Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Dům Zilvar: Na jeho návrhu se podílelo 4leté dítě

Základní rysy tohoto domu vycházejí ze zadání čtyřletého člena rodiny.
Vydáno: 07.07.2016
Atypický dům stojí poblíž dubu...

Pozemek se nachází na konci uliční řady malé obce Lodín - Janatov ve východních Čechách a od otevřené krajiny jej odděluje jen několik vzrostlých stromů. Čtyřletý člen rodiny investora si přál mít „dům-tvora“ (prehistorického členovce) naklánějícího se k dubu. Architekti z ateliéru ASGK Design projekt od počátku zamýšleli jako jeden otevřený prostor bez zbytečného členění na jednotlivé místnosti.

Interiér je velkým pevným prosklením opticky propojený s terasou
Interiér je velkým pevným prosklením opticky propojený s terasou
archiv ČCA

U vstupu situovali zádveří s úložnými prostory a napojením na koupelnu a toaletu. Odtud se vchází do samotného obytného prostoru domu, tzv. světnice, která tvoří společně s kuchyňským a jídelním koutem jeden otevřený celek. Její součástí je také podium sloužící jako relaxační zóna s knihovnou a výhledem do zahrady.

Pohled z galerie, odkud jsou vstupy do dvou pokojů
Pohled z galerie, odkud jsou vstupy do dvou pokojů
archiv ČCA

 Z obytného prostoru vedou schodiště na jednotlivé galerie se dvěma samostatnými pokoji. Galerie jsou opticky propojené s přízemním prostorem, vzhledem k atypicky umístěným pultovým střechám s opačným sklonem ale nejsou vzájemně propojené a skýtají tak dostatek soukromí. Z přízemí je přístup na venkovní krytou terasu. Palubková podlaha je stejná vně i uvnitř, což opticky propojuje exteriér s interiérem. Celý dům s exteriérem propojují velké prosklené plochy převážně s pevným zasklením, které umožňují kontakt se zahradou a současně prosvětlují interiér.

 Dřevo jako základní stavební materiál převažuje v celém domě. Materiálově dům nevyčnívá a splývá s přírodou a okolím. Obklad z modřínových palubek s postupem času přirozeně stárne a mění barvu. Konstrukčně se jedná o dřevostavbu ve sloupkovém systému z konstrukčních KVH profilů, skladba stěny je difuzně otevřená. Objekt autoři navrhli v nízkoenergetickém standardu.

 (dah)

Foto: archiv ČCA, Petra Hajská

Mohlo by vás zajímat:

Název projektu „Vila s betonovou fasádou“ nelže

Vila v Břežanech klame tělem. Strohá stavba nabízí pohodlný luxus

Tropické a suché podnebí umožnilo, aby byla stavba navržena jako energeticky zcela soběstačná

Luxusní hvězdicovitá vila v poušti si vystačí jen se solární energií

MMM Corones

Slavná architektka Zaha Hadid postavila na vrcholu hory jedinečné muzeum


Reklama
Článek je zařazen v: víla, dřevostavba, novostavba, nízkoenergetický dům
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama