Tradiční polévky z kysaného zelí a brambor: Valašská kyselica a slovenská kapustnica
Polévky jsou skvělým způsobem, jak se v sychravém počasí zahřát a nabít energií. Některé jsou tak syté a výživné, že úplně stačí jako hlavní jídlo. To přesně je případ valašské kyselice a slovenské kapustnice, jejichž základem je kysané zelí a brambory. Chtěli byste obě polévky ochutnat? Tak zkuste naše recepty!
Polévky z kysaného zelí a brambor jsou oblíbené především ve střední Evropě. K nejoblíbenějším patří kromě české zelňačky především valašská kyselica a slovenská kapustnica. Základem obou hutných polévek je to, co bylo v každé chalupě prakticky pořád: kysané zelí a brambory.
NENECHTE SI UJÍT: Kysané zelí je vitaminová bomba. Skvěle chutná a navíc má pozitivní vliv na zdraví
Kysané zelí
V době, kdy zmrazování potravin ještě neexistovalo, bylo domácí kysané zelí fakticky jedním z mála způsobů příjmu vitaminů v zimě. Kysané zelí obsahuje velké množství vitaminů C a B. „Vitamin B9 (kyselina listová) podporuje krvetvorbu, imunitu, psychickou pohodu, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, je nezbytný pro budoucí maminky a lidi, kteří jsou vystaveni dlouhodobému stresu. Vitamin B12 se účastní na tvorbě červených krvinek, zlepšuje funkci nervového systému. Vitamin B6 je důležitý pro imunitu, zmírňuje únavu, urychluje regeneraci organismu, působí pozitivně na psychiku při tělesné zátěži i depresivních stavech,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár.
- Během kysání se v zelí přirozeně vytváří kyselina mléčná, která násobí obsah vitaminu C. Zhruba 200 g kysaného zelí pokryje celou denní potřebu céčka.
Brambory
Brambory nás nadlouho zasytí a dodají spoustu živin. Jsou bohaté na minerály (draslík, hořčík, vápník, železo), vitaminy (C a skupiny B), bílkoviny a polysacharidy. Jsou důležité pro celkovou obranyschopnost, působí proti bakteriím a virům, posilují cévní systém, ulevují při problémech se žaludečními vředy. Brambory mají i díky obsažené vláknině jeden z nejvyšších indexů sytosti, tedy míru schopnosti potravin snížit hlad.
INSPIRUJTE SE: Jak si vypěstovat vlastní brambory
Polévka z Valašska
Kyselica byla po staletí sytou a výživnou polévkou valašských horalů. Jejím základem jsou kysané zelí a brambory. A na přilepšenou se do polévky přidával domácí špek nebo klobáska. Zahušťovala se chlebovým kváskem nebo nastrouhaným bramborem, později jíškou z hladké mouky a zjemňovala smetanou. Mletá paprika se do ní přidávat může, ale nemusí.
Kyselica byla po staletí sytou a výživnou polévkou valašských horalů. Jejím základem jsou kysané zelí a brambory. Zdroj: Pražské řeznictví
Kyselica byla po staletí sytou a výživnou polévkou valašských horalů. Jejím základem jsou kysané zelí a brambory. Zdroj: Pražské řeznictví
Valašská kyselica recept
Ingredience
- 3 větší brambory
- 100 g slaniny
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- 1 lžíce másla nebo sádla
- 400 g kysaného zelí
- 1 klobása
- 50 ml mléka
- 250 g zakysané smetany
- 3 bobkové listy
- sůl
- mletý černý pepř
- 3 kuličky nového koření
- 1 lžička kmínu
Postup
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, zalijte osolenou vodou a dejte vařit. V druhém hrnci poduste kysané zelí i s nálevem a hrnkem vody a kořením. Jakmile jsou brambory téměř měkké, přilijte je i s vodou k zelí.
- Na másle nebo sádle orestujte na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu. V mléce rozkvedlejte mouku a přilijte do polévky a důkladně rozmíchejte.
- Přidejte slaninu s klobásou a vařte ještě zhruba 15 minut. Sejměte, dochuťte zakysanou smetanou a solí a pepřem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tradiční krkonošské kyselo. Na vydatnou polévku s pikantní chutí potřebujete kvásek a houby
Polévka ze Slovenska
Název kapustnica může být pro nás matoucí, ale dělá se také z kysaného zelí, a nikoliv z kapusty (zelí je slovensky kapusta). Postní kapustnica neobsahuje maso, je zahušťovaná třeba haluškami nebo nastrouhaným bramborem. Sváteční kapustnica se vaří na konci kalendářního roku a maso už v ní být může, nejčastěji se do ní přidává uzené nebo dobrá klobása.
- Největší rozdíl mezi kyselicou a kapustnicou jsou sušené houby: bez nich by byla slovenská polévka nemyslitelná.
Sváteční kapustnica se vaří na konci kalendářního roku a maso už v ní být může, nejčastěji se do ní přidává uzené nebo dobrá klobáska. Zdroj: Pražské řeznictví
Sváteční kapustnica se vaří na konci kalendářního roku a maso už v ní být může, nejčastěji se do ní přidává uzené nebo dobrá klobáska. Zdroj: Pražské řeznictví
Slovenská kapustnica recept
Ingredience
- 1,5 kg uzených žeber
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 1 lžíce vepřového sádla
- 1 cibule
- 100 g slaniny
- 2 lžičky mleté papriky
- 700 g kysaného zelí
- vrchovatá hrst sušených hub
- 1 klobása (čabajka)
- 4 brambory
- 1 lžička kmínu
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 lžíce medu
- hrst sušených švestek
- zakysaná smetana
- tymián
Příprava
- Do velkého hrnce dejte vařit uzená žebra, která zalijete 3 litry vody. Přidejte lžičku soli, nové koření a bobkové listy a vařte asi 3 hodiny. Vývar poté sceďte a maso ze žeber oberte a nakrájejte.
- Sušené houby zalijte trochou horké vody a nechte odstát. Celé přilijte k vývaru.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody s kmínem.
- Ve větším hrnci osmažte na trošce sádla slaninu a cibuli. Zaprašte paprikou a jakmile se začne přichytávat, zalijte uzeným vývarem.
- Kysané zelí vymačkejte stranou do misky. Zelí nakrájejte, přidejte do vývaru a chvíli povařte. Klobásu nakrájejte na kolečka a spolu s uzeným masem přidejte do polévky, pak brambory i s vodou. Osolte, opepřete, podle chuti přilijte vodu z kysaného zelí.
- Chuť zjemněte medem. Přidejte nakrájené švestky a nechte prohřát. Kdo nemá rád, může med a švestky vynechat.
- Podávejte ozdobené zakysanou smetanou a tymiánem či majoránkou.
Zdroj: bylinkář Martin Kolár, fresh.iprima.cz, cs.wikipedia.org, bylinkář Martin Kolár