Něžné fialky jsou starý přírodní lék proti kašli, stresu i dně. A úžasná pochoutka
Fialka neboli violka vonná patří mezi první posly jara. Její krásné, nezaměnitelně vonící květy se většinou v přírodě objevují už v březnu. Fialka však není pouhou jarní kráskou, protože patří k vůbec nejstarším používaným léčivým bylinám, její vůní se léčily bolest hlavy, nespavost a návaly vzteku, bývala účinným afrodiziakem pro ženy, dnes se využívá především jako podpůrný lék proti kašli, revmatismu či stresu.
Violka vonná (Viola odorata), u nás známá jako fialka, je vytrvalá rostlina, která vyrůstá brzy na jaře z podzemních oddenků. Od ostatních, velmi podobných druhů violek (například violka trojbarevná, rolní apod.) se odlišuje hlavně svou nezaměnitelnou intenzivní vůní a tmavou barvou květů. Kvete většinou od března do dubna.
Volně v přírodě fialky najdeme v listnatých lesích, na stinných místech na krajích cest, v příkopech, na vlhkých loukách a na krajích pasek, ale rostou i v parcích a na zahrádkách. S výjimkou vysokých poloh se vyskytuje všude hojně.
NENECHTE SI UJÍT: Violka trojbarevná, krásná a zároveň léčivá bylina. Pomáhá při kašli a kožních chorobách
Sběr a sušení fialky
Celou rostlinu (nať) sbíráme v době květu na přelomu března a dubna, ideálně ráno kolem sedmé hodiny. Nať sušíme přirozeným teplem ve vzdušné a suché místnosti na sušicích platech nebo umělým teplem při maximální teplotě 35 °C.
Violka vonná (Viola odorata), u nás známá jako fialka, je vytrvalá rostlina, která vyrůstá brzy na jaře z podzemních oddenků Zdroj: iStock
Na co je dobrá fialka
Violka vonná obsahuje vápník, železo, vitaminy C a A, dále saponiny, glykosidy, violin, vonné silice, hojivý sliz a sloučeninu kyseliny salicylové.
„V lidovém léčitelství se používá čaj a sirup proti dráždivému a úpornému kašli, protože usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny a tlumí bolesti na prsou. Nálev, často v kombinaci s prvosenkou jarní nebo jitrocelem kopinatým, dokáže ulevit i při astmatu, pomáhá i při bolestech hlavy, nadměrné psychické zátěži, stresu a jarní únavě. Ve formě tinktury příznivě působí také při revmatismu a dně, fialkový olej pomáhá při různých kožních a vlasových problémech. K léčebným účelům se používá také violka trojbarevná (Viola tricolor),“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Popenec milovaly už naše babičky. Poradí si s jarní únavou a dává se do velikonoční nádivky
Fialkový čaj proti kašli i stresu
Ingredience
- 1 lžíce květů violky vonné
- 220–250 ml vroucí vody
Postup
Vroucí vodou spaříme květy, zakryjeme a necháme vyluhovat pod pokličkou zhruba 15 minut. Scedíme. Toto množství čaje, vždy čerstvě připraveného, pijeme dvakrát denně. Můžeme osladit podbělovým nebo sedmikráskovým sirupem.
Užívání
Vlažný nálev podporuje vykašlávání, pomáhá při zahlenění a virózách, uvolňuje dutiny, mírní kašel, pomůže při jarních virózách a bronchitidách. Působí také proti jarní únavě, stresu a špatné náladě.
Fialkový ocet
Ingredience
- 500 ml ovocného octa
- hrst čerstvých květů violky vonné
Postup
Do jablečného nebo vinného octa přidáme čerstvé fialkové květy, zakryjeme a necháme nejméně 2 týdny v chladu macerovat. Občas jemně protřepeme. Pak scedíme, květy vymačkáme.
Užívání
Pomáhá při bolestech hlavy a zvýšené únavě. Užívá se ředěný – 1 lžíce ve sklenici vody. Fialkový ocet báječně dochutí zeleninové saláty, polévky a omáčky. Má příjemnou chuť, vůni i barvu.
Fialka příznivě působí také při revmatismu a dně, je účinná při různých kožních a vlasových problémech. Zdroj: iStock
Fialkový sirup proti kašli
Ingredience
- 3 hrsti květů violky vonné
- 1 l převařené vody
- 1,5 kg cukru
Postup
Čerstvě natrhané květy vložíme do uzavíratelné sklenice, zalijeme studenou převařenou vodou a necháme do druhého dne macerovat. Scedíme přes pláténko a z květů pečlivě vymačkáme co nejvíce šťávy. Tekutinu dáme do hrnce, přisypeme cukr a pomalu povaříme do sirupové konzistence. Sirup naplníme do malých lahviček a uchováváme v lednici.
Užívání
Fialkový sirup se doporučuje při problémech se suchým kašlem, užívá se třikrát denně 1 lžička. Sirup je výborný také na ochucení teplých i studených nápojů, výborná je fialková domácí limonáda.
Fialková tinktura proti revmatismu a dně
Ingredience
- 1 díl květu violky vonné
- 1 díl rozmarýnu lékařského
- 1 díl mateřídoušky obecné
- vodka, slivovice nebo francovka
Postup
Smícháme bylinky a zalijeme je čirým alkoholem tak, aby byly všechny rostliny pod hladinou. Necháme 7 až 10 dní macerovat. Scedíme a skladujeme vchladu.
Použití
Při dně a revmatismu přináší výraznou úlevu pravidelné potírání bolavých míst tinkturou.
INSPIRUJTE SE: V březnu sbíráme první jarní bylinky. Už najdeme mladé kopřivy, sedmikrásky, popenec či plicník
Fialkový olej
Ingredience
- vrchovatá hrst čerstvých květů violky vonné
- 250 ml oleje (na pokožku nejlépe mandlového, na jídlo olivového či slunečnicového)
Postup
Do oleje dáme plnou hrst čerstvých květů a necháme přibližně 10 dní na tmavém místě. Když květy fialek vyblednou, scedíme. Uchováváme na tmavém a chladném místě.
Použití
Fialkový olej je skvělý na uklidnění pokožky po přílišném slunění, pomáhá redukovat podráždění a začervenání. Má také blahodárné účinky na aknózní pleť, opruzeniny nebo kožní záněty (dermatitidy). V kuchyni ho můžeme použít na dochucení salátů.
Fialková kúra proti vypadávání vlasů
Ingredience
- 1 lžíce květů violky vonné
- 150 ml vroucí vody
Postup
Fialkové květy zalijeme vodou, necháme nejméně 15 minut vyluhovat, scedíme.
Použití
Proti vypadávání vlasů proplachujeme každý druhý den vlasovou pokožku vlažným fialkovým nálevem. Nálev z fialky se dá také použít jako čisticí pleťová voda.
Fialky v kuchyni
Chceme-li fialky jíst, vynecháme rostliny zvadlé, květy vybledlé či nerozvité, protože ty nechutnají dobře. Čerstvé květy fialek vyniknou v omeletách nebo zapékaných pokrmech, mohou být součástí jarních polévek, salátů a pomazánek. Poslouží jako atraktivní ozdoba moučníků a dezertů. Květy se dávají do octa nebo oleje, které se pak používají jako zálivka do salátů.
Kandované fialky
Stále větší oblibě se těší kandované květy fialek. Bílek lehce promícháme vidličkou, ale tak, aby nepěnil. Čerstvé květy fialek potřeme bílkem, pocukrujeme moučkovým cukrem a opatrně rozložíme na pečicí papír. Necháme uschnout při pokojové teplotě, případně v troubě (teplota by neměla přesáhnout 45 °C).
Z historie léčení fialkou
Fialka patří mezi nejstarší léčivé byliny. „Váženou léčivkou byla už v antice, kdy starověcí učenci doporučovali vdechovat její vůni při bolestech hlavy, nespavosti a návalech vzteku. Římané ve starověku se snažili pomocí violky prodlužovat alkoholové opojení a na hlavě proto nosili preventivně fialkový věnec. Keltové míchali květy do kozího mléka a používali jako zkrášlovací prostředek. V Anglii se vyráběl sirup z květů jako projímadlo pro děti, na léčení epilepsie, žloutenky, kašle a rýmy. Obklady z listů se používaly při rakovině kůže,“ uvádí Martin Kolár. Vůně fialky spolu s vůní levandule byla pokládána za silné afrodiziakum.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.org, bylinkyprovsechny.cz