reklama

Dům ohrožoval příliv, tak jej architekti posadili na molo

bras
10. února 2017
Původně měl tento dům vypadat úplně jinak. Garáže chtěli architekti umístit pod domem, pak ale jejich záměr zhatila hrozící potopa.
reklama

Problém vyřešili příhodnou improvizací, jíž obyvatelé této novostavby vděčí i za lepší výhled do mořského zálivu.

Parcela ve viktoriánském městě Mornington poblíž Melbourne lákala vidinou bydlení s blízkou pláží Mills a výhledem do mořského zálivu Port Phillip. Stavbě dvojdomu ovšem předcházelo nepříjemné překvapení. Autoři projektu se nechali zaskočit stanoviskem úřadů i znalců, podle nichž pozemek s rozpracovaným návrhem domu spadá do přílivového pobřežního pásma.

Pro architekty to znamenalo tu zásadní změnu, že garáže nemohli umístit pod zem, jak zamýšleli. Problém vyřešili tak, že dům posadili na sloupy způsobem podobným konstrukci mola a garáže nakonec ukrajují z prostoru v přízemí domu. Stavba se tím pádem ocitá oproti původnímu plánu výš, což má i ten důsledek, že je z ní o to lepší výhled do zálivu.

Samotný dvojdům je zajímavý i svou jednoduchou skladbou z typizovaných dílů. Jeho stěny firma Habitech Systems poskládala ze sendvičových panelů s integrovanou izolací, jejichž výhodou je rychlá montáž, ale i vysoká pevnost a tepelně izolační vlastnosti. Fasáda oválnými okny po stranách i příhodnou kombinací barev odkazuje na blízkou pláž i moře.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama