Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Reklama

Co nesmí chybět v české kuchyni? 7 věcí, které jinde nenajdete

Naše kuchyně mají svá specifika, a to nejen díky receptům, které rádi připravujeme. Podívejte se, v čem se české kuchyně liší od ostatních a na co můžeme být hrdí.
Vydáno: 14.10.2018
Co najdete jen v českých kuchyních?
Autor: profimedia.cz Co najdete jen v českých kuchyních?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jídelní stůl

Zpravidla ho máme v kuchyni hezky u zdroje jídla. Jinde to ale nebývá zvykem, třeba na jihu Evropy mají jídelní stoly v obývacích pokojích. Takové řešení se u nás objevuje, když v kuchyni není místo nebo pokud máme stoly dva. Z našeho českého pohledu se jí hlavně v kuchyni.

Hrubá mouka

Na dovolené si to neuvědomíme, ale sehnat hrubou mouku je ve většině zemí naprosto nemožné. S některými recepty se tak můžeme rovnou rozloučit, nebo je musíme upravit tak, aby se daly připravit třeba z krupice.

Hrubou mouku v zahraničí neseženete
Autor: profimedia.cz Hrubou mouku v zahraničí neseženete

Lívanečník

Palačinky umí připravit celý svět, ale české lívance jsou o něčem jiném. Navíc takový lívanečník na čtyři lívance není v zahraničí standardem. Takže si ho v českých domácnostech važme.

Majoránka

Pořádný český guláš nebo skvělé bramboráky se bez majoránky připravit nedají. Pokud odcházíte do zahraničí na delší dobu, tak si majoránku budete muset přibalit. V mnoha zemích ji neseženete a budete jen mlsně vzpomínat na její chuť. Nahrazování oreganem není nic moc.

Majoránka k české kuchyni neodmyslitelně patří!
Autor: profimedia.cz Majoránka k české kuchyni neodmyslitelně patří!

Remoska

Český vynález, který proměnil přípravu jídla. Ať už ji máme na chalupě, nebo v bytě, určitě jsme se s remoskou setkali a můžeme být na její vlastnictví hrdí. Více se o její historii dozvíte ZDE.

Sušené houby

Chodit na houby je přímo národní hrdost. V jiných zemích nás nechápou. Vždyť je tak složité rozpoznat jedovatou houbu od jedlé! V zahraničí se houby vesměs kupují buď čerstvé, nebo zavařené. Jen někdo si v zahraničí troufne sbírat houby a pak si je nasušit. Zato my vezmeme na podzim lesy útokem a nasušíme si na rok dopředu. Kdo doma nemá zavařovačku se sušenými hříbky?

Sušené houby jsou českou specialitou
Autor: profimedia.cz Sušené houby jsou českou specialitou

Trocha toho folklóru

„Všude dobře, doma nejlíp.“ Nesmrtelná věta, která se objevuje v českých chodbách a kuchyních. Většinou je vypálená do dřeva nebo malovaná na keramice. Jenže v českých kuchyních se najdou i jiné skvosty odkazující na náš venkov. Mohou to být všelijaké kořenky, utěrky, zdobené kuchyňské náčiní, které nikdy nepoužijeme a podobně.

Článek je zařazen v: kuchyně , 100 let Československa , 100 let republiky
Reklama