Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Reklama

TYMIÁN: Jak vypěstovat koření, ze kterého si připravíte mast na klouby i domácí chleba

Tymián je proslulý svou silnou, nezaměnitelnou vůní a nasládlou kořenitou chutí. Tymián se nepoužívá jen jako skvělé aromatické koření, ale i jako účinná léčivá bylina. A tak se určitě vyplatí mít čerstvé snítky stále po ruce a pěstovat tymián na zahradě nebo v květináči na parapetu či na balkoně – my vám poradíme, jak na to! Navíc prozradíme tymiánové recepty, třeba jak upéct skvělý chleba nebo si udělat domácí limonádu.
Vydáno: 04.06.2019
TYMIÁN
TYMIÁN Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je silně aromatická bylinka s kafrovou vůní. Je velmi dobrým zdrojem vápníku, železa, manganu, chromu a vitaminu K. Působí antisepticky, má dezinfekční účinky, působí proti parazitům, průjmům a nadýmání a podporuje trávení. Ulevuje při chronických zánětech žaludku a podporuje krevní oběh. Kromě toho mírní kašel a pomáhá při bronchitidách. Je účinný při bolestech hlavy, úzkosti, nespavosti a depresi. Má močopudné účinky, působí tedy proti zadržování vody v těle, infekcím močových cest, revmatismu a dně. Tymiánový olej se zevně používá jako mazání při artritidě, svalové bolesti a jako dezinfekční prostředek. Krátká masáž tymiánovým olejem dokáže unaveným a oteklým nohám přinést pocit uvolnění a lehkosti, dokáže je zbavit napětí a bolesti. Nálev nebo tinktura jsou účinné jako ústní voda a kloktadlo při kašli.

TYMIÁN obecný (Thymus vulgaris) se nepoužívá jen jako aromatické koření, ale i jako účinná léčivá bylina.
TYMIÁN obecný (Thymus vulgaris) se nepoužívá jen jako aromatické koření, ale i jako účinná léčivá bylina.
istock.com

Recept na domácí tymiánovou mast

Skvělá je domácí tymiánová mast. Tady je recept: 1 díl čistého vepřového sádla (třeba 1 hrnek) rozehřejeme ve vodní lázni a přidáme 1 díl sušeného nebo čerstvého tymiánu. Za stálého míchání zahříváme 10–15 minut, pak vyndáme z vodní lázně a necháme v chladu nejméně 1 den rozležet. Pak opět ve vodní lázni rozehřejeme a přes sítko scedíme do uzavíratelné sklenice. Uchováváme v ledničce. Tymiánová mast je skvělá nejen na unavené nohy, ale také jako mazání bolavých kloubů při artritidě a svalových bolestech.

Tymiánová mast je skvělá na unavené nohy i jako mazání bolavých kloubů
Tymiánová mast je skvělá na unavené nohy i jako mazání bolavých kloubů
istock.com

