Kuchyně

3. listopadu 2020 18:00

Lenka Valjentová

Polévky z kysaného zelí a brambor: Valašská kyselica a slovenská kapustnica

Polévky jsou skvělým způsobem, jak se v sychravém počasí zahřát a nabrat energii. Některé jsou tak syté a výživné, že úplně stačí jako hlavní jídlo. To přesně je případ valašské kyselice a slovenské kapustnice. Základem obou hutných polévek je to, co se v zimě nacházelo v každé chalupě: kysané zelí a brambory. A právě kysané zelí je tou nejzdravější ingrediencí, která z těchhle polévek dělá zimní vitaminový zázrak. Chtěli byste kyselicu a kapustnicu ochutnat? Zkuste naše recepty!

Polévky z kysaného zelí a brambor jsou oblíbené především ve střední Evropě. V době, kdy zmrazování potravin ještě neexistovalo, bylo domácí kysané zelí fakticky jeden z mála způsobů příjmu vitaminů v zimě.

Kysané zelí

Kysané zelí obsahuje velké množství vitaminu C, ale také B12, který pozitivně působí na nervy a proti depresi. Přirozeně zvyšuje imunitu a aktivuje střeva, z těla se dostává mnohem více toxinů. Moderní studie prokázaly, že chrání před rakovinou, protože během procesu kysání v něm vznikají látky, které mají protinádorové účinky.

Brambory

Brambory obsahujímnožství vitaminů A, B a hlavně C. Zinek, vápník, hořčík, železo a fosfor jsou důležité procelkovou obranyschopnost. Bramboryobsahují kyselinou fenolovou, která působí protibakteriím a virům.

Valašská kyselica

Kyselica byla po staletí sytou a výživnou polévkou valašských horalů. Jejím základem jsou kysané zelí a brambory. A na přilepšenou se do polévky přidával domácí špek nebo klobáska. Zahušťovala se chlebovým kváskem nebo nastrouhaným bramborem, později jíškou z hladké mouky a zjemňovala smetanou. Mletá paprika se do ní přidávat může, ale nemusí.

Valašská kyselica recept

Ingredience

Postup

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, zalijte osolenou vodou a dejte vařit. V druhém hrnci poduste kysané zelí i s nálevem a hrnkem vody a kořením. Jakmile jsou brambory téměř měkké, přilijte je i s vodou k zelí. Na másle nebo sádle orestujte na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu. V mléce rozkvedlejte mouku a přilijte do polévky a důkladně rozmíchejte. Přidejte slaninu s klobásou a vařte ještě zhruba 15 minut. Sejměte, dochuťte zakysanou smetanou a solí a pepřem.

Slovenská kapustnica

Název kapustnica může být pro nás matoucí, ale kapustnica se dělá také zkysaného zelí, a nikoliv z kapusty (zelí je slovensky kapusta). Postní kapustnica neobsahuje maso, je zahušťovaná třeba haluškami nebo nastrouhaným bramborem. Sváteční kapustnica se vaří na konci kalendářního roku a maso už v ní být může, nejčastěji se do ní přidává uzené nebo dobrá klobáska. Největší rozdíl mezi kyselicou a kapustnicou jsou sušené houby: bez nich by byla slovenská polévka nemyslitelná.

Slovenská kapustnica recept

Ingredience

  • 1,5 kg uzených žeber
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 1 cibule
  • 100 g slaniny
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 700 g kysaného zelí
  • hrst sušených hub
  • 1 klobása (čabajka)
  • 4 brambory
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 lžíce medu
  • hrst sušených švestek
  • zakysaná smetana
  • tymián

Postup

Do velkého hrnce dejte vařit uzená žebra, která zalijete 3 litry vody. Přidejte lžičku soli, nové koření a bobkové listy a vařte asi 3 hodiny. Vývar poté sceďte a maso ze žeber oberte a nakrájejte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody s kmínem. Ve větším hrnci osmažte na trošce sádla slaninu a cibuli. Zaprašte paprikou a jakmile se začne přichytávat, zalijte uzeným vývarem. Sušené houby zalijte trochou horké vody a nechte odstát. Celé přilijte k vývaru. Kysané zelí vymačkejte stranou do misky. Zelí nakrájejte, přidejte do vývaru a chvíli povařte. Klobásu nakrájejte na kolečka a spolu s uzeným masem přidejte do polévky, pak brambory i s vodou. Osolte, opepřete, podle chuti přilijte vodu z kysaného zelí. Chuť zjemněte medem. Přidejte nakrájené švestky a nechte prohřát. Kdo nemá rád, může med a švestky vynechat. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou a tymiánem či majoránkou.

Zdroj: Pražské řeznictví


Přečtěte si také