návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Využijte sezonu citrusů a udělejte mandarinkovou marmeládu nebo citronový likér

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 12.01.2021
citrusy sezóna
Autor: istock.com citrusy sezóna
Mandarinky, pomeranče, citrony, limetky a další citrusové plody jsou obzvlášť v zimním období vítanou součástí našeho jídelníčku. Kromě toho, že jsou dobré a osvěžující, jsou také užitečné pro naše zdraví. Díky spoustě vitaminů, především céčka, flavonoidů, antioxidantů, vlákniny a dalších látek, pomáhají preventivně chránit tělo před řadou nemocí. Jíst více citrusové ovoce nám jenom prospěje! Jak co nejvíc využít sezony citrusového ovoce, kterých jsou plné obchody? Co třeba udělat lahodnou domácí mandarinkovou marmeládu se skořicí a hřebíčkem, citronový likér s vanilkou, pomerančový sirup s rozmarýnem a citrusový džem s kiwi a medem. Výroba je jednoduchá a chuť naprosto úžasná. Však se můžete přesvědčit sami, tady jsou recepty.

reklama

Mandarinková marmeláda

Ingredience

  • 500 g oloupaných mandarinek
  • 100 g cukru
  • šťáva z 1–2 limetek
  • špetka mleté skořice
  • 2 hřebíčky
  • špetka soli
  • asi 200 ml vody
  • 2 g ovocného (citrusového) pektinu Labeta 
Vitaminy ve sklenici: domácí mandarinková marmeláda
Autor: archiv Labeta Vitaminy ve sklenici: domácí mandarinková marmeláda

Příprava

Očištěné měsíčky mandarinek bez pecek a blanek dáme do hrnce, přidáme polovinu cukru, špetku soli, skořici, hřebíček a přidáme vodu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme asi 15 minut. Necháme částečně zchladnout, vyndáme hřebíčky a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Směs opět zahřejeme a vmícháme limetkovou šťávu a zbytek cukru, ve kterém jsme předem dobře rozmíchali citrusový pektin. Přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut. Průběžně sbíráme pěnu, která se na marmeládě utváří. Ještě horkou směs plníme do horkých vyvařených sklenic, ideálně sterilovaných v troubě na 100 °C. Uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v temnu a suchu. Marmeláda obsahuje minimální množství cukru, a proto je určena pro rychlou spotřebu. Po otevření ji proto uchováváme v lednici a ideálně do týdne, maximálně do 14 dní spotřebujeme.

Skořice: 10 důvodů, proč tohle vánoční koření užívat i jako lék

Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék

hřebíček

Zázračný hřebíček: Co si z něj vyrobit a jak ho využít v domácnosti?

Citronový likér s vanilkou

Ingredience

  • 6 BIO citronů (chemicky neošetřených)
  • 300 ml čistého vysokoprocentního alkoholu
  • 500 ml vody
  • 250 g cukru
  • ½ vanilkového lusku Bourbon Dr.Oetker
  • 300 ml pálenky (slivovice)
Vitaminy ve sklenici: citronový likér s vanilkou
Autor: archiv Dr.Oetker Vitaminy ve sklenici: citronový likér s vanilkou

Příprava

Citrony omyjeme důkladně horkou vodou a osušíme je. Škrabkou oloupeme tenkou vrstvu kůry. Kůru vložíme do alkoholu a necháme 10 dní v dobře uzavřené nádobě na světlém a teplém místě, každý den protřepeme. Pak necháme na sítku okapat. Svaříme vodu s cukrem a vanilkovým luskem. Vaříme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Sirup necháme vychladnout, pak vyjmeme vanilkový lusk. Okapanou tekutinu z citronové kůry vmícháme do zchladlého sirupu a přilijeme pálenku. Nalijeme do připravené láhve a uzavřeme.

Pravá vanilka aneb co možná nevíte o tomhle voňavém a sladkém vánočním koření

Co nejspíš nevíte o pravé vanilce, drahém a voňavém vánočním koření

Citron v soli

Citron naložený v soli nahradí koření. Hodí se do těstovin, kuskusu i polévek

Pomerančový sirup s rozmarýnem

Ingredience

  • 1,2 kg očištěných pomerančů (asi 1 litr pomerančové šťávy)
  • 500 g cukru krystal
  • 3 stonky rozmarýnu
  • asi 100 ml vody
  • šťáva z 1 většího citronu
  • 2 lžičky kyseliny citronové
Vitaminy ve sklenici: pomerančový sirup s rozmarýnem
Autor: archiv Dr.Oetker Vitaminy ve sklenici: pomerančový sirup s rozmarýnem

Příprava

Pomeranče očistíme od blanek a peciček, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme, případně je můžeme dát do odšťavňovače. Šťávu vložíme do hrnce, přidáme rozmarýn a cukr a zalijeme vodou. Vaříme asi 30 minut, dokud sirup nezhoustne. Nakonec přidáme kyselinu citronovou a čerstvě vymačkanou šťávu z 1 citronu. Sejmeme, odstraníme rozmarýn, sirup můžeme přecedit přes sítko a rovnou jej nalijeme do umytých a předehřátých lahví. Lahve důkladně uzavřeme, případně je můžeme také sterilizovat.

Pomeranč máčený v čokoládě

Vánoční pomerančový sirup nebo měsíčky v čokoládě. Připravte sváteční dobroty z pomerančů

ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ: Jak pěstovat středomořské koření a léčit se domácím rozmarýnovým vínem

Jak pěstovat rozmarýn a udělat z něj léčivé víno?

Citrusový džem s kiwi a medem

Ingredience

  • 8 mandarinek
  • asi 2 pomeranče
  • 8 kiwi
  • 4 lžičky medu
  • 1 BIO třtinový želírovací cukr 3:1 
Vitaminy ve sklenici: citrusový džem s kiwi a medem
Autor: archiv Labeta Vitaminy ve sklenici: citrusový džem s kiwi a medem

Příprava

Kiwi oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Mandarinky a pomeranče oloupeme a měsíčky zbavíme blanek. Ovoce (mělo by ho být celkem 1 kg) rozmixujeme, přidáme BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3–5 minut. Vmícháme med. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme na suchém, chladném a tmavém místě.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Mít po ruce citron se rozhodně vyplatí

Zázračný citron – zlepšuje spánek, snižuje krevní tlak a mnoho dalšího

Lahodné kiwi

Aktinidie lahodná je lahodné kiwi

Med v horkém čaji nemá žádné léčivé účinky? Vyvracíme 3 největší mýty o medu

Kdy dát med do čaje, aby neztratil léčivé účinky aneb 3 největší medové mýty

Med nás vyzbrojí do boje s viry a bacily. Super je medový čaj s ovocem a kořením i tradiční medovo-cibulový sirup

Med nás vyzbrojí do boje s viry a bacily. Připravte si medový čaj nebo tradiční medovo-cibulový sirup

Vánoční zavařování: Jak udělat domácí marmeládu z pomerančů třikrát jinak

Jak udělat marmeládu z pomerančů? Vyzkoušejte recepty s rumem nebo zázvorem

Citronová voda

8 důvodů, proč odstartovat každý den s citronovou vodou

reklama

Článek je zařazen v: citrusy , citrusy vitaminy , pomeranč , mandarinka , citron , limetka , kiwi , mandarinková marmeláda , citrusový džem s kiwi a medem , pomerančový sirup s rozmarýnem , citronový likér

reklama

Přečtěte si také