návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Upečte si chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého pečiva

Aktualizováno: 17.08.2021
Jak se peče chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého chleba
Autor: pixabay.com Jak se peče chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého chleba
Lidé pekli doma vlastní chléb tisíce let, tak proč to nezkusit taky, co vy na to? Upéct voňavý a křupavý chléb není až tak složité a přinejmenším máte jistotu, že víte, co jíte. I když nepředpokládáme, že se domácí chleba nesní hned čerstvý, přesto pro vás máme tipy na dobroty, které ze ztvrdlého nebo zmraženého chleba můžete hravě připravit. Upečte si domácí hrnkový, kváskový nebo toustový chléb podle našich receptů.

reklama

Domácí hrnkový chleba

Ingredience

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžičky kmínu
Jak se peče chleba: do těsta můžete přidat kromě kmínu třeba slunečnicová, sezamová, konopná semínka, nasekané čerstvé bylinky
Autor: archiv Receptyschuti Jak se peče chleba: do těsta můžete přidat kromě kmínu třeba slunečnicová, sezamová, konopná semínka, nasekané čerstvé bylinky

Postup

Mouku smíchejte s kmínem, solí a droždím. Přidejte vodu a promíchejte. Mísu s relativně tekutým těstem zakryjte utěrkou a nechte před noc kynout – nejméně 5 hodin, optimálně 9 hodin. Troubu předehřejte na 230–240 °C a dejte do ní nahřát nejlépe skleněnou formu s poklicí. Musí být opravdu rozehřátá, aby se k ní chléb nepřipekl. Těsto vlijte do řádně vyhřáté formy, přiklopte a pečte 30 minut. Pak poklici sundejte a pečte dalších 10–15 minut kvůli kůrce.

Jak se peče chleba: recept ba skvělý hrnkový chléb
Autor: archiv Receptyschuti Jak se peče chleba: recept ba skvělý hrnkový chléb

3 tipy na pečení hrnkového chleba

  1. Poměr mouky a vody je u tohoto receptu na chleba vždy 2 : 1. 
  2. Tenhle chleba můžete péct i z jakékoli druhu mouky (špaldové, žitné, ovesné, celozrnné apod.).
  3. Do těsta můžete přidat kromě kmínu třeba slunečnicová, sezamová, konopná semínka, nasekané čerstvé bylinky či smaženou jarní cibulku nebo restovaný česnek.
Recept na domácí rohlíky

Domácí rohlíky: Voňavé, na povrchu křupavé a uvnitř nadýchané

Průvodce pečivem: Víte o něm vše, co je potřeba?

Průvodce pečivem: Víte o něm vše, co potřebujete?

Domácí toustový chléb

Ingredience

  • 750 g hladké mouky Babiččina volba
  • 550 ml vlažného mléka
  • 7 g sušeného droždí
  • 13 g soli
  • 25 g cukru
  • 55 g rozpuštěného zchladlého másla + máslo na vymazání formy
  • 1 vejce
Jak se peče chleba: recept na toustový chléb
Autor: archiv Babiččina volba Jak se peče chleba: recept na toustový chléb

Postup

Do mléka vmíchejte droždí, cukr a 2 lžíce mouky. Nechte asi 10 minut odstát. Přidejte zbylé ingredience a vypracujte kompaktní těsto. Hněťte přibližně 15 minut (nejlépe to jde pomocí robota) a pak těsto přendejte do čisté nádoby. Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout asi 60 minut. Vyklopte na pomoučený vál. Rozdělte těsto na dvě stejně velké části. Každou část roztáhněte do délky obdélníkové formy a pevně zaviňte. Obě srolované části vložte do máslem vymazané formy těsně vedle sebe a nechte na teplém místě ještě 15–20 minut kynout. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova zhruba 50 minut.

Zdravý jarní jídelníček: Domácí kořenový chleba a pomazánky s bylinkami

Domácí kořenový chleba a jarní pomazánky s bylinkami

Jak doma založit chlebový kvásek a jak se o něj správně starat

Jak doma založit chlebový kvásek a jak se o něj správně starat

Domácí kváskový chléb

Ingredience

  • 400 g pšeničné mouky
  • 300 g žitné mouky
  • 300 g chlebového kvásku
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky soli
  • asi 500 ml vody
Upečte si chleba doma. Kam s ním, když ho nesníte hned?
Autor: istock.com Upečte si chleba doma. Kam s ním, když ho nesníte hned?

Příprava

Do chlebového kvásku vmícháme obě mouky, kmín a sůl, vodu přidáváme postupně podle potřeby. Důkladně promícháme a pak na vále prohněteme. Těsto musí být husté a hladké. Přendáme do mísy vysypané moukou a zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme kynout přibližně 3 hodiny, jednou nebo dvakrát těsto během kynutí prohněteme. Z vykynutého chleba vytvarujeme pecen chleba , dáme plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 240 až 250 °C. Pečeme asi 20 minut, poté snížíme teplotu na 230 °C a pečeme dalších zhruba 30 minut. Chléb můžeme nechat dojít ještě i po vypnutí trouby. Chleba krájíme až po vychladnutí.

