Tymián: Jak vypěstovat koření, ze kterého si připravíte mast na klouby i domácí limonádu

Tymián: Jak vypěstovat koření, ze kterého si připravíte mast na klouby i domácí limonádu Zdroj: istock.com

Tymián: Jak vypěstovat koření, ze kterého si připravíte mast na klouby i domácí limonádu Zdroj: istock.com
Tymián obecný (Thymus vulgaris) je silně aromatická bylinka s kafrovou vůní. Je velmi dobrým zdrojem vápníku, železa, manganu, chromu a vitaminu K.
Tymián působí antisepticky, má dezinfekční účinky, působí proti parazitům, průjmům a nadýmání a podporuje trávení. Ulevuje při chronických zánětech žaludku a podporuje krevní oběh. Kromě toho mírní kašel a pomáhá při bronchitidách. Je účinný při bolestech hlavy, úzkosti, nespavosti a depresi. Má močopudné účinky, působí tedy proti zadržování vody v těle, infekcím močových cest, revmatismu a dně.
Tymiánový olej se zevně používá jako mazání při artritidě, svalové bolesti a jako dezinfekční prostředek. Krátká masáž dokáže unaveným a oteklým nohám přinést pocit uvolnění a lehkosti, dokáže je zbavit napětí a bolesti. Nálev nebo tinktura jsou účinné jako ústní voda a kloktadlo při kašli.

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je silně aromatická bylinka s kafrovou vůní Zdroj: istock.com
Recept na domácí tymiánovou mast
Ingredience
- 1 díl čistého vepřového sádla (třeba hrnek)
- 1 díl čerstvého (nebo sušeného) tymiánu
Příprava
Sádlo rozehřejeme ve vodní lázni a přidáme tymián. Za stálého míchání zahříváme 10–15 minut, pak vyndáme z vodní lázně a necháme v chladu nejméně jeden den rozležet. Pak opět ve vodní lázni rozehřejeme a přes sítko scedíme do uzavíratelné sklenice. Uchováváme v ledničce.
Použití
Tymiánová mast je skvělá na unavené nohy, ale také jako mazání bolavých kloubů při artritidě a svalových bolestech.

Domácí tymiánová mast na klouby Zdroj: istock.com
11 pravidel pěstování tymiánu
- Tymián obecný dorůstá výšky 20 cm a šířky 30 cm, kvete bílými, růžovými až nafialovělými kvítky od května až do pozdního léta. Tymián můžeme pěstovat jako jednoletou bylinu, vydrží ale i několik let.
- Tymián vyžaduje chráněné místo na slunci, ve stínu se mu příliš dařit nebude. Půdu má rád hlinitopísčitou, propustnou, spíše chudou na živiny a suchou. Můžete ho pěstovat i na zelených střechách.
- Tymián jako obruba květinového nebo zeleninového záhonu odradí od hostiny slimáky. Nejlépe si rozumí skvětákem, zelím, kapustou a listovými saláty.
- Drobná semínka tymiánu vyséváme začátkem března do výsevního substrátu, sejeme řídce a zatlačíme do zeminy, nezasypáváme a udržujeme vlhké, případně překryjeme novinovým papírem nebo textilií. Důležité je, abychom semínka jen velmi lehce vtlačili do zeminy – potřebují totiž dostatek světla, jinak by nevyklíčila.
- Jakmile se semenáčky dají uchopit rukou, přepícháme je po několika kusech do květináčů s kvalitním zahradním substrátem. Po přepíchání sazeničky necháme asi dva týdny dnů při teplotě 15–22 °C a po zakořenění pak teplotu snížíme na 15 °C. Asi za měsíc od výsevu tak můžeme zdravé sazeničky přesadit na záhon nebo do květináče za okno či na balkon.
- V květnu, když je půda dostatečně prohřátá, lze zkusit semínka tymiánu vysévat přímo do bylinkové zahrádky.
- Tymián se také množí řízky z postranních výhonů koncem jara nebo začátkem léta. Řízky vložíme do květináčků naplněných substrátem na množení a necháme zakořenit. Zakořeněné řízky přesadíme po jedné do květináčků s kvalitním substrátem a na podzim vysadíme ven. Vyšlechtěné kultivary tymiánu (citronový, kmínový, borovicový apod.), rozmnožujeme spíše vegetativně, tedy řízkováním nebo dělením trsů, aby se zachovala barva listů, květů, kompaktnost apod.). Rozmnožování dělením trsů zdravých keříků děláme na jaře nebo na podzim.
- Tymián zbytečně nehnojíme, protože přílišnou výživouztrácí své typické mateřídouškové aroma. Podobně i nadměrná zálivka má špatný vliv na růst, chuť a vůni tymiánu. Při pěstování v nádobách zaléváme opatrně a do podmisky, do které můžeme dát několik kamínků, aby květináč nikdy nestál ve vodě.
- Tymián jako bylinku a koření sklízíme nejlépe za suchého slunného dne. Ideální dobou je poledne, vždy před rozkvětem, jelikožpak ztratí větší část aroma. Při sklizni odstřihneme nedřevnaté části rostliny. Tymián je nejlepší usušit, protože čerstvý dlouho nevydrží. Rozložíme ho na čistý papír do stínu a během sušení ním občas promícháme. Během roku samozřejmě můžeme tymián stříhat průběžně a používat jako čerstvé koření.
- Po odkvětu keřík tymiánu zkrátíme zhruba na třetinu. Pravidelným sestřihováním rostlinka zesílí a keř zhoustne a bude mít pěkný kompaktní vzrůst.
- Tymián v našich podmínkách bez problémů přezimuje na záhoně. Je vhodné ho pouze překrýt chvojím.

