reklama

Alpskou chatu navrhli studenti Harvardu

klára beščecová
25. září 2015
Tuto moderní chatku navrhli studenti z Harvardu a na místo, do překrásné scenérie slovinských Alp, ji přepravila armáda za pomoci vrtulníku a za asistence horské služby.
reklama

Celý projekt je výsledkem spolupráce tří studentů designu z Harvard University a architektů ze studia OFIS. Zkušenější architekti se touto cestou rozhodli v praxi procvičit teoretické znalosti studentů a zároveň obnovit 50 let starý a zchátralý přístřešek, který už nevyhovoval.

Téměř před rokem, v rámci podzimního workshopu zaměřeného na bydlení v extrémních podmínkách, dostalo 13 amerických studentů za úkol vytvořit návrh nového přístřešku, který by byl vhodný pro drsné podmínky a malebné prostředí alpských vrcholků. Z výsledných 12 návrhů vybrali organizátoři vzdělávacího kurzu jeden vítězný.

Architektonicky nejlepší kousek navrhla trojice studentů Frederic Kim, Katie MacDonald a Erin Pellegrino. Při transportu a samotné stavbě museli asistovat členové armády i horské služby, protože do složitého horského terénu bylo nutné chatu dopravit po částech za pomoci helikoptéry. Samotný přesun i kompletace stavby na místě nakonec netrvaly 60 dobrovolníkům déle než jediný den.

Výsledek ovšem stojí za to. Maličká chata byla umístěna pod pod vrcholem hory Skuta, která se tyčí do výšky přesahující 2,5 tisíce metrů.

Budova se skládá ze tří oddílů, což bylo praktické řešení nejen pro samotný přesun na místo, ale i z hlediska smysluplného rozčlenění vnitřního prostoru. První část, kde se nachází vstup do kabiny, slouží jako předsíň, skladiště a malá kuchyňka. Druhou část chatky mohou horolezci využít pro spánek či případně jako společenskou místnůstku. Poslední oddíl je určen čistě pro spánek. Interiér je rozvržen tak, aby pohodlně ubytoval až osm osob.

Vzhled chatky i volba materiálu pro jeho stavbu vycházely z vědomí, že budova bude čelit extrémním horským podmínkám. Musí proto odolat sněhu i silnému větru. Autoři z toho důvodu zvolili velmi pevné materiály. Originální alpský přístřešek je pevně ukotven ke skále pomocí kovových spojů. Stěny tvoří ztenčený beton obložený vysoce odolným sklolaminátem. A rozhodně tu nesmí chybět obrovské prosklené stěny, kterými je při slunečném dni vidět do nádherné alpské krajiny.

Klára Beščecová

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama