Kuchyně

17. ledna 2024 09:00

Lenka Valjentová

Uvařte si poctivou českou bramboračku. Tradiční vydatná polévka má mnoho podob

Poctivá polévka je přesně to, co v zimě potřebujeme. Pro chladné měsíce se výborně hodí královna českých polévek: bramboračka. Většinou si ji vybavíme jako zapraženou polévku plnou brambor, kořenové zeleniny a hub s vůní česneku a majoránky.  Česká bramboračka je polévka mnoha podob a jen jeden recept prostě neexistuje. Jestli nemáte tu svou, zkuste třeba bramboračku tradiční nebo se slaninou či podkrkonošskou dumlíkačku.

Bramboračka je neodolatelně voňavá a naprosto úžasná polévka, kterou mám spojenou s dětstvím. Jedna z nejoblíbenějších českých polévek se u nás vaří už od pradávna a kdysi bývala mnohdy jediným vydatnějším jídlem za den.

Bramboračka je vlastně taková směs toho, co naše prababičky měly na podzim a v zimě doma. Sklep byl plný brambor, mrkve, petržele, celeru, cibule a česneku, byly nasušené houby, nějaké to máslo, sádlo nebo špek se taky našly, stejně jako sušené i čerstvé zelené bylinky a koření.

Univerzální recept na bramboračku neexistuje, i tradiční bramboračka má spoustu podob, recepty se liší kraj od kraje, vesnice od vesnice, ba i dům od domu. Základem dobré chuti téhle polévky jsou brambory a správné množství kořenové zeleniny, platí nepsané pravidlo: kolik mrkve – tolik bílé kořenové zeleniny (petržel a celer). Do bramboračky patří majoránka a alespoň kousek aromatického libečku. Někdo do ní přidává houby, jiný dává hodně česneku, někde se restuje zelenina na sádle, jinde v ní nesmí chybět kroupy nebo slanina. Jak se říká, proti gustu...

INSPIRUJTE SE: Polévky z kysaného zelí a brambor: Valašská kyselica a slovenská kapustnica

Tradiční bramboračka

Ingredience

Příprava

Použijeme-li sušené huby, předem je na asi 2 hodiny namočíme do horké vody. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky (můžeme přidat taky asi 100 g nadrobno  nakrájeného květáku) opečeme na másle dozlatova. Přidáme najemno nasekanou cibuli a máme-li čerstvé houby (i v zimě můžeme najít houby, např. pomrazky) a restujeme za stálého míchání dalších 10 minut. Pak přihodíme drcený kmín, zaprášíme 1 lžící hladké mouky a za stálého míchání osmahneme. Základ zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo vodou, přidáme brambory nakrájené na kostičky, libeček a sušené houby i s vodou. Osolíme, aby se brambory vařily v ochucené tekutině. Když brambory změknou, polévku dochutíme drceným česnekem, mletým pepřem a sušenou majoránkou, případně ještě dosolíme. Promícháme a sejmeme z plotýnky. Při podávání ozdobíme čerstvou majoránkou.

Podkrkonošská dumlíkačka

Ingredience

Příprava

Sádlo rozehřejme, zasypeme moukou a mícháme, až jíška začne tmavnout. Očištěnou mrkev, celer, petržel, brambory a dumlík nakrájíme na kostičky. Vše dáme vařit do osolené vody s kmínem, pepřem a novým kořením. Vychladlou jíšku rozmícháme s asi 200 ml studené vody a přes husté sítko vlijeme do vroucí polévky. Vaříme při mírné teplotě, až je zelenina měkká. Jíška se provaří spolu se zeleninou. Ke konci vaření přidáme špetku majoránky. Podáváme s nasekaným libečkem nebo petrželkou. Dumlíkačka je nejlepší v chladu rozležená druhý a třetí den.

Bramboračka se slaninou

Ingredience

  • 6–7 plátků slaniny
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • kousek celeru
  • kousek petržele
  • 6 středně velkých brambor
  • sůl
  • drcený kmín
  • mletý černý pepř
  • 1,5 l masového nebo zeleninového vývaru
  • 250 ml mléka
  • 150 ml smetany na vaření
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • čerstvá petrželka nebo majoránka

Příprava

Na kousky nakrájenou slaninu opečeme do křupava v hrnci, kde budeme vařit polévku. Vyndáme ji na papírovou utěrku a ve výpeku restujeme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer asi 3 minuty. Přidáme kostičky brambor a opékáme je za stálého míchání dalších asi 5 minut, osolíme a okořeníme pepřem a kmínem. Pak do hrnce vlijeme vývar, přivedeme k varu, snížíme teplotu a asi 10 minut povaříme, dokud nejsou brambory měkké. Mouku rozšleháme s mlékem, přidáme do polévky a za stálého míchání vaříme dalších asi 5 minut, případně ještě osolíme a opepříme. Nakonec polévku zjemníme smetanou. Bramboračku podáváme ozdobenou do křupava vypečenou slaninou a nasekanou petrželkou nebo majoránkou.

Zdroje: czechspecials.cz, fresh.iprima.cz, Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Manžuková, Karina Havlů),  Akademie kvality


Přečtěte si také