Co nesmí chybět v tradiční české kuchyni? 7 věcí, které jinde nenajdete
Naše kuchyně mají svá specifika, a to nejen díky receptům, které rádi připravujeme. Podívejte se, v čem se české kuchyně liší od ostatních a na co můžeme být hrdí.
Jídelní stůl
Zpravidla ho máme v kuchyni hezky u zdroje jídla. Jinde to ale nebývá zvykem, třeba na jihu Evropy mají jídelní stoly v obývacích pokojích. Takové řešení se u nás objevuje, když v kuchyni není místo nebo pokud máme stoly dva. Z našeho českého pohledu stolujeme hlavně v kuchyni.
Hrubá mouka
Na dovolené si to neuvědomíme, ale sehnat hrubou mouku je ve většině zemí naprosto nemožné. S některými recepty se tak můžeme rovnou rozloučit, nebo je musíme upravit tak, aby se daly připravit třeba z krupice.
Lívanečník
Palačinky umí připravit celý svět, ale české lívance jsou o něčem jiném. Navíc takový lívanečník na čtyři lívance není v zahraničí standardem. Takže si ho v českých domácnostech važme.
Majoránka
Pořádný český guláš nebo skvělé bramboráky se bez majoránky připravit nedají. Pokud odcházíte do zahraničí na delší dobu, tak si majoránku budete muset přibalit. V mnoha zemích ji neseženete a budete jen mlsně vzpomínat na její chuť. Nahrazování oreganem není nic moc.
Remoska
Remoska je český vynález, který proměnil přípravu jídla. Ať už ji máme na chalupě, nebo vbytě, určitě jsme se s remoskou setkali a můžeme být na její vlastnictví hrdí.
Sušené houby
Chodit na houby je přímo národní hrdost. V jiných zemích nás nechápou. Vždyť je tak složité rozpoznat jedovatou houbu od jedlé! V zahraničí se houby vesměs kupují buď čerstvé, nebo zavařené. Jen někdo si v zahraničí troufne sbírat houby a pak si je nasušit. Zato my vezmeme na podzim lesy útokem a nasušíme si na rok dopředu. Kdo doma nemá zavařovačku se sušenými hříbky?
Trocha toho folklóru
„Všude dobře, doma nejlíp.“ Nesmrtelná věta, která se objevuje v českých chodbách a kuchyních. Většinou je vypálená do dřeva nebo malovaná na keramice. Najdou se tu i jiné skvosty odkazující na náš venkov. Mohou to být všelijaké kořenky, utěrky, zdobené kuchyňské náčiní, které nikdy nepoužijeme a podobně.