Tymián vyžaduje chráněné místo na slunci, ve stínu se mu příliš dařit nebude. Půdu má rád hlinitopísčitou, propustnou, spíše chudou na živiny a suchou. Zdroj: istock.com

Tymián vyžaduje chráněné místo na slunci, ve stínu se mu příliš dařit nebude. Půdu má rád hlinitopísčitou, propustnou, spíše chudou na živiny a suchou. Zdroj: istock.com
Co asi děláme špatně, že nám tymián chřadne
Tymián méně voní a hyne
Tymián nesnáší přemokření, je to středomořská rostlina, nedaří se mu v půdách těžkých a vlhkých. Můžeme si ale pomoci, když pro tymián před výsadbou vyhloubíme hlubší a širší jamku, dáme do ní kamínky jako drenážní vrstvu a sazeničku zasadíme do zeminy smíchané s pískem. Při pěstování v nádobách nikdy nenecháváme stát rostliny v miskách s vodou.

Tymián nesnáší přemokření, je to středomořská rostlina, nedaří se mu v půdách těžkých a vlhkých. Zdroj: istock.com

Tymián nesnáší přemokření, je to středomořská rostlina, nedaří se mu v půdách těžkých a vlhkých. Zdroj: istock.com
Tymián v teplé kuchyni
Tymián je jedno z nejoblíbenějších středomořských koření, ale i v české kuchyni má tymián už dlouholetou tradici. Tato nesmírně aromatická bylinka patří k nejpoužívanějšímu koření vůbec. Používá se hlavně ke kořenění ryb, zvěřiny, sekaných mas, při uzení masa, do některých polévek, omáček, do luštěninových pokrmů, do slaných koláčů a slaného pečiva i na pizzu. Fantasticky chutná domácí tymiánový chléb. Je to oblíbená bylinka přidávaná do marinád na grilování zeleniny a masa. Tymián se rovněž hodí na pečenou, grilovanou či dušenou rybu. Před pečením posypeme čerstvě odrhnutými lístky maso nebo vložíme celou snítku pod kůži

Kousek čerstvého tymiánu dodá chuť a vůni letním domácím limonádám a míchaným nápojům. Zdroj: istock.com

Kousek čerstvého tymiánu dodá chuť a vůni letním domácím limonádám a míchaným nápojům. Zdroj: istock.com
Tymián ve studené kuchyni
Kousek čerstvého tymiánu dodá chuť a vůni letním domácím limonádám, míchaným nápojům, salátu, zálivce, pikantní omáčce a veškerým pokrmům z masa a zeleniny. Tymián se neztratí ani v paštikách. Větvičky nebo jen lístky můžeme nejen sušit, ale také zmrazit a nakládat do octa nebo oleje.