Co nesmí chybět v tradiční české kuchyni? 7 věcí, které jinde nenajdete
Naše kuchyně mají svá specifika, a to nejen díky receptům, které rádi připravujeme. Podívejte se, v čem se české kuchyně liší od ostatních a na co můžeme být hrdí.
Jídelní stůl
Zpravidla ho máme v kuchyni hezky u zdroje jídla. Jinde to ale nebývá zvykem, třeba na jihu Evropy mají jídelní stoly v obývacích pokojích. Takové řešení se u nás objevuje, když v kuchyni není místo nebo pokud máme stoly dva. Z našeho českého pohledu stolujeme hlavně v kuchyni.
Hrubá mouka
Na dovolené si to neuvědomíme, ale sehnat hrubou mouku je ve většině zemí naprosto nemožné. S některými recepty se tak můžeme rovnou rozloučit, nebo je musíme upravit tak, aby se daly připravit třeba z krupice.
Co nesmí chybět v české kuchyni: hrubá mouka Zdroj: profimedia.cz
Lívanečník
Palačinky umí připravit celý svět, ale české lívance jsou o něčem jiném. Navíc takový lívanečník na čtyři lívance není v zahraničí standardem. Takže si ho v českých domácnostech važme.
Majoránka
Pořádný český guláš nebo skvělé bramboráky se bez majoránky připravit nedají. Pokud odcházíte do zahraničí na delší dobu, tak si majoránku budete muset přibalit. V mnoha zemích ji neseženete a budete jen mlsně vzpomínat na její chuť. Nahrazování oreganem není nic moc.
Co nesmí chybět v české kuchyni: majoránka Zdroj: profimedia.cz
Remoska
Remoska je český vynález, který proměnil přípravu jídla. Ať už ji máme na chalupě, nebo vbytě, určitě jsme se s remoskou setkali a můžeme být na její vlastnictví hrdí.
Sušené houby
Chodit na houby je přímo národní hrdost. V jiných zemích nás nechápou. Vždyť je tak složité rozpoznat jedovatou houbu od jedlé! V zahraničí se houby vesměs kupují buď čerstvé, nebo zavařené. Jen někdo si v zahraničí troufne sbírat houby a pak si je nasušit. Zato my vezmeme na podzim lesy útokem a nasušíme si na rok dopředu. Kdo doma nemá zavařovačku se sušenými hříbky?
Co nesmí chybět v české kuchyni: sušené houby Zdroj: profimedia.cz
Trocha toho folklóru
„Všude dobře, doma nejlíp.“ Nesmrtelná věta, která se objevuje v českých chodbách a kuchyních. Většinou je vypálená do dřeva nebo malovaná na keramice. Najdou se tu i jiné skvosty odkazující na náš venkov. Mohou to být všelijaké kořenky, utěrky, zdobené kuchyňské náčiní, které nikdy nepoužijeme a podobně.