Krkonošské kyselo se smetanou: jako všechna regionální jídla, i kyselo má spoustu variant,

Jak uvařit krkonošské kyselo, polévku s nezaměnitelnou chutí a vůní? Potřebujeme chlebový kvásek a sušené houby

Založte vlastní žitný kvásek a upečte kváskový chléb

Založte vlastní žitný kvásek a upečte kváskový chléb! Provedeme vás tím krok za krokem

5 receptů na úžasné dobroty ze starého chleba

Pokud je jasné, že chleba už nesníte, nakrájejte ho na kostičky a dejte zamrazit či usušit. Pak můžete rychle připravit například krutony do česnekové, hrachové či dýňové polévky nebo do salátu a další dobroty.

  1. Polévka: Na rozehřátém tuku (máslo, sádlo, olej) orestujte dozlatova cibulku, zalijte vodou či vývarem, přidejte kostky chleba a pomalu vařte, dokud se chleba nerozvaří. Pak můžete tyčákem rozmixovat, ale ani nemusíte. Je-li potřeba, dolijte tekutinu. Nakonec přidejte podle chuti lisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř.
  2. Chipsy: Starší chleba rozkrájejte na slabé plátky a promíchejte v míse ve směsi oleje, prolisovaného česneku, mleté červené papriky, pepře a soli (nebo podle vlastní fantazie). Pak dejte zapéct do trouby.
  3. Placky: Chléb namočte do vody či vývaru, nechte nasáknout a přebytečnou tekutinu sceďte. Přidejte koření (sůl, pepř, majoránka), česnek a vejce. Do placek využijte zbytky z lednice – uzeniny, tvrdý sýr, vhodnou zeleninu. Nadrobno vše nakrájejte a vmíchejte do hmoty. Vytvořte placičky a osmažte je na pánvi na oleji nebo upečte v troubě.
  4. Bramboráky: Kostky chleba namočte ve vlažném mléce nebo vodě, přidejte česnek, majoránku, sůl, pepř, vejce a 1 nastrouhaný brambor. Mělo by vzniknout hustší těsto jako na bramboráky. Placky usmažte na rozehřátém tuku.
  5. Dalamánky: Kostky chleba z asi 5 krajíců zalijte sklenici vlažné vody, nechte nasáknout a slijte. Namočené chlebové kostky rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte 3,5 hrnku hladké mouky, 2 lžičky soli, ¾ kostky droždí, špetku cukru a 1 lžičku kmínu. Vypracujte nelepivé těsto, překryjte utěrkou a nechte zhruba 60 minut na teplém místě kynout. Z vykynutého těsta vykrajujte lžící bochánky, které rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Povrch dalamánků potřete vodou a posypejte kmínem a hrubozrnnou solí. Nahoře bochánky nastřihněte. Dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 30 minut.

Mohlo by vás taky zajímat:

Osvědčené tipy, jak zabránit plýtvání jídlem a ušetřit

Neplýtvat jídlem dokážete díky chytrým tipům. Ušetříte 1 700 korun měsíčně

Není mouka jako mouka

Není mouka jako mouka. Dnes jsou moderní celozrnné a přirozeně bezlepkové

Obložené chlebíčky: Jaké byly oblíbené za socialismu a jaké nám nejvíc chutnají dnes

Obložené chlebíčky. Jaké byly oblíbené za socialismu a které nám nejvíc chutnají dnes

Majoránka: Tradiční koření povzbudí trávení, zmírní kašel a zlepší náladu

Jak pěstovat majoránku, aromatické koření, které povzbuzuje trávení a zlepšuje náladu

Pepř: nejznámější a nejčastější používané koření na světě

Vypěstujte si vlastní pepř! Návod, jak vám v květináči vyrostou kuličky červeného, zeleného i černého pepře

Pěstujeme kmín.

Jak si vypěstovat kmín? Zasejte ho už v březnu

Kvalitní chleba má křupavou kůrku a uvnitř je měkký a vláčný

Chleba: 5 zajímavostí, které o něm možná nevíte

Poctivý chleba od dobrého pekaře je lahůdka

Vše, co potřebujete vědět o chlebu aneb Desatero kvalitního chleba

 

Články o koronaviru najdete ve speciálu:

reklama

Článek je zařazen v: domácí chleba , recepty na pečení chleba , hrnkový chleba , domácí toastový chléb recept , recepty ze starého chleba , co s tvrdým chlebem , jak upéct chleba

reklama

Přečtěte si také