11 pravidel pěstování tymiánu

  1. Tymián obecný dorůstá výšky 20 cm a šířky 30 cm, kvete bílými, růžovými až nafialovělými kvítky od května až do pozdního léta. Tymián můžeme pěstovat jako jednoletou bylinu, vydrží ale i několik let.
  2. Tymián vyžaduje chráněné místo na slunci, ve stínu se mu příliš dařit nebude. Půdu má rád hlinitopísčitou, propustnou, spíše chudou na živiny a suchou.
  3. Tymián jako obruba květinového nebo zeleninového záhonu odradí od hostiny slimáky. Nejlépe si rozumí s květákem, zelím, kapustou a listovými saláty.
  4. Drobná semínka tymiánu vyséváme začátkem března do výsevního substrátu, sejeme řídce a zatlačíme do zeminy, nezasypáváme a udržujeme vlhké, případně překryjeme novinovým papírem nebo textilií. Důležité je, abychom semínka jen velmi lehce vtlačili do zeminy – potřebují totiž dostatek světla, jinak by nevyklíčila.  
  5. Jakmile se semenáčky dají uchopit rukou, přepícháme je po několika kusech do květináčů s kvalitním zahradním substrátem. Po přepíchání sazeničky necháme asi dva týdny dnů při teplotě 15–22 °C a po zakořenění pak teplotu snížíme na 15 °C. Asi za měsíc od výsevu tak můžeme zdravé sazeničky přesadit na záhon nebo do květináče za okno či na balkon.
  6. V květnu, když je půda dostatečně prohřátá, lze zkusit semínka tymiánu vysévat přímo do bylinkové zahrádky. 
  7. Tymián se také množí řízky z postranních výhonů koncem jara nebo začátkem léta. Řízky vložíme do květináčků naplněných substrátem na množení a necháme zakořenit. Zakořeněné řízky přesadíme po jedné do květináčků s kvalitním substrátem a na podzim vysadíme ven. Vyšlechtěné kultivary tymiánu (citrononý, kmínový, borovicový apod.), rozmnožujeme spíše vegetativně, tedy řízkováním nebo dělením trsů, aby se zachovala barva listů, květů, kompaktnost apod). Rozmnožování dělením trsů zdravých keříků děláme na jaře nebo na podzim.
  8. Tymián zbytečně nehnojíme, protože přílišnou výživou ztrácí své typické mateřídouškové aroma. Podobně i nadměrná zálivka má špatný vliv na růst, chuť a vůni tymiánu. Při pěstování v nádobách zaléváme opatrně a do podmisky, do které můžeme dát několik kamínků, aby květináč nikdy nestál ve vodě.
  9. Tymián jako bylinku a koření sklízíme nejlépe za suchého slunného dne. Ideální dobou je poledne, vždy před rozkvětem, jelikož pak ztratí větší část aroma. Při sklizni odstřihneme nedřevnaté části rostliny. Tymián je nejlepší usušit, protože čerstvý dlouho nevydrží. Rozložíme ho na čistý papír do stínu a během sušení ním občas promícháme. Během roku samozřejmě můžeme tymián stříhat průběžně a používat jako čerstvé koření.
  10. Po odkvětu keřík tymiánu zkrátíme zhruba na třetinu. Pravidelným sestřihováním rostlinka zesílí a keř zhoustne a bude mít pěkný kompaktní vzrůst.
  11. Tymián v našich podmínkách bez problémů přezimuje na záhoně. Je vhodné ho pouze překrýt chvojím.
TYMIÁN na zahradě vyžaduje chráněné místo na slunci
TYMIÁN na zahradě vyžaduje chráněné místo na slunci
istock.com

Co asi děláme špatně, že nám tymián chřadne

Tymián méně voní a hyne

Tymián nesnáší přemokření, je to středomořská rostlina, nedaří se mu v půdách těžkých a vlhkých. Můžeme si ale pomoci, když pro tymián před výsadbou vyhloubíme hlubší a širší jamku, dáme do ní kamínky jako drenážní vrstvu a sazeničku zasadíme do zeminy smíchané s pískem. Při pěstování v nádobách nikdy nenecháváme stát rostliny v miskách s vodou.

TYMIÁN dobře prospívá v nádobách na balkoně i okenním parapetu
TYMIÁN dobře prospívá v nádobách na balkoně i okenním parapetu
istock.com

Tymián v kuchyni

Tymián je jedno z nejoblíbenějších středomořských koření, ale i v české kuchyni má tymián už dlouholetou tradici. Tato nesmírně aromatická bylinka patří k nejpoužívanějšímu koření vůbec. Větvičky nebo jen lístky můžeme nejen sušit, ale také zmrazit a nakládat do octa nebo oleje. Používá se hlavně ke kořenění ryb, zvěřiny, sekaných mas, při uzení masa, do některých polévek, omáček, do luštěninových pokrmů, do slaných koláčů a slaného pěčiva i na pizzu. Fantasticky chutná domácí tymiánový chléb. Je to oblíbená bylinka přidávaná do marinád na grilování zeleniny a masa. Kousek čerstvého tymiánu dodá chuť a vůni letním domácím limonádám, míchaným nápojům, salátu, zálivce, pikantní omáčce a veškerým pokrmům z masa a zeleniny. Tymián se rovněž hodí na pečenou, grilovanou či dušenou rybu. Před pečením posypeme čerstvě odrhnutými lístky maso nebo vložíme celou snítku pod kůži. Tymián se neztratí ani v paštikách.

TYMIÁN dodá chuť a vůni domácím limonádám a míchaným nápojům
TYMIÁN dodá chuť a vůni domácím limonádám a míchaným nápojům
istock.com
Článek je zařazen v: Tymián obecný (Thymus vulgaris) , tymián pěstování , tymián koření , tymián recepty , tymián bylina , tymián pro zdraví
Reklama