Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Co nesmí chybět v české kuchyni? 7 věcí, které jinde nenajdete

Naše kuchyně mají svá specifika, a to nejen díky receptům, které rádi připravujeme. Podívejte se, v čem se české kuchyně liší od ostatních a na co můžeme být hrdí.
Vydáno: 14.10.2018
Co najdete jen v českých kuchyních?
Co najdete jen v českých kuchyních? Autor: profimedia.cz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jídelní stůl

Zpravidla ho máme v kuchyni hezky u zdroje jídla. Jinde to ale nebývá zvykem, třeba na jihu Evropy mají jídelní stoly v obývacích pokojích. Takové řešení se u nás objevuje, když v kuchyni není místo nebo pokud máme stoly dva. Z našeho českého pohledu se jí hlavně v kuchyni.

Hrubá mouka

Na dovolené si to neuvědomíme, ale sehnat hrubou mouku je ve většině zemí naprosto nemožné. S některými recepty se tak můžeme rovnou rozloučit, nebo je musíme upravit tak, aby se daly připravit třeba z krupice.

Hrubou mouku v zahraničí neseženete
Hrubou mouku v zahraničí neseženete
profimedia.cz

Lívanečník

Palačinky umí připravit celý svět, ale české lívance jsou o něčem jiném. Navíc takový lívanečník na čtyři lívance není v zahraničí standardem. Takže si ho v českých domácnostech važme.

Majoránka

Pořádný český guláš nebo skvělé bramboráky se bez majoránky připravit nedají. Pokud odcházíte do zahraničí na delší dobu, tak si majoránku budete muset přibalit. V mnoha zemích ji neseženete a budete jen mlsně vzpomínat na její chuť. Nahrazování oreganem není nic moc.

Majoránka k české kuchyni neodmyslitelně patří!
Majoránka k české kuchyni neodmyslitelně patří!
profimedia.cz

Remoska

Český vynález, který proměnil přípravu jídla. Ať už ji máme na chalupě, nebo v bytě, určitě jsme se s remoskou setkali a můžeme být na její vlastnictví hrdí. Více se o její historii dozvíte ZDE.

Sušené houby

Chodit na houby je přímo národní hrdost. V jiných zemích nás nechápou. Vždyť je tak složité rozpoznat jedovatou houbu od jedlé! V zahraničí se houby vesměs kupují buď čerstvé, nebo zavařené. Jen někdo si v zahraničí troufne sbírat houby a pak si je nasušit. Zato my vezmeme na podzim lesy útokem a nasušíme si na rok dopředu. Kdo doma nemá zavařovačku se sušenými hříbky?

Sušené houby jsou českou specialitou
Sušené houby jsou českou specialitou
profimedia.cz

Trocha toho folklóru

„Všude dobře, doma nejlíp.“ Nesmrtelná věta, která se objevuje v českých chodbách a kuchyních. Většinou je vypálená do dřeva nebo malovaná na keramice. Jenže v českých kuchyních se najdou i jiné skvosty odkazující na náš venkov. Mohou to být všelijaké kořenky, utěrky, zdobené kuchyňské náčiní, které nikdy nepoužijeme a podobně.

Článek je zařazen v: kuchyně , 100 let Československa , 100 let republiky
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama