Polévky z kysaného zelí a brambor: Valašská kyselica a slovenská kapustnica

Polévky z kysaného zelí a brambor 1 Zdroj: istock.com a archiv Pražské řeznictví
Polévky zkysaného zelí a brambor jsou oblíbené především vestřední Evropě. Vdobě, kdy zmrazování potravin ještě neexistovalo, bylo domácí kysané zelí fakticky jeden zmála způsobů příjmu vitaminů v zimě.
Kysané zelí
Kysané zelí obsahuje velké množství vitaminu C, ale také B12, který pozitivně působí na nervy a protidepresi. Přirozeně zvyšuje imunitu a aktivuje střeva, z těla se dostává mnohem více toxinů. Moderní studie prokázaly, že chrání předrakovinou, protože během procesu kysání v něm vznikají látky, které mají protinádorové účinky.
Brambory
Brambory obsahujímnožství vitaminů A, B a hlavně C. Zinek, vápník, hořčík, železo a fosfor jsou důležité procelkovou obranyschopnost. Bramboryobsahují kyselinou fenolovou, která působí protibakteriím a virům.
Valašská kyselica
Kyselicabyla po staletí sytou a výživnou polévkou valašských horalů. Jejím základem jsou kysané zelí a brambory. A na přilepšenou se do polévky přidával domácí špek nebo klobáska. Zahušťovala se chlebovým kváskem nebo nastrouhaným bramborem, později jíškou zhladké mouky azjemňovalasmetanou. Mletá paprika se do ní přidávat může, ale nemusí.

Polévky z kysaného zelí a brambor 2 Zdroj: archiv Pražské řeznictví
Valašská kyselica recept
Ingredience
- 3 větší brambory
- 100 g slaniny
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- 1 žíce másla nebo sádla
- 400 g kysaného zelí
- 1 klobása
- 50 ml mléka
- 250 g zakysané smetany
- 3 bobkové listy
- sůl
- mletý černý pepř
- 3 kuličky nového koření
- 1 lžička kmínu
Postup
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, zalijte osolenou vodou a dejte vařit. V druhém hrnci poduste kysané zelí i s nálevem a hrnkem vody a kořením. Jakmile jsou brambory téměř měkké, přilijte je i s vodou k zelí. Na másle nebo sádle orestujte na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu. V mléce rozkvedlejte mouku a přilijte do polévky a důkladně rozmíchejte. Přidejte slaninu s klobásou a vařte ještě zhruba 15 minut. Sejměte, dochuťte zakysanou smetanou a solí a pepřem.
Slovenská kapustnica
Název kapustnica může být pro nás matoucí, ale kapustnica se dělá také zkysaného zelí, a nikoliv zkapusty (zelí je slovensky kapusta). Postní kapustnica neobsahuje maso, je zahušťovaná třeba haluškami nebo nastrouhaným bramborem. Sváteční kapustnica se vaří na konci kalendářního roku a maso už v ní být může, nejčastěji se do ní přidává uzené nebo dobrá klobáska. Největší rozdíl mezi kyselicou a kapustnicou jsou sušené houby: bez nich by byla slovenská polévka nemyslitelná.

Polévky z kysaného zelí a brambor 4 Zdroj: istock.com a archiv Pražské řeznictví
Slovenská kapustnica recept
Ingredience
- 1,5 kg uzených žeber
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 1 lžíce vepřového sádla
- 1 cibule
- 100 g slaniny
- 2 lžičky mleté papriky
- 700 g kysaného zelí
- hrst sušených hub
- 1 klobása (čabajka)
- 4 brambory
- 1 lžička kmínu
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 lžíce medu
- hrst sušených švestek
- zakysaná smetana
- tymián
Postup
Do velkého hrnce dejte vařit uzená žebra, která zalijete 3 litry vody. Přidejte lžičku soli, nové koření a bobkové listy a vařte asi 3 hodiny. Vývar poté sceďte a maso ze žeber oberte a nakrájejte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody s kmínem. Ve větším hrnci osmažte na trošce sádla slaninu a cibuli. Zaprašte paprikou a jakmile se začne přichytávat, zalijte uzeným vývarem. Sušené houby zalijte trochou horké vody a nechte odstát. Celé přilijte k vývaru. Kysané zelí vymačkejte stranou do misky. Zelí nakrájejte, přidejte do vývaru a chvíli povařte. Klobásu nakrájejte na kolečka a spolu s uzeným masem přidejte do polévky, pak brambory i s vodou. Osolte, opepřete, podle chuti přilijte vodu z kysaného zelí. Chuť zjemněte medem. Přidejte nakrájené švestky a nechte prohřát. Kdo nemá rád, může med a švestky vynechat. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou a tymiánem či majoránkou.
Mohlo by vás zajímat: