Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Polévky z kysaného zelí a brambor: Valašská kyselica a slovenská kapustnica

Polévky jsou skvělým způsobem, jak se v sychravém počasí zahřát a nabrat energii. Některé jsou tak syté a výživné, že úplně stačí jako hlavní jídlo. To přesně je případ valašské kyselice a slovenské kapustnice. Základem obou hutných polévek je to, co se v zimě nacházelo v každé chalupě: kysané zelí a brambory. A právě kysané zelí je tou nejzdravější ingrediencí, která z těchhle polévek dělá zimní vitaminový zázrak. Chtěli byste si kyselicu a kapustnicu vyzkoušet? Přinášíme vám dva jedinečné recepty a přejeme dobrou chuť!
Vydáno: 27.12.2019
Polévky z kysaného zelí a brambor: Valašská kyselica a slovenská kapustnica
Autor: istock.com a archiv Pražské řeznictví Polévky z kysaného zelí a brambor: Valašská kyselica a slovenská kapustnica

Polévky z kysaného zelí a brambor jsou oblíbené především ve střední Evropě. V době, kdy zmrazování potravin ještě neexistovalo, bylo domácí kysané zelí fakticky jeden z mála způsobů příjmu vitaminů v zimě. Obsahuje velké množství vitaminu C, ale také B12, který pozitivně působí na nervy a proti depresi. Kysané zelí zvyšuje imunitu a aktivuje střeva, z těla se dostává mnohem více toxinů. Moderní studie prokázaly, že chrání před rakovinou, protože během procesu kysání v něm vznikají látky, které mají protinádorové účinky. Brambory  obsahují množství vitaminů A, B a hlavně C. Zinek, vápník, hořčík, železo a fosfor jsou důležité pro celkovou obranyschopnost. Brambory obsahují kyselinou fenolovou, která působí proti bakteriím a virům.

Kysané zelí: Domácí vitaminová bomba, která nás provede zimou ve zdraví

Kysané zelí: Domácí vitaminová bomba, která nás provede zimou ve zdraví

Rané brambory jsou nejlepší na loupačku

BRAMBORY: Jak vypěstovat vlastní a připravit nové brambory na loupačku

Valašská kyselica

Kyselica byla po staletí sytou a výživnou polévkou valašských horalů. Jejím základem jsou kysané zelí a brambory. A na přilepšenou se do polévky přidával domácí špek nebo klobáska. Zahušťovala se chlebovým kváskem nebo nastrouhaným bramborem, později jíškou z hladké mouky a zjemňovala smetanou. Mletá paprika se do ní přidávat může, ale nemusí.

Polévky z kysaného zelí a brambor: valašská kyselica
Autor: archiv Pražské řeznictví Polévky z kysaného zelí a brambor: valašská kyselica

Ingredience

  1. 3 větší brambory
  2. 100 g slaniny
  3. 1 lžíce hladké mouky
  4. 1 cibule
  5. 1 žíce másla nebo sádla
  6. 400 g kysaného zelí
  7. 1 klobása
  8. 50 ml mléka
  9. 250 g zakysané smetany
  10. 3 bobkové listy
  11. sůl
  12. mletý černý pepř
  13. 3 kuličky nového koření
  14. 1 lžička kmínu

Postup

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, zalijte osolenou vodou a dejte vařit. V druhém hrnci poduste kysané zelí i s nálevem a hrnkem vody a kořením. Jakmile jsou brambory téměř měkké, přilijte je i s vodou k zelí. Na másle nebo sádle orestujte na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu. V mléce rozkvedlejte mouku a přilijte do polévky a důkladně rozmíchejte. Přidejte slaninu s klobásou a vařte ještě zhruba 15 minut. Sejměte, dochuťte zakysanou smetanou a solí a pepřem.

Polévky z kysaného zelí a brambor: valašská kyselica a slovenská kapustnica
Autor: archiv Pražské řeznictví Polévky z kysaného zelí a brambor: valašská kyselica a slovenská kapustnica

Slovenská kapustnica

Název kapustnica může být pro nás matoucí, ale kapustnica se dělá také z kysaného zelí, a nikoliv z kapusty (zelí je slovensky kapusta). Postní kapustnica neobsahuje maso, je zahušťovaná třeba haluškami nebo nastrouhaným bramborem. Sváteční kapustnica se vaří na konci kalendářního roku a maso už v ní být může, nejčastěji se do ní přidává uzené nebo dobrá klobáska. Největší rozdíl mezi kyselicou a kapustnicou jsou sušené houby: bez nich by byla slovenská polévka nemyslitelná.

Polévky z kysaného zelí a brambor: slovenská kapustnica
Autor: istock.com a archiv Pražské řeznictví Polévky z kysaného zelí a brambor: slovenská kapustnica

Ingredience

  1. 1,5 kg uzených žeber
  2. 3 bobkové listy
  3. 4 kuličky nového koření
  4. 1 lžíce vepřového sádla
  5. 1 cibule
  6. 100 g slaniny
  7. 2 lžičky mleté papriky
  8. 700 g kysaného zelí
  9. hrst sušených hub
  10. 1 klobása (čabajka)
  11. 4 brambory
  12. 1 lžička kmínu
  13. sůl
  14. mletý černý pepř
  15. 1 lžíce medu
  16. hrst sušených švestek
  17. zakysaná smetana
  18. tymián 

Postup

Do velkého hrnce dejte vařit uzená žebra, která zalijete 3 litry vody. Přidejte lžičku soli, nové koření a bobkové listy a vařte asi 3 hodiny. Vývar poté sceďte a maso ze žeber oberte a nakrájejte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody s kmínem. Ve větším hrnci osmažte na trošce sádla slaninu a cibuli. Zaprašte paprikou a jakmile se začne přichytávat, zalijte uzeným vývarem. Sušené houby zalijte trochou horké vody a nechte odstát. Celé přilijte k vývaru. Kysané zelí vymačkejte stranou do misky. Zelí nakrájejte, přidejte do vývaru a chvíli povařte. Klobásu nakrájejte na kolečka a spolu s uzeným masem přidejte do polévky, pak brambory i s vodou. Osolte, opepřete, podle chuti přilijte vodu z kysaného zelí. Chuť zjemněte medem. Přidejte nakrájené švestky a nechte prohřát – kdo nemá rád, může med a švestky vynechat. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou a tymiánem či majoránkou.

Lenka Odstrčilová

Mohlo by vás zajímat:

Brambory jsou vítaným zdrojem vitamínů a minerálů

Brambory jsou zázrak: Štáva z nich vymačkaná uzdraví žaludek, vyléčí paradentózu a pomáhá při rakovině

Přírodně kysané zelí je lepší než vitaminové tablety

VIDEO: Kysané zelí jako elixír zdraví. Naložte si vlastní

Článek je zařazen v: husté polévky , recept valašská kyselica , recept slovenská kapustnica , kysané zelí , brambory , zimní polévky
Speciály: Vánoce

reklama