Focaccia jako umělecké dílo... Ozdobte ji bylinkami, zeleninou i květy
Znáte tradiční středomořský, především italský chléb z těsta, které se podobá pizze? Má obvykle čtvercový tvar a můžete ho zdobit nejrůznějšími bylinkami, jedlými květy i zeleninou.
Focaccia (fokáča) má mnoho různých regionálních variant. Její příprava není nijak složitá a při její výzdobě se můžete doslova vyřádit. Pokaždé ji můžete zdobit jinak, a připravit tak rodině vždy malé překvapení. Máme pro vás několik inspirací i základní recept.
Základní recept na focacciu
Ingredience
- 0,5 kg hladké mouky
- 4 dcl vlažné vody
- 1 balíček sušeného droždí
- 5 cl olivového oleje
- 1 lžíce soli
Postup
Do mísy nasypte mouku, droždí a sůl a dobře promíchejte. Pak přidejte vodu a vařečkou nebo ručně vypracujte těsto. Pracujte nejméně 10 minut.
Mísu stěstem vložte do větší mísy svařící vodou, vše přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 20 minut.
Pak těsto přeložte na plech pokrytý papírem na pečení a pokapaný olivovým olejem. Těsto roztáhněte po celé ploše, a ještě chvíli nechte kynout.
Nakonec do těsta udělejte prstem dolíčky a ozdobte ho bylinkami, jedlými květy, nebo zeleninou. Vše lehce zalijte olivovým olejem a posypte hrubozrnnou solí.
Pečte vtroubě, vyhřáté na 200 °C, asi 15 minut.
Zdobte rajčátky i olivami
Focacciu můžete zdobit podle libosti. Samozřejmě se na to výborně hodí tradiční cherry nebo divoká mini rajčátka a olivy.
Zkuste i další zeleninu
Paprika, cibule, ředkvičky, a dokonce i kolečka kořenové zeleniny – mrkve nebo petržele. Můžete použít celou bohatou škálu zeleniny a vytvořit zní na focaccie malou zahrádku.
Vůně bylinek a barvy květů
Kitalskému chlebu asi nejlépe ladí bylinky. Jejich vůně je přesně to, co si vybavíme při každé vzpomínce na letní dovolenou ve Středomoří. Využijte rozmarýn, tymián, šalvěj, bazalku… a pro krásnou barvu je doplňte jedlými květychrpy,lichořeřišnice,růží, macešek i fialek, brutnákua mnoha dalších květin.