Proč pěstovat majoránku? Super koření podporuje trávení a pomáhá při kašli

Majoránka je aromatické koření, ale i léčivka, která povzbuzuje trávení, uklidňuje, pomáhá při kašli a rýmě. Specifická vůně majoránky je u nás nejvíce spojena se zabijačkovými specialitami nebo bramboráky. Jak majoránku správně pěstovat?

Majoránka zahradní (Origanum majorana) je blízkou příbuznou oregana – dobromysli, tymiánu a mateřídoušky. Má přímý stonek s oválnými protilehlými listy. Květ je drobný, bílý a tvoří jakoby střapce. U nás dorůstá do výšky 20–60 centimetrů. Celá rostlina příjemně voní.

Přečtěte si: Nejznámější kuchyňské bylinky: Majoránka, bazalka, pažitka, petrželka a libeček

Jaké účinky má majoránka?

Majoránka je plná antioxidantů, obsahuje vlákninu, třísloviny, hořčiny a silice, železo, vápník, hořčík, měď, sodík, vitaminy A, B, C, E a K. Majoránka je celkově posilující a povzbuzující léčivka.

Majoránka zlepšuje trávení

Majoránka zlepšuje zažívání a povzbuzuje činnost žlučníku. „Působí proti nadýmání a průjmu. Majoránka podporuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv, tím urychluje trávení, je proto ideální do tučných pokrmů. Majoránka urychluje metabolismus a odvádí přebytečnou vodu z těla, a tak pomáhá při hubnutí," uvádí bylinkář Martin Kolár.

Majoránkový čaj proti nadýmání

Ingredience

  • 1 lžička drcené majoránky (nebo 3 lžičky čerstvé)
  • 220 ml vroucí vody

Příprava

Majoránku zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme asi 5 minut vyluhovat. Scedíme.

Užívání

Toto množství vlažného čaje vypijeme po doušcích jednou za den. Pomáhá hlavně při nadýmání a žaludečních křečích.

Majoránka usnadňuje vykašlávání

Působí dezinfekčně a protizánětlivě, a tak se majoránka využívá při zánětech horních cest dýchacích. „Majoránkový čaj podporuje vykašlávání hlenů, působí tedy příznivě při kašli a chorobách z nachlazení," radí bylinkář.

Majoránkový čaj proti kašli

Ingredience

  • 1 lžička sušené majoránky
  • 250 ml vody
  • čerstvě vymačkaná citronová šťáva
  • med podle chuti

Postup

Majoránku zalijeme studenou vodou a pomalu přivedeme k varu. Ihned odstavíme. Zakryjeme a necháme asi 5 minut vyluhovat. Nakapeme citronovou šťávu podle chuti a přidáme med.

Užívání

Při kašli, chrapotu a bolesti v krku pijeme majoránkový čaj třikrát denně po doušcích. Vždy si připravíme čerstvý.

Majoránka uklidňuje

Majoránka má uklidňující účinky, proto je účinná při rozčilení, stresu, nespavosti, úzkosti, pomáhá při migrénách a bolestech hlavy – a hlavně zlepšuje náladu! Prý vyléčí všechny lidské žaly, i nešťastnou lásku.

Majoránkový nápoj proti stresu

Ingredience

  • 2 lžičky sušené drcené majoránky (nebo 1 lžička čerstvé)
  • 250 ml studené vody

Postup

Majoránku zalijeme šálkem studené vody, přikryjeme a necháme macerovat 24 hodin. Scedíme. Můžeme podle chuti osladit medem.

Užívání

„Tento nápoj má zklidňující účinky. Doporučuji vypít jeden šálek za jeden den. Pijeme studený nebo  zahřejeme na pokojovou teplotu," říká bylinkář.

Bude vás zajímat: Červené květy vlčího máku si poradí s kašlem i stresem. Zkuste makový sirup a vlčí čaj

Bylinkový nápoj pro sladké sny

  • 1 díl majoránky
  • 2 díly meduňky
  • 220 ml vody

Postup

Bylinky promícháme, odměříme 1 lžičku a zalijeme studenou vodou. Pomalu přivedeme k varu, hned sejmeme a necháme asi 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Užívání

Vlažný nápoj vypijeme asi půl hodiny před spaním po doušcích.

