Kuchyně

29. května 2020 14:00

Simona Sedláčková

Focaccia jako umělecké dílo... Ozdobte ji bylinkami, zeleninou i květy

Znáte tradiční středomořský, především italský chléb z těsta, které se podobá pizze? Má obvykle čtvercový tvar a můžete ho zdobit nejrůznějšími bylinkami, jedlými květy i zeleninou.

Focaccia (fokáča) má mnoho různých regionálních variant. Její příprava není nijak složitá a při její výzdobě se můžete doslova vyřádit. Pokaždé ji můžete zdobit jinak, a připravit tak rodině vždy malé překvapení. Máme pro vás několik inspirací i základní recept.

Základní recept na focacciu

Ingredience

  1. 0,5 kg hladké mouky
  2. 4 dcl vlažné vody
  3. 1 balíček sušeného droždí
  4. 5 cl olivového oleje
  5. 1 lžíce soli

Postup

Do mísy nasypte mouku, droždí a sůl a dobře promíchejte. Pak přidejte vodu a vařečkou nebo ručně vypracujte těsto. Pracujte nejméně 10 minut.

Mísu stěstem vložte do větší mísy svařící vodou, vše přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 20 minut.

Pak těsto přeložte na plech pokrytý papírem na pečení a pokapaný olivovým olejem. Těsto roztáhněte po celé ploše, a ještě chvíli nechte kynout.

Nakonec do těsta udělejte prstem dolíčky a ozdobte ho bylinkami, jedlými květy, nebo zeleninou. Vše lehce zalijte olivovým olejem a posypte hrubozrnnou solí.

Pečte vtroubě, vyhřáté na 200 °C, asi 15 minut.

Zdobte rajčátky i olivami

Focacciu můžete zdobit podle libosti. Samozřejmě se na to výborně hodí tradiční cherry nebo divoká mini rajčátka a olivy.

Zkuste i další zeleninu

Paprika, cibule, ředkvičky, a dokonce i kolečka kořenové zeleniny – mrkve nebo petržele. Můžete použít celou bohatou škálu zeleniny a vytvořit zní na focaccie malou zahrádku.

Vůně bylinek a barvy květů

Kitalskému chlebu asi nejlépe ladí bylinky. Jejich vůně je přesně to, co si vybavíme při každé vzpomínce na letní dovolenou ve Středomoří. Využijte rozmarýn, tymián, šalvěj, bazalku… a pro krásnou barvu je doplňte jedlými květychrpy,lichořeřišnice,růží, macešek i fialek, brutnákua mnoha dalších květin.

Vypěstujte si vlastní bylinky, které pak využijete při vaření i pečení:


Přečtěte si také