější koření. V kuchyni má pepř celý nebo drcený či mletý univerzální použití, může se jím ochucovat maso, omáčky, polévky či zelenina, své místo má i při přípravě sladkostí, tak třeba nesmí chybět v perníku. A v neposlední řadě je pepř v malém množství přírodní lék například proti kašli nebo nadýmání. Kolik je druhů pepře a jak s ním zacházet?
Pepř je nejznámější a nejrozšířenější koření, používal se už ve starověku a v Evropě byl tak vzácný, že se používal jako platidlo. Jaké jsou druhy pepře? Zelený, černý, bílý a červený jsou plody jedné rostliny, exotického pepřovníku černého (Piper nigrum). Každý druh jen sklizený v jiném stadiu zralosti a také jinak upravený. Zelený pepř se sbírá nejdříve, pak černý, červený a bílý.
Pepřovník černý roste jako křovitá liána, v tropech dorůstající až 12 metrů, výhony vytvářejí kořínky, kterými se přichytávají na okolní dřeviny podobně jako břečtan. Po dosažení 3–4 let vykvétají klásky krémových květů, ze kterých se později vytvářejí plody – bobule, které jsou nejprve zelené, později červené.
Černý pepř je nejvoňavější
Pepř černý se získává sklizní nedozrálých bobulí a prochází procesem fermentace a sušení, což způsobuje zčernání povrchu pepře. Doba sušení může být až 10 dní.
- Černý pepř je o něco méně ostrý než bílý, ale mnohem aromatičtější. Zvlášť voňavý je čerstvě umletý. Na trhu se vyskytuje celý, drcený, mletý, často bývá v kořenicích směsích. Může se použít snad do všech pokrmů včetně sladkých perníků (je součástí perníkového koření). Na dochucení se používá čerstvě umletý pepř, protože tak vynikne jeho chuť i příjemné aroma.
Zelený pepř je nejlahodnější
Pepř zelený se sbírá nezralý (jako pepř černý), dříve než začnou bobule červenat. Plody se ihned a rychle suší teplým vzduchem nebo se nakládají do slaného či octového nálevu.
- Zelený pepř je ze všech pepřů chuťově je nejlahodnější a nejjemnější. Používá se do vývarů, smetanových omáček, drcený na minutky, saláty, do luštěnin, k cuketám, lilkům, skvěle také doplňuje zvěřinu a paštiky.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nové koření patří do perníku i svíčkové. Taky pomáhá léčit bolavé klouby, kašel či nadýmání
Bílý pepř je nejostřejší
Pepř bílý se sklízí v momentě, když jsou bobule zcela zralé, kdy se vnější červená dužnatá slupka snadno odděluje od bílého středu. Zralé bobule se namočí, aby se slupka lépe odstranila, a následně se pomalu suší. Jeho konečná barva je bílo až žlutošedá.
- Pepř bílý má ostrou a výraznou pepřovou chuť a jemnou vůni. Prodává se celý, mletý nebo drcený. Pro svou barvu i silnou chuť se užívá k drůbežímu masu a rybám, do salátů, omáček, majonéz či dipů. Bílý pepř drcený je výborný na přípravu steaků.
Červený pepř je nejvýraznější
Pepř červený je zralý plod pepřovníku, který se jen usuší. Slupka je červená, křehká, s náznakem sladkosti. Často se zaměňuje s pepřem růžovým (nebo taky brazilským či peruánským), který není pravým pepřem, ale jsou to zralé bobule jihoamerického stromu Schinus terebinthifolius. Vůní a velikostí se pepři podobá, chuť je nasládlá a aromaticky kořenitá.
- Pepř červený je chuťově výrazný, mírně aromatický a ozvláštní každý pokrm. Výborně doplňuje chuť hovězího a vepřového masa, paštik, uzenin i darů moře. Používá se i do sladkých jídel.
Jak zacházet s pepřem
- Na dochucení pokrmů používáme vždy čerstvě umletý pepř, neboť jen tak vynikne nejen typická pepřová chuť, ale také aroma.
- Téměř všestranný je jemný a křehký zelený pepř. Chuťovým zážitkem jsou jahody se zeleným pepřem a šlehačkou.
- Bílý pepř se hodí spíše na světlé pokrmy, oproti tomu černý na tmavé pokrmy.
- Celá pepřová zrna vaříme společně s pokrmem (vývary, omáčky). Mletým pepřem je vhodné dochutit až hotový pokrm před podáváním.
- Kupujeme celý pepř a meleme či drtíme ho až těsně před přidáváním do jídla anebo při ochucování již uvařeného pokrmu během stolování. Tak se totiž uchovají všechny účinné látky, především jedinečná vůně pepře.
- Pepř skladujeme v dobře těsnících nádobkách na tmavém místě, aby si uchoval barvu a vůni. Při správném skladování si pepř uchová své aroma až tři roky.
PŘEČTĚTE SI TAKY: Badyán pomůže při kašli i nadýmání. Nejkrásnější koření tak oceníme nejen na Vánoce
Na co je dobrý pepř
Pepř obsahuje éterický olej, díky němuž má svou jedinečnou vůni, a alkaloid piperin, který je zodpovědný za typickou štiplavost pepře.
„Pepř v malém množství má dezinfekční a antibakteriální účinky. Zejména podporuje správné trávení, posiluje žaludek a stimuluje činnost žaludeční sliznice, odstraňuje nadýmání, stimuluje spalování tuků a podporuje hubnutí. Urychluje proces látkové výměny a zlepšuje vstřebávání živin. Přirozeně posiluje celkovou imunitu, a protože podporuje činnost jater, pomáhá tělu s detoxikací – dokonce působí jako protilátka při otravách rybami,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
Mírně zvyšuje krevní tlak, podporuje prokrvení končetin a ulevuje od bolesti. Od nepaměti se pepř považuje za afrodiziakum. „Významně může pomoci taky při chřipce a chorobách z nachlazení, především při kašli a rýmě. Pepř totiž prohřívá tělo a jak prokrvuje sliznice, snadněji se uvolňuje rýma a zlepšuje se odkašlávání,“ dodává bylinkář.
Pepř obsahuje éterický olej, díky němuž má svou jedinečnou vůni, a alkaloid piperin, který je zodpovědný za typickou štiplavost pepře. Zdroj: iStock
Pepřový čaj
Ingredience
- 12–14 zrnek černého pepře
- 500 ml vody
- med podle chuti
Postup
Pepř ve vodě vaříme 25–30 minut, sejmeme, necháme asi 10 minut stát, pak scedíme. Osladíme medem.
Užívání
„Čaj z pepře doporučuji pít jednou denně při problémech s trávením nebo při prvních náznacích chřipky a nachlazení. Bez medu poslouží jako skvělý detox,“ radí bylinkář.
Pepř magický
„Černý pepř patřil kdysi díky svým afrodiziakálním účinkům k základním surovinám nejrůznějších nápojů a škapulířů na přivolání lásky a sexuální touhy, ale taky sloužil k vytváření kouzel na ochranu domova,“ uvádí Martin Kolár. Tradovalo se, že když se pepř smíchaný se solí nasypal po obvodu domu či celého hospodářství, dokázal ochránit dům a jeho obyvatele před zlem, nemocemi, neštěstím a živelnými pohromami.
Zdroje: cs.wikipedia.org, coopclub.cz, fresh.iprima.cz, bylinkář Martin Kolár