Majoránkový olej proti bolesti hlavy

Ingredience

  • 30 g drcené majoránky (nebo 50 g čerstvé)
  • 250 ml oleje

Postup

Majoránku zalijeme kvalitním olejem a na tmavém místě necháme zhruba tři týdny. Pak olej scedíme.

Použití

Majoránkovým olejem si potíráme spánky a čelo při bolesti hlavy i migréně. Dá se používat rovněž na ochucení salátů a dalších jídel.

Jak pěstovat majoránku

U nás se majoránka pěstuje na zahradě a v nádobách na balkoně. „Nesnáší mráz, tudíž se musí každý rok vysévat znova. Pokud ji schováme na zimu domů, nejlépe do chladnější místnosti, tak nám na jaře zase obrazí. Dá se pěstovat i doma v květináči, kde vyžaduje světlo a teplo," uvádí pěstitel ing. Jan Prášil.

  • Majoránka vyžaduje teplejší slunné polohy, ideálně chráněné před větrem.
  • Má ráda kypré, hlinitopísčité a hlinité, výživné půdy s dostatkem humusu. Nesnáší přímé hnojení.
  • Majoránku pěstujeme nejlépe z předpěstovaných sazenic z jarních výsevů. Semena vyséváme jen velmi mělce, opatrně zasypeme zeminou a půdu udržujeme stále dostatečně vlhkou.
  • Můžeme ji pěstovat také z přímého výsevu v dubnu na dokonale připravený záhon, protože semena majoránky jsou velice drobná.
  • Ven předpěstované sazeničky vysazujeme až v druhé polovině května, 2 až 3 rostliny do hnízda ve sponu 20 x 15 cm. Majoránka je choulostivá na pozdní jarní mrazíky.
  • „Počáteční růst je pomalý a klade vyšší nároky na péči. Ze začátku dbáme na pravidelnou a přiměřenou zálivku, aby rostlinky nezaschly, než pořádně zakoření. Pro pěstování majoránky je nebezpečný půdní škraloup," radí pěstitel.

Nenechte si ujít: Pěstujte mátu peprnou. Mentolová bylinka uleví při nachlazení a navodí dobrou náladu

Sklizeň majoránky

  • Sbírá se nať před rozkvětem, většinou od července. Nať seřízneme zhruba v polovině výšky; druhá a případně třetí sklizeň nastane vždy přibližně za 4 až 5 týdnů. Při sběru dáváme pozor, aby rostlinky byly suché.
  • Čerstvé mladé lístky k okamžité spotřebě trháme během celého vegetačního období.

Sušení majoránky

  • Suší se celá nať, po usušení se z ní drhnou lístky. Sklizenou nať můžeme svázat do malých svazků; sušíme na vzdušném místě nebo rozložíme v tenké vrstvě na teplé stinné místo při teplotě do 35 °C, aby nevyprchaly silice.
  • Správně usušená majoránka má šedozelenou barvu, nikdy nesmí být hnědá!

Majoránka koření

Majoránkou se koření především syté, tučné pokrmy – vepřové zabijačkové speciality, jako jsou jelita, jitrnice, prdelačka a další. Není to jen z chuťových důvodů. Majoránka obsahuje určité hořčiny a třísloviny, které uklidňují žaludek a povzbuzují trávení.

Bez majoránky si asi nedovedeme představit bramboračkubramboráky a zelňáky, výborně ladí také s drůbeží, jehněčím, telecím nebo rybami. Hodí se také do omáček, polévek, marinád, těstovin, luštěninových pokrmů. Patří do tradičních zabijačkových dobrot.

Zdroje: cs.wikipedia.org,  bylinkyprovsechny.czfresh.iprima.cz, pěstitel ing. Jan Prášil, bylinkář Martin Kolár


Přečtěte si také